Smaragd: kámen královen a králů

⌚ 9 minut čtení.

Příjemná zeleň smaragdu, drahokamu královen a krále drahokamů, již přes 6 tisíc let okouzluje mocné vladaře všech zemí. Drahokamem lásky se zdobila již egyptská královna Kleopatra. Jeho sytě zelená barva evokuje jaro, i proto je měsíčním kamenem května a symbolem lásky, znovuzrození a dlouholetého mládí. Pro svoji specifickou barvu získal název smaragdus, řecky zelený.

Smaragd se spolu se safíry, rubíny a diamanty řadí mezi čtyři nejvzácnější drahokamy. V Egyptě byly smaragdy těženy již v dobách okolo roku 2000 př. n. l., tato naleziště byla známa jako doly královny Kleopatry.

Není zelenější barvy než smaragdové

Smaragd je nejdražší odrůda berylu, minerálu, jehož barvy mohou být sytě zelená až nazelenale modrá. Gemologické laboratoře se však shodují, že pojmenování smaragd patří pouze tmavě zeleným kamenům, kameny světlejší barvy se nazývají zelenými beryly. Za svou zelenou barvu vděčí smaragd obsahu chrómu ve struktuře. Ačkoli existují i další drahokamy zelené barvy, jako jsou peridot nebo turmalín, pověstná barva smaragdu dala vzniknout přízviskům známých krajů, Irsko získalo svou přezdívku ,,Smaragdový ostrov” také americkému Seattlu se přezdívá ,,Smaragdové město”.

V nedokonalosti je krása

Čisté smaragdy bez kazů jsou velkou vzácností, a proto je v obchodech snaha jejich vady zakrývat. Je určitým paradoxem, že pravost smaragdů se posuzuje především podle jejich nedokonalosti. Prakticky neexistují přírodní smaragdy, ve kterých by nebyly mikroskopické necelistvosti.

Smaragdový brus

Nejznámějším brusem smaragdu je takzvaný emerald cut neboli smaragdový brus, jelikož struktura nebroušeného smaragdu je pro tento výbrus ideální. Další variantou výbrusu je kabošon, jež je kulatý brus s rovnou dolní plochou, připomínající tvar čočky. Precizně vybroušený kámen rozjasní jeho barvu a sníží viditelnost jeho prasklinek. Na Mohsově stupnici tvrdosti je smaragd umístěn na 7,5.-8. pozici, nicméně jeho tvrdost je osmkrát menší než tvrdost diamantu a je tak řazen mezi křehčí drahokamy. Se smaragdem je proto třeba zacházet opatrněji než s ostatními drahokamy.

smaragd_brusy

Kde se smaragdy skrývají?

Nejznámější naleziště smaragdů jsou v Kolumbii, kde byly těženy Aztéky již dlouho před příchodem španělských dobyvatelů. Kolumbijské smaragdy jsou považovány za nejlepší na světě, jejich naleziště jsou soustředěna do oblastí Muzo a Chivor. Oko znalce dokáže dle prasklin a barvy drahokamu určit, z které oblasti byl vytěžen. Další známá naleziště smaragdů se nacházejí v Zambii, Egyptě či Brazílii.

Pomocníci králů

Smaragd je již dlouho znám jako drahokam králů. Proč si panovníci tento kámen oblíbili? Drahokam je známý pro svou schopnost zbystřit mysl, posilovat paměť a dokonce zajistit bohatství a moc. Legendy praví, že ten, kdo si umístí smaragd pod jazyk, bude obdařen schopností jasnovidectví.

smaragd_danfilblog

Vlastnosti a léčivé účinky Smaragdu

,,Zelený kámen” je i osvědčeným silným regeneračním a léčivým prostředníkem. Obnovuje narušenou rovnováhu, uklidňuje nervy a pročišťuje játra. Reguluje krevní oběh, zejména krevní tlak. Dlouhodobě osvědčené je jeho léčebné působení při zánětech očí, jejich únavě a při zmírňování šedého zákalu. Ověřený je i jeho příznivý vliv při léčbě psychických problémů. Nejúčinněji působí jako přívěsek či náhrdelník na srdeční čakře.

Pro svou jasnou zelenou barvu připomínající barvu jarní trávy s symbolizující znovuzrození a mládí se stal měsíčním kamenem května. Nejlépe se hodí pro zrozence Býka a Raka.

Smaragdové šperky

Prohlédněte si naše smaragdové šperky z kolekce Colored Gemstones.

smaragd

Zdroj: www.gia.edu,  Antonín Hrbek: Jak nám mohou pomoci drahé kameny 

Nebyl nalezen žádný komentář