Dětské náušnice – jak vybrat první náušničky?

Narodí-li se vám holčička, čeká vás dříve či později výběr a nákup prvních náušniček. Kdy je vhodné je pořídit a na co se při výběru zaměřit?

Dětské náušnice a jejich varianty

Na trhu je k dostání nespočet typů, motivů a variant dětských náušnic, které se liší jak cenou, tak kvalitou. Z hlediska kvality a bezpečnosti jsou nejlepší volbou dětské náušnice zlaté, které jsou odolné a zároveň šetrné. Rodiče často volí pro dětské náušnice bílé zlato, hodí se ale i klasické žluté nebo méně tradiční, zato velmi něžné růžové zlato. Na co dalšího kromě materiálu byste se měli při výběru prvních náušnic zaměřit a kdy je ten správný čas na jejich pořízení?

Kdy pořídit první náušničky?

Po narození dcery rodiče řeší mimo jiné otázku, kdy nechat své holčičce propíchnout ouška. Zatímco někteří čekají, až dívka povyroste a o propíchnutí uší a pořízení náušnic rozhodne sama, jiní nechávají dívkám ouška propíchnout již v miminkovském věku. Obě varianty jsou naprosto v pořádku.

Rozhodnete-li se pořídit první náušničky v miminkovském věku, ideální okamžik na propíchnutí dětského ouška nastává mezi 3. a 6. měsícem věku holčičky. Je to z důvodu, že dítě je tou dobou již očkované proti tetanu (v rámci povinného očkování hexavakcínou, které se provádí od započatého 9. týdne věku dítěte) a zároveň ještě nemá tendenci se za ouška tahat.

Dnes se dětská ouška spíše než klasickou jehlou propichují častěji pomocí nastřelovací pistole, která do ušního lalůčku nastřelí speciální náušnici. Jde o moderní metodu, která je sice dražší, zato však šetrnější a méně bolestivá. Nastřelené náušnice se mohou vyměnit za klasické dětské náušnice až po úplném zahojení, tedy zhruba po 6 až 8 týdnech (klidně i později). Pokud tedy náušničky v době nastřelení ještě nemáte koupené, můžete je v klidu vybrat až po nastřelení, zatímco se ranka bude hojit.

Jak vybrat dětské náušnice?

Dětské náušnice jsou k dostání v mnoha variantách a s nejrůznějšími motivy. Pokud jde o náušnice pro miminko, měla by při jejich výběru hrát zásadní roli otázka kvality a bezpečnosti. To znamená zvolit takové náušničky, které budou dobře držet, nevyvolají nepříjemnou alergickou reakci a u nichž nebude hrozit nebezpečí, že by se o ně dítě mohlo poranit. Zároveň by první náušničky měly být pohodlné a slušivé. 

Při výběru dětských náušnic proto budete řešit jejich:

  • materiál,
  • typ zapínání,
  • motiv a styl.

Materiál dětských náušnic

Co se týká materiálu, ideálním provedením jsou dětské náušnice zlaté – ať už z klasického žlutého, moderního bílého nebo něžného růžového zlata. Dětská ouška jsou velmi citlivá a na jiný kov, který může být například příměsí v levnějších kovech, by mohla reagovat alergickou reakcí. U zlata jakožto hypoalergenního kovu je riziko alergické reakce minimální. Kromě toho jsou dětské zlaté náušnice odolné a nadčasové. 

Dětské zlaté náušnice doporučujeme nakupovat u ověřeného výrobce, pro kterého je kvalita na prvním místě.

Typy zapínání dětských náušnic

Dětské náušnice mohou být opatřeny různými typy zapínání. Při výběru toho nejvhodnějšího hraje roli věk holčičky, snadnost nasazení náušnic, bezpečnost (zda se nemohou zachytit například o oblečení), případně i cena (lehčí varianta znamená nižší cenu). Vybírat můžete mezi následujícími typy:

  • Brizura – náušnice se zapínají vpředu, kde je umístěno očko, do něhož se zasune háček. Jde o nejbezpečnější, zároveň velmi pohodlný způsob zapínání, navíc odolný vůči ztrátě náušnice. Protože se tento typ zapínání hodí pro děti již od 3 měsíců věku, bývají náušnice pro miminko nejčastěji opatřeny právě brizurou. Vydrží bez problémů do předškolního věku (někdy i déle). Vzhledem ke křehkosti zapínání je nutné náušničky zapínat opatrně, a to hlavně při prvním nasazení.

