Články se štítkem

‘diamant’

Odkud pocházejí diamanty

Těžba diamantů

Uhlík. Jeden z nejčastěji se vyskytujících prvků v přírodě dokáže díky spojení atomů v krychlové krystalické mřížce vytvořit dokonalý, unikátní skvost, bez něhož by se šperkaři a také ženy po celém světě již neobešli. Diamant je nejtvrdším materiálem na světě a zároveň jedním z nejkrásnějších kamenů, kterému se doslova klaní celý svět. Pojďme se vydat po cestách tohoto drahého kamene, jenž nás svou bezchybností a čistou krásou nepřestane překvapovat.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Třpyt šperků a barvy drahokamů

⌚ 10 minut čtení.

Třpytivé skvosty z drahých kovů nechávají v úžasu celé generace i kultury. Nádherným šperkařským dílům vzdávali hold staří Egypťané, Řekové i Římané, Aztékové či Inkové, stejně jako středověcí králové a šlechta. Svoji krásou oslňují od pradávna až do současnosti. Kdo by odolal?

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Prsten se zirkonem nebo diamantem?

Diamanty jsou jistě nepřekonatelné a nedílně patří k zásnubním či snubním prstenům. Jsou oslnivě krásné. Jejich třpyt je nepopsatelný. Hodnota diamantů je však dána také jejich vzácností. Diamanty tak kvůli své ceně nejsou dostupné všem. Existuje však i dostupnější alternativa, kterou si může dovolit téměř každý. Jde o zirkony. V současnosti se jedná přesněji o syntetické zirkony, resp. zirkonii kubickou, krystaly CZ.

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář

Cut – Brus diamantu

Brus diamantu je další z hodnot 4C, které u diamantů posuzujeme. Diamanty se brousí do mnoha tvarů, mezi různými brusy však zaujímá dominantní pozici klasický kulatý briliant s osmičetnou symetrií. Tento brus diamantu je historicky nejznámější, jeho vývoj začal již v prvním století před Kristem a teprve ve dvacátém století dosáhl svého vrcholu v podobě kulatého briliantového brusu.   

Číst článek
Nebyl nalezen žádný komentář