Alergické reakce na zlato

Každá žena jistě zná ten příjemný pocit, když si užívá nový šperk. Jenže co když se objeví svědivá vyrážka nebo nepříjemné zanícení? Pokud nevíte, o čem je řeč, možná právě vy jste mezi těmi 60 % populace, které nic podobného nepotká. Pokud se však v popisku poznáváte, pravděpodobně vás potkala alergie na šperky. Není to nic neobvyklého, ale často jsou tyto alergie špatně diagnostikované.

Možná příčina alergie

Kde se alergeny skrývají? Alergie je označením pro celý komplex onemocnění nabývajících mnoha nejrůznějších forem. Obecně jde o autoimunitní reakci jako projev kontaktu těla s rozličnými alergeny. V případě kontaktních alergií dochází ke kontaktu alergenu s kůží. Jedním z nejčastějších původců alergií na šperky je nikl. Nikl je spolu s mědí běžně přidávanou příměsí, která jinak křehké, měkké stříbro zpevňuje a dovoluje z něj tvarovat šperky. Podle statistik trpí alergií na nikl každý sedmý člověk. Kontaktními alergeny mohou být ale i jiné kovy, především chrom a kobalt, měď, titan ale také latex aj. Často bývá za nejobávanější alergen považováno stříbro, ale není tomu tak.

Vznik alergie je předurčen nejenom množství obsaženého niklu, ale především tím, kolik niklu se z daného předmětu uvolňuje. Proto se šperky pravidelně testují na množství uvolňování niklu, aby alergie nevznikli a šperky byly nezávadné. Nejčastěji může alergie vzniknout především při nošení náušnic, kdy je kov v přímém kontaktu se sliznicí. U prstenů či přívěsků alergie tak často nezaznamenáváme.

Kobalt, další nebezpečí pro alergiky, se zase používá jako příměs do skla, keramiky. Chrom zase do oceli.

Nejužívanější předměty s obsahem niklu:
•    šperky, piercing, bižuterie
•    brýlové obroučky, kovové pásky hodinek, spony opasků
•    kovové knoflíky, cvočky a kovové ozdoby oblečení, zapínání a zipy
•    nůžky, pinzety, kleště, natáčky
•    klíče, mince, deštníky
•    dveřní kliky, nábytkové kování, vodovodní kohoutky
•    příbory, nádobí, mj. i spirála rychlovarné konvice

Jak rozpoznat alergie na kov?

Důležitý je klinický obraz nemoci. Jednoznačně ji však prokáží epikutánními testy (na tělo se umístí náplasti s alergizující látkou a hodnotí se míra alergické reakce na těle). Alergie na kovy se ohlašuje různě. Připomeňme svědivé pupínky, vyrážky, zarudnutá místa, kde se šperk dotýkal pokožky nebo ekzémy, hnisání ušních dírek, mokvající otoky, hrubou, popraskanou kůži, ale také celkovou únavu. Projevy mohou být různě silné a není neobvyklé, že se začnou projevovat až v pokročilejším věku nebo dokonce u šperků, které dříve byly bezproblémové.

Správná léčba? Neexistuje!

Alergie jako taková je vrozená, ale na jejím propuknutí se podílí i vliv prostředí, a zejména kontakt s daným kovem. Můžete léčit zpravidla jen její symptomy a preventivně předcházet vzniku. Léčba příznaků alergie sestává z lokální kortikoidní léčby, v těžších případech se užívají antihistaminika nebo protizánětlivé masti. Vhodné je také vyhýbat se pobytu na přímém slunci. Nejčastější chybou je mytí a úklid bez toho, abyste si sundali šperky, především pak prsteny. Pod nimi totiž často uvíznou zbytky mýdla nebo čisticích prostředků, které rozpustí ochrannou vrstvu pokožky a nikl tak působí na nechráněnou kůži. Stejný efekt má pocení, protože agresivní soli v potu rovněž narušují ochrannou vrstvičku – proto není vhodné se svými ozdobami sportovat. Prokázanou alergii nelze vyléčit!

Jak je na tom stříbro a zlato?

U stříbra je třeba vybírat šperky označené výhradně symbolem 925, kterým se puncuje sterling stříbra, k jehož tvrzení není zpravidla používaný nikl. Stoprocentně bezpečné jsou pak rhodiované stříbrné skvosty, které jsou hypoalergenní a odolnější proti oděru.

V případě zlatých šperků by se alergie neměla projevit vůbec. Z hlediska alergie je pro vás tedy nejbezpečnější volbou. Jiné je to ale u bílého zlata. Při výrobě těchto šperků se pro získání stříbrného vzhledu často používá právě alergenní nikl.

Pro alergiky je vhodná i chirurgická ocel, která je v současnosti velmi oblíbenou náhražkou stříbra. Pokud se do šperku nebojíte investovat, pak alergiky určitě nezklame platina a titan.

Návod na přelstění alergie na kovy

Mnoho lidí, citlivých na kovy, se vyhýbá šperkům obecně. Není to však nutné. Je možné zvolit ty, v jejichž složení nikl není. Ostatní si můžete nechat pokovovat rhodiem, které není alergenem. Řešením také může být přetření kovových šperků, pásků a knoflíků bezbarvým lakem na nehty, aby mezi alergenem a kůží byla ochranná vrstvička. Přezky pásků a větší kusy se poté mohou podlepit náplastí nebo průhlednou lepenkou.

A jak jste na tom s alergií na kovy vy? Máte zkušenosti s nějakým obzvlášť rozsáhlým projevem? Sáhnete při výběru nového šperku spíše po rhodiovaném stříbru, nebo je materiál pro vás nedůležité kritérium? Napište nám do komentářů svůj názor.

1 komentář