Svatební fotograf, fotokoutek a další fototipy na svatbu

Na co při plánování svatby nezapomenout?
Svatební fotky by měly zachytit především emoce

Svatební fotky vám budou váš velký den připomínat po celý život. Budete je ukazovat rodině, přátelům a vaše svatební fotoalbum si budou pravděpodobně prohlížet i vaše děti a vnoučata. Aby byly svatební fotky dokonalé, neměl by na svatbě chybět profesionální svatební fotograf, jehož styl focení se vám líbí. Kromě klasických portrétových fotografií mohou být krásnou vzpomínkou i originální vtipné fotky zhotovené svatebními hosty. Pokud o ně stojíte, měla by mít svatba fotokoutek s vhodnými rekvizitami.

Svatební fotograf – jak vybrat toho pravého?

Svatební fotograf s vámi bude trávit velkou část svatebního dne. Bude přítomen možná již během svatebních příprav, bude fotit váš příjezd na místo obřadu, samotný svatební obřad včetně prvního novomanželského polibku a navlékání snubních prstýnků, následné svatební veselí včetně hostiny, tradic a zvyků a v neposlední řadě také první novomanželské portrétové fotografie. Měl by se proto stát přirozenou součástí celého dne a v ideálním případě nebýt nikým vnímán. Neměla by mu také chybět určitá míra empatie. Výsledkem jeho práce by pak měly být takové svatební fotky, díky nimž si i po letech připomenete atmosféru svatebního dne i prožívané emoce.


Při výběru fotografa doporučujeme řídit se těmito radami:

  • Vyberte si fotografa, jehož svatební fotky se vám líbí. Různí svatební fotografové totiž mohou mít jiný styl.
  • V přítomnosti fotografa byste se měli cítit dobře, proto trvejte na osobním setkání (nebo alespoň online schůzce) před svatbou.
  • Domluvte se na předsvatebním (zásnubním) focení. To využijte jako příležitost k tomu, abyste se s fotografem lépe poznali a zvykli si na pózování před objektivem.

Nejvhodnější doba na svatební fotky

Vydáte-li se tradiční cestou, čeká vás jako novomanžele během svatebního dne dvojí focení – focení skupinové a potom portrétové svatební fotky, na kterých budete figurovat jen vy dva.

Skupinové svatební focení

Nejlepším okamžikem pro skupinové focení je čistě z praktických důvodů doba bezprostředně po obřadu. Je to totiž chvíle, kdy jsou ještě všichni svatebčané pohromadě a není třeba je nikde složitě shánět, jako tomu může být během pozdějšího svatebního veselí. 

Svatební fotografové obvykle začínají společnou fotografií všech svatebních hostů a až poté následuje focení skupinek, přičemž jako první by měli přijít na řadu starší lidé a děti, pro které by delší čekání mohlo být náročné. Svatební fotograf (případně svědek nebo družička) má u sebe v ideálním případě předem připravený seznam skupinek, aby se na žádnou fotku nezapomnělo.

Při portrétovém focení máte čas sami pro sebe

Portrétové svatební fotky novomanželů

V případě individuálního focení máte několik možností, na kdy ho naplánovat. U tradičních celodenních letních svateb s obřadem kolem poledne se focení novomanželů obvykle plánuje na časné odpoledne. Zkušený svatební fotograf vám ale potvrdí, že během slunného letního dne to není nejlepší volba – stíny jsou hluboké a ostré slunce tvoří na fotkách velké kontrasty. Mnohem povedenější fotky pro svatební fotoalbum vzniknou, pokud focení necháte na:

  • tzv. zlatou hodinku (golden hour), což je přibližně hodina před západem (nebo také po východu) slunce,
  • tzv. modrou hodinku (blue hour), což je přibližně půlhodina těsně po západu (nebo také před východem) slunce,
  • jiný než svatební den.

Podvečerní focení bývá pohodovější a uvolněnější, protože vše důležité už je za vámi a všechen stres obvykle pryč. Měkčí a teplejší světlo navíc fotkám dodá krásný nádech.

Portrétové focení novomanželů mimo svatební den u nás (na rozdíl od jiných zemí) zatím není moc běžné. Jeho výhodou je, že si můžete vybrat kteroukoliv denní dobu, jakékoli oblíbené (i netradiční) místo a focení můžete věnovat tolik času, kolik je třeba.

Při portrétovém focení máte čas sami pro sebe

Spíše z praktických důvodů je u nás stále oblíbenější variantou pořídit svatební fotky novomanželů ještě před obřadem, což má své výhody i nevýhody. Na fotkách budete čerství, upravení (možná ale i lehce nervózní) a hosté na vás nebudou muset čekat. Zároveň to ale znamená, že ženich uvidí nevěstu ve svatebních šatech ještě před obřadem a že si budete muset navléknout snubní prsteny, přestože ještě nebudete svoji.

Svatební fotoalbum vs. svatební fotokniha

Svatební fotky by rozhodně neměly skončit ve složce v počítači. Existují různé způsoby, jak je převést do hmatatelné podoby, klasikou ovšem stále zůstává svatební fotoalbum nebo svatební fotokniha.