Brizura a balónek – oblíbené typy dětského zapínání

  • Balónek – uzávěr ve tvaru balónku se našroubuje na dřík (tyčku), který je opatřen závitem. Díky tomu náušnice velmi dobře drží, aniž by hrozilo její rozepnutí a následná ztráta. Zároveň se ale dětské náušnice na šroubek hůře nasazují – právě kvůli nutnosti uzávěr našroubovat. Je třeba také počítat s tím, že se náušničky musí pravidelně čistit, a to z toho důvodu, že v uzávěru mohou zůstávat nečistoty. I přes tyto drobné nevýhody se dětské náušnice na šroubek těší velké oblibě – mimo jiné i proto, že zepředu krásně vynikne jejich tvar. Doporučují se dívkám od 5 měsíců. 
  • Puzeta – uzávěr ve tvaru puzety se navlékne na dřík (tyčku), který je opatřen drážkou, do níž puzeta zapadne. Na rozdíl od dětské náušnice na šroubek drží puzeta o trochu méně, což je výhodné například tehdy, když se náušnice o něco zachytí – snadněji se uvolní a nehrozí poranění ouška. Zapínání na puzetu (nebo na balónek) se používá pro dětské náušnice pecky. Doporučuje se dívkám od 6 měsíců a jeho výhodou je nižší cena.
  • Klapka – náušnice se zapínají vzadu, kde je umístěna klapka, která náušnici uzavře. Lze ji navíc opatřit tzv. pojistkou, tedy malým průřezem, do něhož se zahákne prodloužený háček a zabrání tak nechtěnému rozepnutí náušnice. Dětské náušnice na klapku se jednoduše zapínají, ale jsou o něco těžší, tím pádem i dražší. Jako náušnice pro miminko se příliš nehodí – zapínání na klapku se doporučuje pro malé slečny od 5 let.

Typ zapínání náušnic částečně určuje také jejich styl. Zatímco puzeta a šroubek jsou typické pro dětské náušnice pecky, brizura a klapka se pojí s klasickými a visacími náušnicemi. Další variantou jsou také jemné dětské náušnice kroužky.

Styly a motivy dětských náušnic

Vzhled a motiv dětských náušnic

Jak jsme již zmínili, ideální volbou jsou dětské náušnice zlaté. Co se týká barvy zlata, velmi oblíbené je pro dětské náušnice bílé zlato. Rodiče ale také často volí pro dětské náušnice růžové zlato, které je o něco méně tradiční, ale působí něžným dojmem a k dětské tvářičce se krásně hodí. Dětské zlaté náušnice jsou obvykle osázené barevnými kamínky.

Nakonec zbývá vybrat motiv náušnic, což mnohdy bývá to nejtěžší. Kromě různě barevných kamínků jsou na výběr nejrůznější tvary – kytičky, srdíčka, hvězdičky, berušky a další roztomilé, hravé motivy, nebo klasické a jednoduché tvary jako například kapky, čtverečky, kolečka nebo trojúhelníčky. V každém případě by ale náušnice měly mít zaoblené hrany.

Jaké zapínání náušnic pro miminko zvolit?

Náušnice pro miminko bývají nejčastěji opatřeny brizurou (vhodná již od 3 měsíců). Ta se zapíná vpředu, proto se náušničky snadno nasazují a zapínají. Dalším oblíbeným typem dětského zapínání je balónek (vhodný od 5 měsíců), který se šroubuje zezadu na dřík (tyčku). Dětské náušnice na šroubek velmi dobře drží, ale hůře se nasazují. Dětské náušnice mohou být opatřeny také dobře známou puzetou (od 6 měsíců) nebo klapkou, která se ale doporučuje spíše pro větší slečny (od 5 let). V naší nabídce dětských zlatých náušnic najdete náušničky se všemi zmíněnými druhy zapínání.

Jak vybrat dětské náušnice?

Dětské náušnice by měly být v první řadě bezpečné, kvalitní a lehké. Ideální je pořídit dětské náušnice zlaté, u kterých téměř nehrozí riziko alergické reakce. Velmi oblíbené je pro dětské náušnice bílé zlato, chybu ale neuděláte ani se žlutým či růžovým zlatem. Dále je třeba vybrat typ zapínání (viz výše), styl a motiv náušnic včetně barvy kamínků. Dětské náušnice lze sladit s náušnicemi maminky a pořídit set pro maminku a dceru.

Kde koupit dětské náušnice?

U dětských náušnic hraje zásadní roli jejich kvalita a bezpečnost, proto je nejlepší je zakoupit u ověřeného výrobce. Společnost Danfil Jewellery vyrábí zlaté šperky v severočeském Liberci již od roku 1992 a její sortiment zahrnuje dětské zlaté náušnice a další šperky pro ženy a dívky.

Kdo kupuje první náušničky?

První náušničky kupují obvykle buď sami rodiče, nebo velmi často také babičky. Může to být ovšem i jiný blízký příbuzný. Vždy je ale lepší konzultovat výběr náušniček s rodiči. První náušničky zároveň nemusí být jediným šperkem, který se pojí s narozením holčičky. Zlatý šperk může dostat i novopečená maminka jako dárek za porod.

Nebyl nalezen žádný komentář