Svatební kytice – krásný doplněk každé nevěsty

Stavební kytice
Květiny na svatbu

Svatební kytka k nevěstě prostě patří. Boho, jednoduché, netradiční či luční květiny nikdy nevyjdou z kurzu. Který styl bude ten váš?

Svatební kytice – něžnost a kousek přírody ve svatebním dnu

Co by měla mít každá nevěsta kromě ženicha a krásných šatů? Přece svatební kytici. Symbol plodnosti i věčné lásky, nebo jen krásná ozdoba? Co třeba obojí! Pojďme se dnes podívat na to, jaké zvyky se pojí ke svatební kytice. jaké kytky na svatbu patří a na koho při konzultaci s floristkou rozhodně nezapomenout.

Na výběr svatební kytice se mnohdy budoucí nevěsty těší stejně jako na výběr snubních prstenů nebo samotných šatů. A i v tomto případě je výběr opravdu pestrý. S tou správnou floristkou totiž jistě najdete styl květin, který bude váš a zapadne do ladění vaší svatby. Ačkoliv svatební kytka sice není povinná, byla by škoda tento krásný doplněk opomíjet. Dobrá zpráva je, že můžete vybírat přesně podle vašeho gusta. Klidně tak k oltáři nakráčejte se svatební kyticí natrhanou na louce. Sáhnout ale můžete i po extravagantních kalách či netradičních květinách a materiálech. Rozhodně ale nezapomínejte, že svatební kytice by měla ladit ke zbytku svatební výzdoby a že se hodí mít připravené menší kytičky i pro maminku a (budoucí) tchýni.

Nebojte se do svatební kytice zařadit i netradiční rostliny - například eukalyptus

Svatební kytice ale není jen překrásný doplněk. K tomuto speciálnímu pugetu květin se totiž pojí nejedna svatební tradice a zvyklost. Třeba takové házení kytice je oblíbenou zábavou všech nezadaných slečen. 

Historie svatební kytice – jak to začalo?

Kromě toho, že čerstvé květiny vypadají vždy skvěle a v rukou nevěsty to platí obzvlášť, má svatební kytice svůj historický význam. Nevěsty jej mají na znamení plodnosti, štěstí a věčné lásky. Tento zvyk pochází už z rytířských časů, reálně se ale v dnešní podobě ujal až zhruba ve 20. století. Některé zdroje uvádějí, že dřív si svatební hosté pro štěstí mohli z nevěstiných šatů utrhnout kousek. To ale nebylo moc příjemné a tak nevěsty začaly házet květiny, aby odlákaly štěstí chtivé hosty a mohly tak uniknout zničení svatební róby. I samotná podoba svatebních květin se v průběhu let výrazně měnila. Zatímco ve středověku nevěsty využívaly aromatické bylinky (např. kopr), v moderní době je volba poměrně pestřejí. Dříve se také nejčastěji využívaly bílé kaly, zatímco v současnosti mají svatební kytice mnoho stylů a podob. Mění se i samotná podoba květin – v minulosti měly nevěsty kvítka například ve formě čelenek, náramků či květin vpletených do účesu. Vazba v ruce, tak jak ji známe dnes, je spíš moderní forma. V poslední době si ale netradiční svatební kytice a formy květin pro nevěstu získávají na stále větší oblibě. 

Svatební kytice – na co určitě nezapomenout?

V prvé řadě doporučujeme nezapomenout ve svatebním shonu na řádnou péči. Tedy zejména vodu. Květiny bývají čerstvé a řezané, proto k přežití potřebují vázu s vodou. Nejlépe také uděláte, pokud jim připravíte místo v tmavší a chladnější místnosti. Na plném sluníčku a v horku by totiž květiny nevydržely příliš dlouho čerstvé  Už při výběru květin je vhodné myslet nejen na nevěstu, ale také svědkyně či maminky nevěsty a ženicha. I ty by totiž měly mít k dispozici kytičku do ruky. Některé nevěsty v tomto případě volí květinový náramek. Ve stejném duchu jako je svatební kytice by měla být připravena i slavnostní korsáž do klopy ženichova saka. Pokud si chcete svou kytici po svatbě ponechat na památku, můžete připravit i menší vazbu speciálně na házení kyticí, které ke svatebnímu dnu patří. Všeobecně také platí, že svatební květiny by měly korespondovat s celkovým laděním svatby a výzdobou svatební tabule. Obvykle se tak využívají stejné druhy květin.

Kytky na svatbu patří stejně jako svíčková nebo závoj

Kromě uchovávání květin před svatbou je ideální se zamyslet také nad tím, kam umístíte květiny po obřadu. Svatební den je totiž dlouhý. Nejlepší je proto poprosit restauraci, ve které bude oběd a svatební party, aby vám kromě občerstvení připravily i vázu na svatební kytici a květiny maminek atd. Na některých místech je také zvykem, že samotní svatební hosté předávají při gratulacích vlastní kytku. I s tím je proto v některých případech potřeba počítat. 

