Svatba v zahraničí – naplánujte si svou svatbu snů

Svatba v zahraničí
Nejoblíbenější jsou svatby přímo na pláži

Svatba patří k nejkrásnějším okamžikům v životě a velmi často se odehrává jen jednou za život. Proto by ji snoubenci měli naplánovat podle svých představ a přání. Zejména budoucí nevěsty často sní o svatbě pod palmami, na prosluněné písečné pláži. Neodradí-li vás nezbytná administrativa a dovoluje-li to váš finanční rozpočet svatby, směle do toho. Níže získáte užitečné informace o tom, co taková svatba v zahraničí obnáší.

Svatba v zahraničí může i nemusí být právně platná

Důvody k uspořádání svatby v zahraničí mohou být různé. Možná se chcete vzít na místě, kde jste se zasnoubili, toužíte po intimnější atmosféře svatebního obřadu, vaše drahá polovička z dané země pochází nebo si jen chcete splnit tajný sen. Rozhodnete-li se pro svatbu v zahraničí, máte dvě možnosti:

  • uzavřít v zahraničí řádný, právně platný sňatek, který bude po legalizaci platit i v ČR, 
  • uspořádat v zahraničí jen symbolickou svatbu bez oficialit, přičemž řádný sňatek uzavřete v Česku.

Zvolíte-li první variantu, připravte se na více zařizování a administrativních úkonů včetně zjišťování právních předpisů dané země. Čas i práci vám v takovém případě může ušetřit agentura, která se specializuje na svatby v zahraničí. Pro zahraniční svatby jsou svatební agentury využívány mnohem častěji než pro svatby tuzemské.

Svatba v zahraničí přes svatební agenturu

Organizace svatby v zahraničí skrze svatební agenturu je nepochybně jednodušší a rychlejší, zato však finančně náročnější. Pokud vámi vybranou lokalitu příliš neznáte nebo v dané zemi nemáte známé či příbuzné, vyplatí se o oslovení svatební agentury alespoň uvažovat. Svatební agentura totiž:

  • zná předpisy a postupy v dané zemi,
  • zajistí komunikaci s úřady i oddávajícím,
  • může zajistit svědky na místě,
  • má kontakty na ověřené místní svatební dodavatele,
  • umí doporučit místa vhodná ke konání obřadu,
  • zajistí česky mluvícího koordinátora,
  • nabízí již připravené svatební balíčky.

Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete využít služeb svatební agentury, může vám s organizací svatby pomoci i cestovní kancelář nebo vybraný hotel.

Svatba v zahraničí je snem mnoha párů

Specifika svatby v zahraničí

Každá svatba je jedinečná a nelze obecně doporučit, zda je lepší prožít tento významný den doma, nebo v zahraničí. Svatba v zahraničí má své výhody, nevýhody a specifika. Patří mezi ně následující skutečnosti:

  • Svatba v zahraničí bývá komornější, s menším počtem hostů, případně jen se svědky nebo i bez nich (svědky lze zajistit v místě konání svatby).
  • Svatbu můžete rovnou spojit se svatební cestou (a hosté s dovolenou).
  • Na svatbu zřejmě nepozvete všechny, které byste pozvali na svatbu v ČR. Zároveň ne všichni pozvaní hosté se svatby budou moci zúčastnit.
  • Zejména v exotických destinacích vás čekají jiné svatební zvyklosti.
  • Hosté se pravděpodobně zdrží déle než v případě tuzemské svatby. Strávíte s nimi více času a bude i více času na sblížení rodin.
  • Svatba v zahraničí je logisticky náročnější. Pokud neplánujete pořídit vše až na místě, musíte potřebné věci (svatební šaty, snubní prsteny apod.) na místo dopravit. Z pochopitelných důvodů je též vhodné domluvit se s hosty, aby vám dary předali až po návratu.
  • Během svatebních příprav není možné na vše osobně dohlédnout.

Oblíbené destinace pro svatbu v zahraničí

Svatba v zahraničí může proběhnout na různých místech – v hotelu, v kostele, na lodi nebo třeba v krajině alpských jezer s majestátnými horami v pozadí. Jednoznačně nejoblíbenější jsou ale svatby na sluncem zalité písečné pláži, a to jak v Evropě, tak v exotičtějších destinacích.

Svatba v zahraničí se nemusí konat jen u moře

Mezi evropskými destinacemi vedou jižní země – Itálie, Chorvatsko a Řecko (zejména řecké ostrovy). Ještě exotičtější nádech bude mít svatba na Bali, Mauriciu, Maledivách, Seychelách nebo ve Francouzské Polynésii. Ve většině zemí lze uzavřít sňatek, který následně uznají i české úřady. Přesto si raději nejprve ověřte (hlavně v případě hodně exotických destinací), zda nebude problém svatbu uznat v ČR.

