Barevné zlato

Ve šperkařství se setkáváme nejenom s klasickým žlutým zlatem, ale i s jeho rozličnými barevnými variacemi. Barevné zlato může mít různou ryzost, ve špercích se nejčastěji užívá zlato o ryzosti 14 a 18 karátů. Jde o slitiny zlata a dalších kovů. Ani žluté zlato ve špercích není čistým kovem, kvůli tvrdosti se k němu přidává stříbro, měď či další kovy.

Obecně se dá říct, že stříbro, palladium nebo nikl mění barvu zlata směrem k bílé. Měď mu zase dává červené odstíny. Vzniká tak atraktivní červené nebo růžové zlato. Vzácné purpurové zlato představuje slitinu zlata a hliníku (18:6), svým vzhledem připomíná bronz. Nevšední modré zlato je zase slitinou zlata a oceli, také většinou v poměru 18:6. V současnosti se při výrobě šperků užívá i zajímavé zelené zlato. Zelený odstín dává zlatu stříbro či kadmium. Také typické české žluté zlato (14K) má zelenavý odstín a může se jako zelené zlato označovat. Zatímco bílé, červené, růžové, purpurové, zelené či modré zlato svoji barvu získává prostřednictvím příměsí, existuje i tzv. černé zlato, které vzniká oxidací povrchové vrstvy zlata.

Barevné zlato a karáty

14 karátové zlato, nejčastěji využívané pro výrobu šperků obsahuje 58,5 % zlata. To doplňuje stříbro a měď, klíčové prvky, které dávají zlatu pevnost. Od poměru těchto prvků v obsahu slitiny se odvíjí také výsledný odstín zlata, například takto:

BARVA KOVU-01
Barvy zlata
Nebyl nalezen žádný komentář