Články se štítkem

‘žluté zlato’

Puncovní značky

Puncovní značku, punc najdeme na každém šperku prodávaném na území Česka. Puncem by totiž měl být označen každý předmět z drahého kovu, který je nabízen k prodeji. Puncovní značka je ukazatelem parametrů konkrétního šperku. Dává jasnou informaci o kovu, ze kterého je šperk vyrobený, včetně ryzosti kovu. Protože se puncovní značky mění v čase, dá se také podle nich určit, ze které doby šperk pochází.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Žluté zlato

Ryzí zlato má typicky zářivě žlutou barvu. Ve šperkařství se však užívá žluté zlato, které vedle čistého zlata obsahuje i další příměsi. Čisté zlato je totiž pro šperky příliš měkké. Příměsi mu dávají tvrdost, často i odstín. I přes různé barevné variace (bílé zlato, červené zlato, růžové zlato, zelené zlato aj.), je žluté zlato ve špercích tím nejoblíbenějším.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Zlato, jeho historie, využití a složení

Zlato, latinsky aurum, je jedinečným kovem s mimořádnými vlastnostmi. I proto je nestarším známým drahým kovem. Je typické svojí žlutou – zlatou barvou, která může nabývat různých odstínů.

Zlato vyniká odolností vůči vnějším vlivům, nejenom rezavění. Je také odolné vůči kyselinám, zásadám nebo solím. Je rozpustné pouze v lučavce královské (směs kyseliny dusičné a chlorovodíkové) a směsích kyanidu. Zlato má bod tání 1064 °C a bod varu 2600 °C. Má vysokou specifickou hmotnost, kilogram zlata se vejde do krychle o hraně 3,75 cm. Jde o velmi tvrdý, ale také tvárný kov.

Číst článek

Nebyl nalezen žádný komentář