Svatba v zahraničí – cena

Pro většinu párů je určující, zda proběhne jejich svatba v zahraničí, cena. Finanční rozpočet hraje podstatnou roli u každé svatby bez ohledu na to, kde se obřad koná. Svatba v zahraničí přitom nemusí vyjít o mnoho dráž než svatba v Česku.

Zahraniční svatba se liší především svým charakterem. Zatímco doma byste po celý den hostili několik desítek svatebčanů a některým hradili i ubytování (případně rozvoz domů), na svatbu do zahraničí zřejmě poletíte jen s několika nejbližšími nebo jen sami dva.

Finanční rozpočet svatby v zahraničí nejvíce zatěžují letenky a ubytování – pravděpodobně byste je ale stejně kupovali v rámci svatební cesty. Některé položky naopak ve svatebním rozpočtu zahraniční svatby nemusí figurovat vůbec (např. výzdoba aut, výslužky, svatební dort), jiné vás v zahraničí mohou vyjít levněji (např. květinová výzdoba) a za některé zaplatíte stejně, jako kdybyste se brali v ČR (např. svatební šaty, snubní prsteny, fotograf). Je třeba počítat také s různými poplatky (potvrzení, bankovní poplatky, překlady apod.). Sečteno a podtrženo, svatba v zahraničí vychází na desetitisíce až statisíce korun. 

Svatba u moře má neopakovatelnou atmosféru

Na jaké úřady se obrátit?

Aby byla svatba v zahraničí platná i v Česku, musí proběhnout v souladu s právními předpisy dané země. Proto se může lišit i množství požadovaných dokumentů a dokladů. Pokud si svatbu v zahraničí budete zařizovat sami, budou se vám hodit informace, na jaké úřady se při zjišťování informací obrátit. Vše potřebné zjistíte na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, zastupitelských úřadech dané země a na Zvláštní matrice v Brně.

Zvláštní matrika v Brně má na starost také legalizaci sňatků uzavřených v zahraničí. Po svatbě je nutné na tuto matriku doručit oddací list (originál i úřední překlad do češtiny), na základě kterého matrika vystaví český oddací list. Do Brna nemusíte osobně – stačí navštívit matriku v místě vašeho bydliště a ta dokumenty do Brna přepošle.

Dokumenty, které budete předkládat v zahraničí, stejně jako zahraniční oddací list, který budete předkládat v ČR, musí být opatřeny tzv. apostilou – doložkou, která prokazuje ověření podpisu a otisku razítka na listině za účelem jejího použití v zahraničí. V zemích, které nepodepsaly Haagskou úmluvu, apostila nestačí – je nutná tzv. superlegalizace dokumentů. K té je oprávněno ministerstvo zahraničí a zastupitelský úřad.


FAQ:

Svatba v zahraničí – co je potřeba?


Právně platná svatba v zahraničí vyžaduje různé dokumenty a doklady, které se liší dle předpisů dané země. Všude budete potřebovat rodné listy, občanské průkazy / cestovní pasy a potvrzení o právní způsobilosti k uzavření sňatku vydané českou matrikou. Neobejdete se také bez svědků a jejich dokladů.

Na svatebním seznamu budou dále figurovat letenky, ubytování, fotograf, výzdoba, svatební šaty a snubní prsteny.


Je svatba v zahraničí platná i v ČR?


Záleží na tom, v jaké zemi sňatek uzavřete. České úřady uznávají svatby z většiny oblíbených svatebních destinací. Máte-li v plánu nechat se oddat v hodně vzdálené a exotické zemi, raději si předem ověřte, zda bude svatba platit i v ČR. Tuto informaci vám poskytne Ministerstvo zahraničních věcí ČR nebo Zvláštní matrika v Brně. Ta také provádí následnou legalizaci sňatku uzavřeného v zahraničí.


Jak uspořádat symbolickou svatbu v zahraničí?


Symbolická svatba se obvykle koná až po právně platném uzavření sňatku v ČR. Nepotřebujete k ní žádná potvrzení a další formality, jde především o to, abyste si užili svůj den na vysněném místě. Po návratu pak můžete uspořádat svatební oslavu pro rodinu a přátele, kde můžete rovnou promítnout fotky či video ze svatby.

Svatby ale mohou proběhnout i v opačném pořadí – třeba v případě, že vás partner požádá o ruku na dovolené a vy se rozhodnete pro spontánní svatbu hned po zásnubách, aniž byste měli čas na zařizování formalit. Při plánování zásnub se může hodit toto desatero.


Koho pozvat na svatbu v zahraničí?


Můžete pozvat toho, koho na svatbě chcete mít a finanční rozpočet vám to dovoluje. Svatba v zahraničí ale obvykle probíhá jen v úzkém kruhu těch nejbližších, velmi často dokonce jen za přítomnosti svědků (ty lze zajistit klidně až na místě). Takovou svatbu můžete rovnou spojit se svatební cestou. Při plánování líbánek se vám mohou hodit tyto užitečné tipy.

Nebyl nalezen žádný komentář