Olivín (Peridot) propojuje mysl a tělo

Šperky s olivínem

7 minut čtení.

Olivín, známější jako peridot, je drahokam typický svou olivově zelenou barvou. Podle množství železa se jeho barva může měnit od žluté až po hnědou. Je kamenem měsíce srpna a je mu připisována magická moc.

Olivín a jeho léčivé vlastnosti

Olivín je ochranný kámen, který přináší poznání. V minulosti byl oblíbený u milenců jako kámen lásky, nejspíše pro své údajné účinky ve zlepšování mezilidských vztahů a manželství. Pomáhá zklidňovat a také dokáže tišit smutek. Posiluje funkci srdce a látkovou výměnu, tím udržuje rovnováhu organismu. Také má afrodiziakální účinky. Je spojen se 4. srdeční čakrou, která se nachází uprostřed hrudníku. Představuje emoční rovnováhu, propojení mysli a těla a zdroj energie pro lidské tělo. Nejlépe se hodí pro zrozence ve znamení Ryb, Lva a Panny.Zlatý prsten s peridotem

Historie

Jeho název je odvozen z arabštiny, ze slova faridat, což v překladu znamená drahokam. Olivín najdete na špercích faraonů i na mnoha církevních cenných předmětech. Historicky nejstarší olivíny pocházejí z ostrova Topasos v Rudém moři. Proto tento kámen staří Řekové a Římané nazývali topasios. Dnes nese ostrov název Zabargad a je mimo jiné oblíbeným místem potápěčů. V Česku byly olivíny nalezeny na Turnovsku, v oblasti Kozákova, a v Českém středohoří.

Nejdražší olivíny na světě

Největší vybroušené olivíny mají 100 a více karátů, tedy 20 gramů a více. Největší známý olivín je ve sbírce Smithsonova institutu ve Washingtonu a váží údajně 62 gramů (310 ct) a pochází právě z egyptského ostrova Zabargad v Rudém moři.

Kvalita olivínů

Na stupnici tvrdosti má 6,5 – 7 z 10 (10 je nejvyšší tvrdost). Jeho barva se mění podle podílu hořčíku a železa. Hlavně podíl železa ovlivňuje jeho zelenou barvu. Olivín má nejčastěji žlutozelenou barvu, ale může být i více žlutý nebo až hnědý. Na špercích mají často olivíny smaragdový nebo oválný brus.

Přírodní peridot - olivín

Šperky s olivínem

Olivín byl odjakživa ochranný amulet, který se nosil u sebe. Pokud žena nosí šperk s olivínem, pak jde o velice odvážnou osobnost, která má ráda přírodu, zastává roli ochránkyně, zvládá být úspěšná v zaměstnání a zároveň být skvělá partnerka, manželka a maminka. Olivíny podtrhnou krásu tmavých vlasů a zelených očí.

Zlatý dámský prsten s olivínem
16 100 Kč
Dámský Prsten z bílého zlata, peridot s diamanty
22 600 Kč

Prohlédněte si celou kolekci barevných šperků Colored Gemstones od Danfil.

Nebyl nalezen žádný komentář