Magické perly s léčivou silou

Perly

9 minut čtení.

Perla je překrásný drahokam, který je opředen řadou legend a mýtů. Jako duchovní symbol najdete perlu snad v každém náboženství. Od pradávna je perla ztělesněním moci, štěstí a moudrosti. Bývá ji také často přisuzována magická moc i léčivá síla. Názor na to, co perly přinášejí, se mezi lidmi sice různí, všichni se však shodnou na tom, že pokud perlu darujete, obdarované osobě budou přinášet štěstí.

Legendy o perlách

Podle starých perských legend jsou údajně perly slzami bohů. Když bůh uronil slzu, spadla do hlubin moře a poté, co byla polepena schránkami měkkýšů, se proměnila v jedinečný oslnivý šperk. Staré indické legendy zase praví, že perly nejsou ničím jiným než měsíční rosou, jež se uvnitř schránek pomocí božské síly proměnila v perlu. Zajímavým faktem je, že nejstarší zmínky o perlách nalezneme již v čínském písemnictví, nejstarší záznam pochází z roku 2206 př. n. l.

Perla a perlové šperky

Perla a její vlastnosti

Říkáte si, proč nosit zrovna perlu a ne jiný drahokam? Odpověď je jednoduchá. Perla vám bude sloužit jako osobní ochranný amulet. Posílí vaši intuici a vůli dosáhnout vytyčených cílů. Údajně má i velice silné léčivé účinky. Například mírní bolesti a má pozitivní vliv na zažívací ústrojí. Ideální jsou pro lidi narozené ve znamení Blížence, Raka, Vah, Kozoroha a Ryb. Jsou spojeny se čtvrtou srdeční a šestou čelní čakrou. Čtvrtá čakra má do našeho života přinášet celistvost a pomáhat nám léčit se skrze dávání lásky. Šestá čakra naproti tomu ovlivňuje bystrost rozumu, sebevědomí, tvůrčí energii a sílu představivosti.

Jak perly vznikají?

Perly vznikají uvnitř perlorodky a vytváří doslova zázrak přírody. Utvářejí se uvnitř měkkýšů, jejichž plášť vylučuje sekret, z kterého vzniká perleť. Nejkrásnější perly vznikají od měkkýšů, kteří mají schránky vystlané barevnou perletí. Každá perla je výjimečná svým zbarvením, tvarem i velikostí. Tudíž i každý šperk s perlou bude jedinečný a těžko budete hledat ženu s naprosto totožným, touto vlastností perla vysoce vyniká nad ostatními drahokamy. Jaká je pravděpodobnost, že se vám podaří objevit přírodní perlu? Bohužel jen velmi malá, na jednu až dvě perly připadá přibližně 10 000 ústřic. Pravé přírodní perly jsou proto velmi drahé.

Z toho důvodu se většina perel pěstuje na specializovaných farmách.

Pěstování perel

Moderní farmy pro chov perel se obyčejně rozlišují na sladkovodní či mořské. Perlorodky jsou nejprve umístěny do kontejnerů a ve věku dvou až tří let jsou do nich vpraveny drobné perleťové kuličky, které dorůstají v pobřežních vodách nebo sladkovodních hlubinách. Tam jsou opět umístěny v drátěných či jiných kontejnerech. Jejich kontrolou se zabývají specializovaní potápěči, kteří je zásobují planktonem a dostatkem krmení. Po zhruba třinácti měsících se z perlorodek perly vyjímají.

Přírodní perly

Jak perly dělíme?

Dle základního dělení rozlišujeme perly sladkovodní a mořské.

Mořské perly

Ty nejcennější a zároveň také nejdražší perly pochází z Jižních moří, pěstují se hlavně v Austrálii, Barmě či Indonésii. Setkat se s nimi lze ve světlých barvách, jako je například bílá, stříbrná a zlatá. Tyto perly mají velice silnou vrstvu perleti, kterou se mohou pochlubit i tahitské perly. Ty tahitské jsou však mnohem častěji nabízeny v tmavších barvách. Další známé mořské perly jsou perly Akoya a Marbe.

