Kategorie

Certifikace šperků

Drahé kovy, které se využívají k výrobě šperků mají vlastní certifikace, které znázorňují složení drahých kovů. Testováním drahých kovů se zjišťuje poměr slitin, které drahý kov obsahuje. Drahé kovy obsahují nikl, zinek, měď a další. Tyto příměsi udávají tvrdost barvu a kvalitu daného kovu. Poměr drahého kovu ve slitině udává jednotka karát.

Puncovní značky

Puncovní značku, punc najdeme na každém šperku prodávaném na území Česka. Puncem by totiž měl být označen každý předmět z drahého kovu, který je nabízen k prodeji. Puncovní značka je ukazatelem parametrů konkrétního šperku. Dává jasnou informaci o kovu, ze kterého je šperk vyrobený, včetně ryzosti kovu. Protože se puncovní značky mění v čase, dá se také podle nich určit, ze které doby šperk pochází.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Alergické reakce na zlato

Každá žena jistě zná ten příjemný pocit, když si užívá nový šperk. Jenže co když se objeví svědivá vyrážka nebo nepříjemné zanícení? Pokud nevíte, o čem je řeč, možná právě vy jste mezi těmi 60 % populace, které nic podobného nepotká. Pokud se však v popisku poznáváte, pravděpodobně vás potkala alergie na šperky. Není to nic neobvyklého, ale často jsou tyto alergie špatně diagnostikované.

Číst článek
1 komentář