Největší krádeže šperků v historii

Lupič

Nebojíme se říct, že téměř všechny ženy milují šperky. Toto tvrzení platí samozřejmě i pro mnoho mužů. A dokonce i zvířat, straky na šperky jednoduše nedají dopustit. Je však ještě jedna skupina, která nedokáže bez šperků žít…Pojďme se společně vypravit po stopách největších krádeží šperků v historii.

Kapesní zlodějíček? Ale kdepak!

Psal se rok 1671, když se Thomas Blood odhodlal ke krádeži století. Neměl políčeno na nic menšího než britské korunovační klenoty. Korunovační klenoty byly umístěny v londýnském Toweru. A byly samozřejmě pečlivě hlídané stráží. Proto musel být plán vymyšlený a naplánovaný do posledního puntíku. Plán na uloupení korunovačních klenotu zahrnoval kostýmy, falešný titul, falešnou manželku a falešného synovce, který tvrdil, že je nastávající manžel dcery Talbota Edwardse-strážce klenotů.

Šťastný konec?

Po osobní prohlídce tato partička zlodějů odstranila úderem Talbota z cesty a šperky si nacpala do kapes a utíkala, co jí síly stačily. Zloději se však se svým lupem nedostali příliš daleko, po několika metrech byli dohnáni strážemi na koních. Král Karel II. byl však nakonec tímto pokusem natolik pobaven, že Thomasi Bloodovi udělil milost.

Diamantová loupež

V roce 2000 byla v Londýně dokončena stavba Millenium Dome. V této kolosální budově byl vystaven šperk, známý jako „Hvězda Millenum“. Jednalo se o bezchybný drahokam v hodnotě neuvěřitelných 250 milionů dolarů. Lupiči plánovali dostat se k diamantu za pomocí výbušniny a k útěku měli nachystané čluny. Jejich plán však nakonec přišel vniveč. Londýnská policie, která na ně měla již políčeno, je zatkla přímo na místě činu.

Diamanty

Loupež století

Loupež z roku 2003 je někdy po právu označována za “Loupež století“. V Antverpách během největší loupeže diamantů byly ukradeny drahé kameny v celkové hodnotě zhruba 3 miliardy korun. Organizátor loupeže, Leonardo Notarbartolo, žil poblíž „diamantového ráje“ 3 roky před tím, než uskutečnil samotnou loupež. Leonardo se vydával za italského klenotníka, aby si získal důvěru pracovníků.

Neskutečné bohatství nebo vězení?

Vykradeno bylo více než 123 ze 160 bezpečnostních schránek. Leonardo byl zatčen krátce poté, co jeho spolupachatelé opustili budovu. O několik let později pro magazín Wiered prohlásil, že se jednalo o pokus o pojistný podvod. Údajně za loupeží stál obchodník s diamanty, který si Leonarda Notarbartola najal. Leonardo Notarbartolo byl odsouzen k 10 letům vězení, po několika letech byl však omilostněn.

Tři příběhy se společným koncem

Možná jste si všimli, jak zmíněné příběhy známých lupičů šperků dopadly. Všechny tři měly společný konec, zloději se dlouho s uloupených šperků neradovali. Vy se však ze šperků radovat můžete. Nechcete si nějaký „uloupit“ přímo u nás? Šperky na sebe budou vždy přitahovat velkou pozornost, tak si je dobře hlídejte. Z dokonalých šperků, totiž lidé nespustí zrak.

Nebyl nalezen žádný komentář