Sladkovodní perly

Sladkovodní perly nebo-li říční perly vynikají svým leskem a dokonalostí tvaru. Výhodou je také především jejich dostupná cena.

Zlatý prsten s perlou

Hodnotící kritéria perel

Perlu můžete vybírat podle jejího typu, perletě, tvaru, povrchu, velikosti, lesku a barvy. Všechny tyto vlastnosti perel se odráží i na výsledné ceně.

Perleť

Při výběru perel je vhodné se zaměřit na množství perleti. Perly vznikají uvnitř živého organismu. Je-li v těle měkkýše neznámé těleso, začne perleť vylučovat. A právě tloušťka perleti významně rozhoduje o ceně.

Tvar

Tipli byste si, jaký tvar je u perel nejžádanější a nejdražší? Bez dlouhého přemýšlení lze říci, že samozřejmě tvar kulatý. Ovšem díky tomu, že tento skvost je výtvorem přírody, se lze setkat i s tvarem kapky, knoflíku nebo oválku. Kulaté perly jsou vhodné pro perlový náhrdelník, zatímco kapkovitá perla se skvěle vyjímá jako přívěšek na zlatém řetízku.

Povrch a velikost

Povrch perly samozřejmě musí být co nejvíce dokonalý, a to ať už se jedná o malý či velký drahokam. Ne vždy je však pravidlem, že čím větší perla, tím také dražší. Některé typy perel, jako jsou ty z Jižních moří a tahitské, se nejčastěji vyskytují ve velikosti 10 mm a více, proto je naopak vzácností najít perlu menší. Menší perly jsou vsazovány do prstýnků, zatímco větší zdobí náhrdelníky.

Šperky s barvou přírodních perel

Barevná rozmanitost perel

Sladkovodní perly bývají zbarvené do krásných něžných tónů bílé, stříbrné, růžové a smetanové. Setkat se lze ale i s tmavšími tóny, jako může být třeba fialová. Barvu perly ovlivňuje prostředí, respektive uložení přímo v ústřici či lastuře. Nejžádanější jsou perly bílé s jemně růžovým nádechem. Na krku se však dokonale vyjímají i perly broskvové barvy.

Krásná je také kombinace perel s bílým zlatem a diamanty.

Perlové šperky

Existuje šperk, jenž neztrácí na své kráse ani po desítkách let? Šperk, který je tak klasický, že na něj nedaly dopustit už generace našich babiček? Rozhodně ano. Odpovědí jsou šperky s perlou, které jsou ozdobou žen dodnes. Důvodem je jejich elegance i něžné barvy, které začínají u sněhově bílé, přes broskvovou až po levandulovou. V oblibě jsou ale také černé perly, které jsou symbolem luxusu. Perly jsou krásné samy o sobě, ale stačí je zasadit do šperku a krása se přímo násobí.

Perlové šperky s brilianty

Ne nadarmo jsou brilianty nedílnou součástí šperků, jejich krása totiž lépe než cokoliv jiného dokáže vyjádřit krásu ženy. Stejně tak je tomu i u perel, jimž se díky jejich elegantnímu a nadčasovému vzhledu jen tak něco nevyrovná. A spojením dokonale třpytivých briliantů a elegantních perel vznikly šperky, jež berou dech a jsou dokonalým dárkem pro každou ženu.

Perlové šperky s diamanty

Perly sluší i dětem

Perly dokreslují půvab dětské tvářičky a podtrhují jemné rysy. Zlaté dětské náušničky a přívěsky s perlami jsou neodolatelné, podívejte se sami.

Jak pečovat o perly

Zásady péče o perlové šperky jsou podobné jako u těch zlatých.

  1. Pozor na mycí a čisticí prostředky, ale také kosmetiku či parfémy.
  2. Odložte si perlové šperky při mytí nebo sprchování.
  3. Nenoste perlové šperky při sportování a těžkých pracích.
Zlatý prsten s perlou z bílého zlata
7 390 Kč
Zlatý přívěsek s perlou bílé zlato
10 920 Kč
Zlaté perlové náušnice briliantové
17 600 Kč

Prohlédněte si celou kolekci perlových šperků od Danfil.

Nebyl nalezen žádný komentář