Zvyky

Svatba jako taková je úzce propojená s mnoha zvyklostmi a obyčeji. A není tomu jinak ani u samotné svatební kytice. I když samozřejmě záleží na tom, jak se rozhodne samotný pár, první zvyk je spojen už s předáváním květiny. Svatební kytku by totiž nevěstě měl předat ženich ještě před obřadem. Je to mnohdy poprvé, kdy ženich vidí svou nevěstu ve svatebních šatech a obvykle není nouze o dojetí. Variantou, pokud chcete, aby ženich viděl nevěstu skutečně až u oltáře, může být předání květin přes okno a poslepu. Zkrátka tak, jak potřebujete. Nezapomeňte ale na tento romantický okamžik upozornit fotografa, ať ho máte zaznamenaný.

Asi nejznámější svatební zvyk je házení kytice svobodným slečnám. To probíhá po obřadu. Nevěsta stojí zády, za ní se seskupí hlouček svobodných dívek a žen a snaží se chytit hozenou kytici. Ta, která ji nakonec uloví (protože někdy je to docela mela) se podle pověry do roka vdá. Někdy nevěsty volí originální variantu v podobě pentlování kytice. Princip je stejný – nevěsta má zavázané oči, vdavkuchtivé ženy se shromáždí kolem ní a každá v ruce drží konec stužky. Druhý konec se přiváže ke svatební kytce. Nevěsta pak postupně odstřihává stužky. Poslední slečna se stužkou získává kytici a “příslib” svatby do roka. 

Boho, nebo netradiční? Jaká bude vaše svatební kytice?

Jak už jsme zmiňovali, dřív bylo zvykem, že nevěsta měla lichý počet bílých kal a tím to končilo. V současnosti si ale nevěsty mohou vybírat z mnoha stylů. Například oblíbenou volbou je uvolněný boho styl. Boho svatební kytice obvykle obsahuje pivoňky, levanduli, hledík, eukalyptus či růžové růže. Využít můžete ale i luční květiny či cokoliv, co si vypěstujete na zahrádce. Boho vazby jsou trochu divoké, výrazné, originální. Nesvazují je žádné konvence a mohou obsahovat klidně i pírka nebo šišky. 

Boho svatební kytice – přírodní materiály a žádná pravidla

Přírodní svatební kytice – natrhejte si kytičku sami!

Celkově nevěsty preferují přírodní styl a svatební kytice ze sezónních květin. I když růže jsou stále populární, oblíbené mohou být třeba i lokální slunečnice, hortenzie nebo již zmíněné luční kvítí. Právě kytka lučních kytek může mít navíc ještě větší význam – když ji natrhá třeba samotný ženich nebo maminka nevěsty. 

Každá svatební kytice je originální. Pokud ale opravdu chcete něco netradičního, zkuste se zamyslet třeba nad jiným materiálem. Co svatební kytice z dřevěných či papírových kytiček? Kromě originality na ní oceníte hlavně to, že vám zůstane napořád krásná i bez další péče. Určitě také neuděláte chybu, pokud do vazby zakomponujete přírodní materiály – např. šišky, mech, šípky a další plody přírody.

Jednoduchá svatební kytice

Říká se, že v jednoduchosti je krása. A platí to i v případě svatebních kytic. Pokud vás neláká rozevlátý boho styl vazby květin, můžete zvolit spíš jednoduchou kytici. Některé nevěsty preferují jeden druh květin a svatební kytici si nechají uvázat třeba jen z tradičních růží nebo slunečnic. Jednoduchá svatební kytka dobře doplní jak minimalistickou výzdobu, tak výrazně zdobené šaty. Takže pokud nevíte, s jednoduchým stylem se nikdy nespletete.

Co s kyticí po svatbě

Nevěsta a ženich si řekli ano, oslavili nový svazek se všemi svatebními hosty a je čas společně vykročit do života. Ale co se svatební kyticí? Vzhledem k tomu, že svatební kytice obvykle bývají vytvořené z čerstvých kytek, není životnost speciální kytičky nijak dlouhá. Pokud si ji chcete nechat na památku, co nejdříve ji pověste vzhůru nohama a nechte vyschnout. Některé nevěsty si pár kvítků místo sušení vylisují. Můžete ale využít i některou ze speciálních služeb, která vám svatební kytici hned po svatbě zalije do pryskyřice. Tak máte jistotu, že vám tento květinový doplněk bude dělat radost skutečně na pořád. 

Pokud je některý z rodičů novomanželů už po smrti, dává se svatební kytice na hrob jako vzpomínka na zemřelého. Některé nevěsty si také samotný pugét zdobí třeba medailonky nebo drobnůstkami, které jim právě milovanou osobu připomenou i v jejich velký den.



Kdo předává svatební kytici?

Podle zvyků by svatební kytici měl předat ženich nevěstě těsně před obřadem. Záleží ale samozřejmě na daném páru a jejich časových možnostech. Někdy se o vyzvednutí květin na svatbu stará svědek, někdy otec nevěsty atd. Je ale pravda, že předání kytice od ženicha (naslepo i klasicky) je krásný okamžik plný lásky. Tak proč ho vynechat?

Kdo by měl mít na svatbě květiny?

Pokud nepočítáme jako květinu snítku myrty, kterou spolu s vývazkem dostávají všichni hosté, pak tedy hlavně nevěsta. A také maminka nevěsty i ženicha, svědkyně, případně babičky a družičky. Ženich se obejde bez kytice, ale obvykle má korsáž v podobném stylu jako je samotná hlavní svatební kytice.

Nebyl nalezen žádný komentář