Kategorie

Historie a symbolika šperků

Nejstarší nalezené šperky jsou tisíce let staré, od dob dávných byly šperky symbolem vyššího postavení svých nositelů. Některé šperky sloužily jako amulety, jako ochrana proti zlým silám. Šperky jsou také symbolem různých kmenů a náboženských skupin. V mnoha rodinách se šperky dědí po generace a mají tak svůj historický význam.

Symbolika šperků aneb co nám napoví jejich tvar

Zlatý přívěsek

Nejen barvy drahých kamenů, ale také tvary šperků v sobě ukrývají určitou symboliku. Jedním z nejznámějších tvarů, jehož význam zná asi každý, je srdce. V okamžiku, kdy někomu darujete šperk ve tvaru srdce, obdarovaný snadno odhadne, co máte na srdci. Pojďme se podívat však i na další významy tvarů, které vám mohou pomoci s výběrem šperku.

Číst článek

Nebyl nalezen žádný komentář

Trojice tradičních vánočních barev

Tradiční barvy vánoc

Vánoce mají své tradiční i sezonní barvy. Ty tradiční jsou stálé a jejich původ je třeba hledat v dávné minulosti. Sezonní se mění každý rok podle módy a trendů. Tradičními barvami jsou především zelená, červená a zlatá. Chcete, aby šperky a drahokamy odrážely právě jednu z nich? Máme pro vás několik inspirací.

Číst článek

Nebyl nalezen žádný komentář

Pozoruhodná historie a význam snubních prstenů

Snubní prsten je díky svému kruhovému tvaru symbolem věčnosti, tedy věčné lásky. Nemá začátek ani konec, stejně jako láska. Dalo by se také říct, že začátek či konec nemá ani historie snubních prstenů. Využívaly se totiž od pradávna, jejich historie sahá až daleko za dochované zmínky a jejich budoucnost se jeví jako nekonečná. Přesto se snubní prsteny dají dohledat v různých historických epochách.

Číst článek

Nebyl nalezen žádný komentář

Patron zlatníků Svatý Eligius

Většině z Vás možná není jméno tohoto světce zcela známé, pokud vás ale zajímá svět kolem šperků a šperkařství jako takové, měli byste znát patrona všech zlatníků, kovářů a sběratelů mincí svatého Eligia. Jeho svátek se slaví 1.prosince. V tento den zlatnické dílny zejména v západní Evropě, odkud Svatý Eligius pochází, vzdávají hold tomuto znalci zlatnického řemesla.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Šperky a náboženství

Náboženství je lidský fenomén, který není snadné definovat. Z celkového počtu světové populace kolem 15 % osob nevyznává náboženství žádné. Dokonce kolem 4 % osob se staví proti jakékoli formě náboženské víry či praxe. Zbylé vysoké procento populace ale některou z mnoha druhů víry vyznává. Obecně se tedy dá říct, že náboženství zahrnuje rozmanité soustavy jednání, symbolů a představ, jimiž různá společenství a církve vyjadřují reálný, životní, osobní vztah k různým zkušenostem a představám.

Každé náboženství má společné rituály nebo bohoslužby, určité představy o světě a místě člověka v něm. Stejně tak mají své symboly. Symboly, které jejich vyznavači často nosí jako šperky. Pojďme se podívat na ta nejrozšířenější světová náboženství a jejich poznávací znamení.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář