Šperky a náboženství

Náboženství je lidský fenomén, který není snadné definovat. Z celkového počtu světové populace kolem 15 % osob nevyznává náboženství žádné. Dokonce kolem 4 % osob se staví proti jakékoli formě náboženské víry či praxe. Zbylé vysoké procento populace ale některou z mnoha druhů víry vyznává. Obecně se tedy dá říct, že náboženství zahrnuje rozmanité soustavy jednání, symbolů a představ, jimiž různá společenství a církve vyjadřují reálný, životní, osobní vztah k různým zkušenostem a představám.

Každé náboženství má společné rituály nebo bohoslužby, určité představy o světě a místě člověka v něm. Stejně tak mají své symboly. Symboly, které jejich vyznavači často nosí jako šperky. Pojďme se podívat na ta nejrozšířenější světová náboženství a jejich poznávací znamení.

Křesťanství

Pokud bychom se vás zeptali, jaký je symbol křesťanství, tato hádanka by rozhodně těžká nebyla. Kříž je nejznámější symbol křesťanství.  Kříž, ať už v jakémkoli tvaru, byl vždy především setkáním dvou směrů, vertikály a horizontály, odjakživa spojovaných s dimenzí ducha a těla a s mužským a ženským principem. Význam kříže je však dnes dán událostí Kristova vítězství nad smrtí ukřižováním. V současné době tedy křesťané nosí na krcích křížky v různém provedení. Nicméně i pro ateisty se v některých případech křížek stal vkusným módním doplňkem.

Islám

Základem islámu a jeho ústředním motivem je přesvědčení, že není božstva kromě Boha. To se odráží i do islámských symbolů. Nicméně znak, který se v průběhu dějin dostal na praporce muslimských armád a stal se jakýmsi způsobem označení islámu, je půlměsíc s hvězdou. Jak vznikl však nevědí přesně ani sami muslimové. Vyznavači islámu tedy uctívají tento symbol a rádi ho nosí při sobě. Islámské ženy také rády nosí množství zdobených broží.

Hindiusmus

Pro hindiusty je typická slabika óm. Óm je symbolem absolutna a sjednocením všech moudrostí. Jde o základní zvuk, ze kterého pochází celý svět. Touto slabikou začínají všechny mantry, stejně tak její symbol zdobí mnoho šperků.

Taoismus

Taoismus by pro nás Čechy mohl znít až příliš vzdáleně. Poznávací znamení tohoto vyznání nám ale vzdálené není. Symbol jin a jang je dnes natolik zpropagovaný, že snad není možné, aby se s ním jedinec nikdy nesetkal. Síla jin a síla jang jsou dvě spojené části jednoho celku. Z etymologického hlediska znamenají znaky temnotu a světlo. Popisuje dvě navzájem opačné a doplňující se síly, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru. Taoismus usiluje o harmonii mezi těmito principy, ale upřednostňuje pasivitu a poddajnost jin. Zlatý přívěšek s tímto symbolem skvěle doplní vaši osobnost, ať už jste vyznavači taoismu, či jen sympatizujete s motivem dvou odlišných částí stejného celku.

Judaismus

Judaismus nám díky pochmurné minulosti také není nikterak vzdálený. Davidovu šesticípou hvězdu tedy všichni známe. Symbolizuje souhvězdí, pod kterým se čeká na Mesiáše, a také šest pracovních dní, kde střed znamená šabat. Symbol jako takový znamená rovnováhu.

Jak již bylo řečeno, náboženské symboly mohou být i skvělým módním doplňkem. Pokud byste si ale ani po našem výčtu neuměli vybrat, jsou zde ještě takové šperky, které jsou variabilní podle vaší momentální nálady. Vynechali jsme právě to vaše náboženství? Napište nám, jaké jsou ty vaše symboly!

Nebyl nalezen žádný komentář