1. Máj

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. První máj je tradičním svátkem evropských kultur, který se slaví 1. května. Je spojený s oslavou jara, lásky a také plodnosti. Proto také patří mladým lidem, kteří ho většinou oslaví velice romanticky a po svém. Jak budete oslavovat měsíc lásky vy? Dodržujete zvyky spíše tradiční nebo ty moderní?

Krátce o původu a významu svátku

1. květen se v kalendáři nachází přesně mezi jarní rovnodennostní a letním slunovratem, proto hrál vždy důležitou roli v kalendáři našich předků a praví se, že má magickou moc. Je spojen s germánským svátkem bohyně Walpurgis a keltským svátkem Beltain. Oba se slaví v noci z 30. 4. na 1. 5. a oslavují příchod jara a tepla. Proto je také významným symbolem této noci oheň, který má za úkol očistit lidi od nečistot a neduh a také je ochránit.

Máje, Májka nebo Máj 

Stavění májek nebo také máj je tradice rozšířená téměř na celém území západní Evropy. Vysoký kůl či strom, ozdobený věnci s barevnými pentlemi, květinami a fáborky je ústředním bodem každé májové oslavy  a pro svoji barevnost je také symbolem jara. Účelem májky je přinesení lesního ducha do vesnice a zajištění jeho požehnání. I proto muži májku bedlivě hlídají, jelikož odcizení májky by znamenalo potupu pro celou vesnici.

Tradice májky má navíc jedinečný význam spojený s vyznáním lásky. Chlapec, který se dvoří dívce, vystaví v noci na 1. května menší májku přímo před domem milované dívky. Tato májka značí, že je dívka zadaná a pokud měla dívka i jiného nápadníka, měl onen nápadník za úkol májku zničit a vyměnit za svou vlastní.

Polibek pod rozkvetlou třešní

Modernější tradicí tohoto dne je polibek pod rozkvetlou třešní, který zajistí políbené dívce, aby jí láska vydržela, aby byla celý rok krásná a aby neuschla. Není důležité najít přímo třešeň, důležité je, aby strom kvetl, což opět odkazuje na měsíc květen, který je spojen s vyznáváním lásky.

Zásnuby a svatby v máji

1. máj zásnuby

Ačkoli je máj lásky čas, v květnu se tradičně nekonají svatby. Pověry ,,svatba v máji, do roka máry“ nebo také „svatba v máji, nevěsta na máry“ dodnes odrazuje mnoho snoubenců. Ve starších dobách pro nevěstu květnová svatba znamenala také květnové početí a tudíž porod v zimních měsících, které nebyly ideální pro novorozeňata. V dnešní době se však není čeho obávat a svatby v květnu se stávají romantickou variantou, která se postupně rozšiřuje. Pokud raději svatbu odložíte na teplejší měsíce, květen je ideálním časem pro plánování a s ním spojeným výběrem snubních prstenů

Snubní prsteny ze stříbra 3017,3018

Snubní prsteny z bílého zlata 4A25

Snubní prsteny ze žlutého zlata 3044

Květen je tedy měsícem lásky a především měsícem touhy a námluv. Je tedy ideálním časem pro zasnoubení. Umíte si představit krásnější pohled na zásnubní prsten než v krásné krabičce zahalený okvětními lístky?

Zásnubní prsten z bílého zlata s briliantem

Zásnubní prsten DF 1956 z

Zásnubní prsten Danfil 1917

Májové radosti

Majáles

Pro mladé lidi je měsíc květen opravdu energickou a láskyplnou dobou, kterou věnují radovánkám všeho druhu. Od 30. dubna probíhají studentské noci, takzvané Majáles, během kterých studenti organizují bujaré oslavy měsíce lásky května, tato tradice je doložená od 15. století, tedy od dob rozmachu univerzit.

Májové barvy

Květen je ve znamení jasných barev. Rozkvetlé stromové aleje, zelené louky, modrá obloha, to jsou symboly jarního měsíce máje.  Neoddělitelnou barvou květná je i pulzující červená barva plná vitality. Na jaře nás mohou zdobit tyto šperky s barevnými drahokamy.

Náušnice s rubíny

Zásnubní prsten Danfil se smaragdem Danfil

přívěsek s modrým safírem

Nebyl nalezen žádný komentář