Články se štítkem

‘náboženství’

Patron zlatníků Svatý Eligius

Většině z Vás možná není jméno tohoto světce zcela známé, pokud vás ale zajímá svět kolem šperků a šperkařství jako takové, měli byste znát patrona všech zlatníků, kovářů a sběratelů mincí svatého Eligia. Jeho svátek se slaví 1.prosince. V tento den zlatnické dílny zejména v západní Evropě, odkud Svatý Eligius pochází, vzdávají hold tomuto znalci zlatnického řemesla.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Šperky a náboženství

Náboženství je lidský fenomén, který není snadné definovat. Z celkového počtu světové populace kolem 15 % osob nevyznává náboženství žádné. Dokonce kolem 4 % osob se staví proti jakékoli formě náboženské víry či praxe. Zbylé vysoké procento populace ale některou z mnoha druhů víry vyznává. Obecně se tedy dá říct, že náboženství zahrnuje rozmanité soustavy jednání, symbolů a představ, jimiž různá společenství a církve vyjadřují reálný, životní, osobní vztah k různým zkušenostem a představám.

Každé náboženství má společné rituály nebo bohoslužby, určité představy o světě a místě člověka v něm. Stejně tak mají své symboly. Symboly, které jejich vyznavači často nosí jako šperky. Pojďme se podívat na ta nejrozšířenější světová náboženství a jejich poznávací znamení.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář