Svatební dekorace – jak vyzdobit svou svatbu snů

Stavební dekorace
Svatební dekorace jsou třešničkou na dortu svatebního dne

Svatební dekorace jsou třešničkou na dortu svatebního dne. Vzít se můžete samozřejmě i bez nich, ale dekorace na svatbu zkrátka patří.

Svatební dekorace posunou váš den na další úroveň

Co by to bylo za svatbu, kdyby hosté seděli u smutných, prázdných stolů. Svatební dekorace zkrátka k velkému dni patří. Mohou být luxusní, výrazné, moderní, přírodní či v boho stylu. Záleží jen na preferencích snoubenců. Od slavnostní výzdoby aut, přes dekorace celého svatebního prostoru, až po dekorace na svatební stůl. V dnešním článku si ukážeme, na co při přípravě dekorací na svatbu nezapomenout, jaké jsou aktuální trendy či kde ulevit napjatému svatebnímu rozpočtu.

Dekorace na svatbu

Už jste se rozhodli, jestli bude vaše svatba v boho, luxusním či přírodním stylu? Snubní prstýnky máte vybrané, oznámení rozeslané? Výborně, pak přichází čas na dekorace na svatbu. Právě svatební dekorace můžou váš den plný lásky ještě o kus vylepšit a odlišit od ostatních. Můžete zde absolutně popustit uzdu fantazii a vymýšlet, co by se vám nejvíce líbilo. Někdo vyzdobí svatební tabuli i celý prostor ve stylu superhrdinů, někdo zvolí spíš po tradiční svatební výzdobě. Spoustu věcí si navíc můžete vyrobit sami – vaše svatba bude ještě osobnější. 

Svatební dekorace na auto – odjezd na obřad musí mít styl

Jedna z hlavních svatebních dekorací je bezesporu ozdoba na auto. Tradičně se auta nevěsty a ženicha zdobí velkou a výraznou ozdobou. Nejčastěji se pak jedná o panenku (hlavně pro auto, ve kterém pojede na svatbu nevěsta) a cylindr (na ženichovo auto), případně se na kapotu auta připevní velká květinová vazba. Tady ale nezapomeňte, že živé květiny potřebují aranžovací hmotu, do které budou zapíchány.  Elegantní a nadčasové je ale ozdoba na auto nevěsty a ženicha vyrobená z tylu. V tomto případě se obvykle instaluje do tvaru písmena v, ale i zde můžete vytvořit originální svatební dekoraci přesně dle stylu vaší veselky. Pokud vám při představě předmětu nalepeného na kapotě vstávají vlasy hrůzou, nebojte se, svatební ozdoby na auto bývají vybavené přísavkami, které lak auta nepoškodí. 

Svatební dekorace na auto – stuhy, květiny či tradiční panenka

Pokud chcete, aby výzdoba auta na svatbu byla opravdu dokonalá, nezapomeňte připravit plechovky k zavěšení na auto po obřadu, případně sáhněte po stylových SPZ. Všem tak bude jasné, v jakém autě sedí nevěsta či ženich. 

Svatební dekorace na stůl – svatební tabule, do které se zamilujete

Je jasné, že nenecháte hosty na svatební hostině sedět u nenazdobeného stolu. Právě svatební dekorace na stůl jsou v rámci výzdoby asi nejdůležitější. Pokud máte svatební hostinu v restauraci, můžete se domluvit, že se o zdobení svatební tabule postarají přímo v restauraci. Budete tak mít o starost méně, ale hrozí, že nebude vše úplně podle vašich 

představ. V případě, že chcete mít dekorace na svatbu maximálně pod kontrolou, zaúkolujte maminky, svědkyně či si výzdobu místa na svatební party vezměte na starost sami. Určitě pomůže, pokud si svatební stůl třeba nakreslíte předem, případně si zdobení tabule vyzkoušíte doma. 

A co vlastně patří mezi svatební dekorace na stůl? Samozřejmostí je krásný ubrus, který můžete ještě vylepšit naranžováním pruhu tylu či jiné průsvitné látky, případně drobnými dekoracemi (květiny, šišky, kamínky, umělé drahokamy). Jako svatební dekorace využijete i všelijaké svícny, květinové vazby, podtácky ve stylu vaší svatby či originální jmenovky, díky kterým bude zasedací pořádek hračka.

Svatební dekorace na stůl mohou mít mnoho podob

Přírodní svatba aneb dekorace z lesa i louky

Trend poslední doby je jasný. Přírodní svatby jsou v kurzu. Přírodní svatební dekorace vypadají nádherně, mnohdy vás potěší i krásnou vůní a navíc se skvěle hodí i tehdy, pokud plánujete svatbu s omezeným rozpočtem. Svatební dekorace z přírody si totiž můžete vlastnoručně nasbírat a třeba i vlastnoručně vyrobit. Oblíbené bývají podtácky z tenkého kousku dřeva, nejrůznější dřevěné dekorace na svatební tabuli, ale také šišky, listí, luční květiny, případně oříšky, žaludy nebo jiné plody zahrady. Zkrátka cokoliv, co vás na procházce v přírodě cvrnkne do nosu, to můžete v rámci přírodní svatební výzdoby využít. Ale nebojte se, svatební dekorace v přírodním stylu můžete samozřejmě i objednat, obzvlášť v případě, že na diy výrobky nemáte vlohy či čas. 

Náš tip: Na snubní prsteny si můžete připravit jednoduchý přírodní polštářek. Postačí vám malá mistička či tácek a mech. Taková dekorace vám nezabere příliš času a bude vypadat skvěle nejen na svatbě, ale i na fotkách.

Populární jsou i dřevěná písmena poskládaná do jmen snoubenců, slavobrána z větviček či ovoce jako dekorace. Jen nezapomínejte, že sladké ovoce může na svatební den i nezvané hosty – vosy a včely. 

Přírodní svatební dekorace jsou populární a navíc si je hravě zvládnete připravit i sami
Přírodní svatební dekorace jsou populární a navíc si je hravě zvládnete připravit i sami

Přírodní svatební výzdoba se perfektně hodí k obřadům v přírodě či v rustikálních prostorech. Kromě materiálů z lesa atd. využijete i jutu, proutěné košíčky, slámu atd. 

Boho svatba – dekorace, které nemají pravidla

Boho svatba je bohémská, uvolněná, přirozená…Prostě taková, jakou ji chcete mít. Skvěle u ní využijete výše zmíněné přírodní dekorace všeho druhu. Perfektně působí třeba suché okrasné trávy všeho druhu. Barevná paleta dekorací u boho svatby je spíš tlumená a jemná. Ale zároveň pořád platí, že hlavním pravidlem bohémství je to, že člověk žádná pravidla nemá. Řiďte se proto hlavně intuicí a nebojte se experimentovat. Kromě přírodních materiálů by boho svatba nebyla úplná bez řady světýlek a nejrůznějších látek. Můžete třeba vytvořit venkovní posezení s dekami či odpočinkový koutek uvnitř. Důležité vždy je, abyste se ve svatební den cítili pohodlně a uvolněně.




Jak ušetřit na svatebních dekoracích?


Svatba může být nákladná životní událost. Hostina, snubní prsteny, šaty…To všechno není zrovna levné. A ani svatební dekorace nebývají vždy úplně nejlevnější. Jak vykouzlit svatební tabuli i prostory jako z časopisu i c momentě, kdy je rozpočet trochu napjatý? Pusťte se do výroby vlastnoručních svatebních dekorací, vydejte se do přírody, můžete i některé dekorace vyměnit s nevěstami, které už je nepotřebují.


Kdo připravuje svatební dekorace?


Nejčastěji nevěsta, případně ženich, ale svědek a svědkyně určitě mohou přiložit ruku k dílu. Není ale výjimkou, že se svatební přípravy dotknou i maminky nevěsty či maminky ženicha, eventuálně i celé rodiny. Zkrátka každý kdo může, ten přiloží ruku k dílu a svatební dekorace roku je za chvíli na světě. Nevěsty přípravu svatební výzdoby také mnohdy delegují na svatební koordinátorku, případně se domluví s personálem svatební restaurace na výzdobě.

Nebyl nalezen žádný komentář