Pokud jste kreativní, může se svatební fotokniha i svatební fotoalbum stát skutečně originálním dílem. Vyžaduje to ale čas a trpělivost. Zatímco fotoknihu budete tvořit výhradně na počítači, s využitím různých grafických prvků (popisků, rámečků, barev textu i pozadí), do fotoalba budete psát a malovat ručně. Můžete do něj vlepit i výstižné samolepky, svatební oznámení a další předměty související se svatbou. 

Ze svatebních fotek můžete vytvořit svatební fotoalbum

Je těžké doporučit, zda je lepší pořídit fotoalbum nebo nechat zhotovit fotoknihu. Výhodou fotoalba je možnost fotky přerovnat nebo přidat další, z fotoknihy vám zase fotky nikdy nevypadnou a navíc může mít každá fotka jiný rozměr. Některé páry to řeší tak, že si pro sebe vytvoří fotoalbum a rodičům (či dalším blízkým) nechají vytisknout fotoknihu. 

Fotokoutek – svatba očima svatebních hostů

Originální svatební fotoalbum může vzniknout také přímo na svatbě. Pokud jste se v nedávné době účastnili svateb vašich přátel, možná jste si všimli, že stále častěji má svatba fotokoutek, který slouží jako zábava pro svatební hosty. Každá svatba fotokoutek samozřejmě nutně nepotřebuje, ale pokud jej připravíte, zabavíte svatebčany například v době vašeho portrétového focení a zároveň získáte krásnou památku na váš svatební den. K fotokoutku můžete rovnou připravit svatební fotoalbum / svatební knihu hostů, do které vám hosté mohou fotky nalepit a připojit vzkaz nebo přání.

Jestliže i vy dospějete k závěru, že fotokoutek svatba rozhodně potřebuje, máte dvě možnosti:

  • pronajmout si hotový fotokoutek (fotobox / fotobudku) se vším všudy,
  • připravit fotokoutek svépomocí.

Za první variantu si připlatíte, ale nebude vás to stát žádný čas. Cena pronájmu se odvíjí především od délky pronájmu a počtu vytištěných fotografií. Pokud se do přípravy fotokoutku pustíte sami, budete potřebovat fotoaparát se samospouští a stativem, nebo ještě lépe foťák typu Polaroid / Instax, který pořízené fotky umí rovnou i vytisknout (dá se za poplatek zapůjčit). Pak už jen stačí najít vhodné místo pro fotokoutek a připravit tematické rekvizity, které fotkám dodají ten správný rozměr. A jaké rekvizity do fotokoutku svatba snese? Určitě by neměly chybět cedulky s hláškami, dále se hodí klobouky, čepice, plastové brýle, knírky, paruky a cokoliv dalšího, co si na neformálních fotkách ze svatby dokážete představit.


Kolik stojí svatební fotograf?


Záleží na tom, jakého fotografa si vyberete a kolik času s vámi ve svatební den stráví. Svatební fotografové vám mohou profesionálně nafotit třeba jen samotný obřad, ale mnohem běžnější je celodenní přítomnost fotografa na svatbě, tedy cca 8 až 10 hodin. Ceny se liší, liší se i obsah svatebních balíčků, ale orientačně počítejte s cenou kolem 15 000 Kč za celodenní focení.

Najdete samozřejmě i levnější balíčky (stejně tak i dražší), ale na svatebních fotkách doporučujeme nešetřit. Nejlepší svatební fotografové do nich dokáží zachytit i emoce a atmosféru. Fotky vám budou váš velký den připomínat po celý život – podobně jako snubní prsteny.


Jak připravit fotokoutek na svatbu?


Vyberte místo s neutrálním pozadím, které bude k focení vhodné (případně na vybrané místo zavěste fotoplátno nebo bílé prostěradlo). Dále budete potřebovat foťák s přímým vyvoláním fotografií (Polaroid / Instax), který se dá za poplatek zapůjčit, nebo klasický fotoaparát se samospouští (v případě, že fotky nepotřebujete mít ihned) a také stativ. Nezapomeňte také na vtipné cedulky a rekvizity – cedulky si snadno vyrobíte a rekvizity najdete doma nebo zakoupíte v obchodě s kostýmy.


Jak dlouho trvá focení novomanželů?


To záleží na přání novomanželů a na domluvě s fotografem. Krásné svatební fotky se dají nafotit během půl hodiny, některé páry si ale na focení novomanželů vyhrazují třeba i 2 hodiny. Tuto klidnější část dne využijí ke společné procházce a sdílení a vstřebání všech pocitů. 

Na dobu focení novomanželů je vhodné zajistit pro svatební hosty nějakou zábavu. Informaci o době a délce focení nezapomeňte zahrnout do svatebního harmonogramu.


Co je předsvatební focení?


Předsvatební focení je focení snoubenců několik týdnů až měsíců před svatbou. Jeho smyslem je nejen získat krásné párové fotografie, ale také zvyknout si na fotografa, na jeho styl práce a naučit se pózovat před objektivem. Výsledné fotky se dají využít třeba na svatební oznámení. Další tipy, jak vytvořit stylové svatební oznámení, si můžete přečíst v tomto článku.

Nebyl nalezen žádný komentář