Ty nejvhodnější příležitosti k darování šperku

Dar je něco cenného nebo žádoucího, co se prostřednictvím darování dobrovolně převádí z majetku dárce do vlastnictví obdarovaného, a to bez protihodnoty (například zaplacení). Tak takto by mohla znít odborná definice. Z hlediska méně odborného jde o jistý druh laskavosti, který při vhodné volbě může vyjádřit více než slova. Volíme-li originální dárek, pak musíme obdarovaného dobře znát, nebo mít schopnost se do jeho situace a zálib vcítit. Pak se nám ovšem může podařit, že povýšíme obdarování na umění, že sebemenší maličkost bude mít pro obdarovaného mnohonásobnou nevyčíslitelnou hodnotu.

Smyslem dárku není ušetřit obdarovanému peníze či cestu do obchodu, ale věnovat mu cosi nad rámec všedního dne. A co je více nad rámec všedního dne než vkusný šperk.

Slovo šperky v nás rázem vzbudí představu cenných předmětů z drahých kovů a kamenů sloužících k ozdobě šatů či těla. Dříve se tak označovala ozdoba vůbec. Sloveso šperkovat (dnes již zastaralé) vyjadřovalo zdobení, krášlení, ověšování cetkami, v přeneseném slova smyslu i okrasnými slovy. Nejlepší kombinace je tedy šperkem ošperkovat své milované a blízké a dát jim tak najevo, jak jsou pro vás vzácní.

Je mnoho příležitostí, kdy můžeme šperk darovat. Vyjmenujeme si teď ty nejvhodnější z nich.

Narozeniny

Často se setkáváme s darováním šperků v případě významných jubileí, například v případě patnáctých nebo osmnáctých narozenin (z dívek se stávají dámy), při výročích „s pětkou na konci“ nebo při „kulatých“ výročích. Nicméně žádné pravidlo, že byste neměli obdarovávat šperkem i při jiných narozeninách, neexistuje. Co třeba vkusné náušnice s drahými kameny nebo nápaditý přívěšek?

zlaté náušnice s růžovým safírem a diamanty

Vánoce

Tento svátek přímo svádí k obdarování šperkem. Co takhle zabalit prstýnek do malé krabičky, tu zabalit do větší krabičky a tu do větší a tak dále? Je to velice originální a hravé řešení. Po rozbalení krabičky budou Vánoce opravdu šťastné a veselé. Inspirujte se vánočními a zimními motivy a darujte například přívěšek ve tvaru sněhové vločky.

zlatý přívěsek vločka

Valentýn

Valentýn je oslavou lásky – chce to tedy něco opravdu romantického. Nutno podotknout, že kniha potěší intelektuálku a milovnici literatury, ale romantickou duši ne. Vhodně vybraný šperk potěší rozhodně obě. Svátek zamilovaných je ideální příležitostí vyznání lásky. Proč nedarovat přívěsek ve tvaru srdce, který nejlépe vyjádří vaše city a vykouzlí úsměv na její tváři?

zlatý přívěsek ve tvaru sdrce s diamantem

Promoce a maturita

Tyto dvě události jsou významnými mezníky studentského života. Jedná se o závěrečné zkoušky, které by taky měly být náležitě oslaveny a samozřejmě oceněny. Zlatý prstýnek poté může tento životní úspěch připomínat celý život.

zlatý prsten k maturitě promoci

Zásnuby

Mezi jednu z nejromantičtějších chvil v životě ženy patří určitě žádost o ruku. Během žádosti muž vyzná své partnerce lásku a dá jí najevo, že s ní chce strávit zbytek svého života. Neodmyslitelnou součástí zásnub je zásnubní prstýnek, kterým má žena dát všem ostatním najevo, že se bude brzy vdávat. Téma zásnuby je pro nás natolik rozsáhlé a zajímavé, že jsme se rozhodli rozepsat ho pro vás do samostatného článku.

zásnubní prsten s brilianty

Svatba

Jedinečným okamžikem, při kterém se předávají prstýnky, je svatba. Během svatebního obřadu si novomanželé předají snubní prstýnky, které pro ně zůstanou symbolem a památkou na tolik důležitý okamžik v jejich životě. Připravujeme pro vás také články o svatebních tradicích a dalších zajímavostech.

snubní prsteny žluté zlato

Výročí

Šperky k výročím věnuje hlavně muž ženě, ale může tomu být i naopak. Možnost obdarování je jak v případě výročí svatby, tak v případě výročí vztahů „na hromádce“.  Zkuste překvapit svůj protějšek šperkem, na který necháte vyrýt datum seznámení/svatby! Pokud chcete další inspiraci: po 25 letech je svatba stříbrná, po 50 letech svatba zlatá, po 60 letech diamantová. Ale která žena by chtěla čekat na diamant tolik let?!

Den matek

Tento svátek slavíme druhou neděli v květnu. Ten den by matky neměly v domácnosti pracovat a věnovat se pouze jim určeným projevům pozornosti, přízně a lásky. Co takhle ocenit svou nejbližší vkusnými náušnicemi, které by vám na nějakou dobu zajistily post nejoblíbenějšího potomka?:)

Narození dítěte a křest

Šťastní tatínkové po narození miminka často darují svým drahým krásný šperk jako projev vděčnosti za to, co musela přetrpět. Při křtu bývá zvykem, aby kmotr obdaroval křtěné dítě. Krásným dárkem a vzpomínkou na celý život jsou dětské náušničky, které ozdobí tvářičku každé malé holčičky.

Vynechali jsme nějaké důležité příležitosti? Napište nám!

Nebyl nalezen žádný komentář