Investiční diamanty

Diamanty nejsou známé jen jako nejlepší přátelé žen, ale také jako nejlepší přátelé investorů. Nákupem investičního diamantu získáváte velmi cennou a odolnou komoditu, jejíž hodnota v čase stoupá. Diamant se může ve Vaší rodině dědit po generace, zároveň je ale volně obchodovatelný, takže ho v případě potřeby můžete kdykoli prodat.

Investiční diamanty jsou volné, nezasazené do šperku. Každý investiční diamant je vybaven mezinárodním certifikátem, vydaným gemologickou laboratoří, kde je uvedena jeho váha, barva, čistota a kvalita brusu.

Jak se hodnotí diamanty?

Hodnocení diamantů provádějí mezinárodně uznávané gemologické laboratoře GIA-GTL (Gemological Institute of America – Gem Trade Laboratory) a evropské laboratoře HRD (Hoge Raad voor Diamant). U výběru vhodného kamene platí, že čím je diamant vzácnější a dražší, tím snáze se prodává. Největší poptávka je po kamenech vysoké čistoty a barvy s hmotností nad 1 karát a s mezinárodně platnou certifikací. Světové zásoby těchto kamenů významně ubývají a poptávka přitom stále stoupá.

Investice do diamantů

Investice do diamantů je jedinečných způsobem, jak ochránit své finance a navíc je přetavit do krásné, trvalé podoby. Cena diamantů neustále roste. S výjimkou 70. let a roku 2008 diamanty narůstaly pravidelně o 5% až 10% ročně. Jak se ale cena diamantu určuje?

Pokud jste se rozhodli, že investice do diamantů je pro vás to správné rozhodnutí, asi vás bude zajímat, podle jakých kritérií se diamanty vybírají.

Pravidlo 4C – Určování ceny dimanatů

Pravidlo takzvaných 4C je hlavním určujícím prvkem ceny diamantů. Tato značka pochází z angličtiny a značí 4 základní faktory každého kamene.

1. Čistota (clarity) – je dána počtem cizorodých látek obsažených v diamantu, tzv. inkluzemi. Může se jednat o prasklinky, vměstky a jiné nedokonalosti kamene.

2. Brus (cut) – posuzuje použitý výbrus kamene a jeho dokonalost. Čím lépe je kámen vybroušen, tím je dražší. Pro posouzení kvality výbrusu se používá stupnice „ excellent, very good, good, fair, poor“. Výjimečně je možné se setkat s kategorií „ideal cut“.

3. Barva (color) – značí se pomocí stupnice B-Z, přičemž čím je diamant bělejší, tím nižší písmenko abecedy má.

4. Karát (carat) – metrický karát (se značkou ct) udává váhu diamantu. Používá se od roku 1907 a má oficiálně určenou hmotnost 200mg. Čím více karátů kámen má, tím je pochopitelně dražší.

Velkoobchodní cena diamantů

Velkoobchodní cena diamatů se řídí ceníkem Rapaport Diamond Report, který byl vytvořen v roce 1978. Tento ceník publikovaný od konce sedmdesátých let se stal standardem pro stanovení velkoobchodní ceny broušených diamantů. Tento ceník je však neveřejný, přístup k němu mají pouze obchodníci s diamanty.

Ověřte si i Vy cenu diamantů

Naštěstí i pro investory existuje možnost, jak si ověřit cenu diamantu, který si hodlají koupit. Je jí Diamond Retail Benchmark. Tento ceník má za cíl pomoci investorům zorientovat se na trhu s diamanty, a to hlavně takovým, kteří nemají s diamanty žádné zkušenosti. Ceny diamantů jsou zveřejňovány na stránkách společnosti IDEX zdarma.

Nebyl nalezen žádný komentář