Nejznámější diamanty světa

Nejznámější diamanty

Diamanty snad odjakživa fascinovaly ženy po celém světě. Jejich dokonalý třpyt a zdánlivá křehkost jednoduše přitahují zrak. V dějinách existují diamanty, které si získaly větší pozornost, než ty ostatní. Diamanty, které vyprávějí výjimečný příběh, diamanty, jejichž tajemství vám poodhalíme.

Hope, diamant naděje

Diamant, označovaný názvem Hope, se zapsal do dějin nejen svou krásou, ale také tajemnými příběhy, které jsou s tímto jedinečným modrofialovým kamenem spojovány. Výjimečný kámen, který vystřídal celou řadu majitelů a stal se také součástí francouzských korunovačních klenotů, se nyní nachází v Národním přírodovědeckém muzeu ve Washingtonu. Hodnota diamantu je odhadována na neuvěřitelných 250 milionů dolarů. Hope je neodmyslitelně spojen také se světem filmů, stal se inspirací pro diamant známý jako Srdce oceánu z filmu Titanik.

Výhra, nebo prokletí?

Najde se asi jen málokdo, kdo by rád nevlastnil tento dokonalý drahý kámen. Přinese však jeho majiteli štěstí? O opaku svědčí pověra, podle které sebou nosí diamat Hope prokletí. Základ této pověry se ukrývá pod jmény a osudy jeho slavných majitelů. Marie Antoinetta byla popravena, turecký sultán Abdulhamid I. byl svržen a mediální magnát Edward Pelham-Clinton-Hope, po kterém je diamant pojmenován, trpěl duševní poruchou. Byl nebo nebyl diamant Hope příčinou jejich nešťastných osudů? To necháme na vás. Říká se však, že v okamžiku, kdy byl diamant nezištně věnován Smithsonovu institutu, kletba byla navždy zrušena. A teď se na něj můžete jet bez obav podívat i vy.

Cullinan, největší drahokam světa

Dokážete si představit diamant velikosti grapefruitu? Že ne? Seznamte se s Cullinanem, který byl nalezen v roce 1906 v Jižní Africe. Hmotnost diamantu v surovém stavu se rovnala dech beroucím 3106 karátům. Největší diamant světa však už bohužel nespatříte, protože byl rozdělen na 106 menších drahých kamenů. Dva z nich se však dočkaly také obrovské slávy, díky tomu, že se staly součástí britských korunovačních klenotů. Jejich pojmenování je taky vskutku královské, jmenují se Cullinan I. a Cullinan II.

Cullinan, největší drahokam světa

De Beers Millenium Star, nejkrásnější diamant světa

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, kdo je v zemi zdejší ze všech diamantů nejkrásnější? Kladné odpovědi od zrcadla by se nejspíše dočkal diamant De Beers Millenium Star, který byl nalezen v 80. letech v Kongu. Pouze jeho vytvarování do současného stavu zabralo neuvěřitelné 3 roky, diamant se může pochlubit 203 karáty. A jeho cena? Podle znalců nevyčíslitelná.

Nebyl nalezen žádný komentář