Zásnubní mise II.

2. část – design a měření

Ve šperkařství, stejně jako všude jinde, jsou určité módní vlny a trendy, které s sebou přináší rok co rok mírně odlišnou nabídku. Mění se kameny, šíře, grafiky, povrchová úprava apod. Je však pouze na Vás, jestli si zvolíte prsten s designem, který je momentálně „in“, anebo takový, u kterého si jste jisti, že nikdy nevyjde z módy a partnerka ho ocení.

Design prstenu 

Podoba, jakou by měl zásnubní prsten mít, se v průběhu let často měnila. Nejtypičtějším symbolem však je jednoduchý kroužek, na kterém je usazen jeden výrazný diamant nebo jiný drahý kámen.

2

Co se týče designu, je velmi důležité respektovat styl partnerky. Tady už budete muset velmi zapracovat na pozorování. Těžko pochodíte s velkým robustním prstenem u sportovkyně. Pravděpodobně by skončil na dně šperkovnice.  Pokud si nejste jisti, platí zde jednoduché pravidlo, že méně je více a jednodušší design a klasické tvary nikoho neurazí. Zkusili jste navrhnout i vlastní design? Ta myšlenka může znít děsivě, ale pokud máte doma dobrodružku, určitě vaši kreativitu ocení.
Při výběru zásnubního prstenu mějte na paměti několik věcí. Vaše žena bude prsten nosit neustále a musí se tedy hodit ke všemu, co obléká. Pokud nemáte představu o tom, jaký kámen by se jí líbil, je rozumné držet se tvarů klasických. Existuje velké množství variant a druhů prstenů.

Zde jsou 4 základní druhy zásnubích prstenů, se kterými se můžete setkat:

  • Solitér – klasický zásnubní prsten s jedním kamenem, vyznačující se jemným osazením. Známe ho také jako princeznovský typ a je rozhodně nejtypičtější.
  • Side stone – diamanty či jiné drahokamy lemují hlavní kámen a dodávají mu jiskru a barvu.
  • Three stone – jeden diamant představuje minulost, druhý přítomnost a třetí budoucnost. Prostřední kámen bývá zpravidla větší.
  • Pavé – jde o atypický zásnubní prsten s velkým množstvím menších kamenů. Vyznačuje se masivnějším a širším typem osazení. Centrální kámen je zpravidla větší a výraznější.

Velikost zásnubních prstenů

Výběr velikosti prstenu bývá pro muže největší problém. Zásnubní prsten se nosí na prsteníčku levé ruky, ale některé ženy chtějí prsten raději na prostředníček, protože po svatbě si zde prsten mohou nechat a nosí jej vedle snubního prstenu. Dejte si na tento fakt pozor a zjistěte velikost na správném prstu. Nicméně není možné se partnerky zeptat, zda bude chtít nosit zásnubní prsten vedle snubního bez toho, aby pojala podezření. Zde budete muset opět zapojit velkou dávku intuice.

Dále je důležité vědět, že většina z nás má jinou velikost prstu na pravé a levé ruce, proto se doporučuje zjišťovat velikost přímo na ruce levé.

Asi nejdiskutovanější otázka je, jak změřit potají velikost. Pokud žena již prsten na správném prstu nosí, máte skoro vyhráno. Prsten si nenápadně půjčíte a nechte si jej u šperkaře přeměřit. Chce to ale jistou dávku obratnosti při „nenápadné výpůjčce“.

Vaše drahá polovička zádný prsten nenosí?

Pokud vaše milovaná dosud žádný prsten nenosí, odhadněte velikost následujícím způsobemVelikosti prstenů se pohybují přibližně mezi 45 až 65 milimetry (obvod). Pokud má vaše žena užší prsty, pak se bude obvod jejího prstu blížit 50 mm. Pokud jsou její prsty mohutnější, bude to kolem 60 mm. Pro přesnější odhad si zjistěte velikost svého prstu a porovnejte jej s prsty jejími. Vždy je lepší koupit větší prsten, protože je mnohem snazší obvod prstenu zmenšit než roztáhnout.

Dobré je do měření zapojit např. dobrou kamarádku, která s ní zajde do šperkařství, kde si jen tak pro legraci zkouší prsteny a samozřejmě si správné číslo dobře zapamatuje.

Existují samozřejmě i jiná měření velikosti prstenů, ale tyto techniky jsou opravdu jen přibližné, proto se jich pokud možno vyvarujte nebo na ně stoprocentně nespoléhejte.

Výběr velikosti prstenu doporučujeme opravdu nepodceňovat, a pokud váháte mezi dvěma velikostmi, tak volte raději tu větší, aby budoucí nevěsta prsten opravdu na prst navlékla. Zmenšení prstenu je také jednodušší, i když u kamenových prstenů se obecně úpravy nedoporučují, protože kameny pak mohou vypadávat.

Falešní prodejci

Vzhledem k tomu, že při koupi diamantového zásnubního prstýnku se jedná o investici v řádech tisíců a je to dar, který by měl vydržet na celý život, vyplatí se při koupi prstenu opatrnost. Levné diamantové šperky lze snadno sehnat u různých asijských obchodníků za ceny výrazně nižší než je v ČR a Evropě zvykem, ale diamanty v těchto špercích i provedení zlatnické práce jsou v naprosté většině případů nekvalitní, takže radost ze šperku vydrží jen krátce, než si žena o špatně zpracované zasazení kamene roztrhne slavnostní šaty nebo kámen dokonce ztratí.

Nejspolehlivější je proto kupovat prsten pouze u solidních obchodníků. Hodnotu diamantu určují čtyři základní parametry – váha kamene, provedení brusu, čistota kamene a barva. Tyto parametry laik těžko posoudí, i pokud v ruce drží samotný broušený kámen, ve šperku je jejich rozpoznání ještě složitější. Proto je lepší ke každému diamantovému šperku vyžadovat certifikát o pravosti diamantu a o jeho parametrech, který vystavila jedna ze světových organizací zabývající se oceňováním broušených diamantů.  V ČR je to například Česká gemologická laboratoř.

Dárková krabička by měla být luxusní

O tom, že obal dělá první dojem, asi není třeba polemizovat. Proto je dobré volit přiměřenou dárkovou škatulku. V nabídce naleznete od jednoduchých papírových škatulek, přes sériově vyráběné dřevěné škatulky až po ručně zhotovené luxusní krabičky. Stejně, jako si dáváte práci s výběrem prstenu, nepodceňte výběr krabičky. Zásnubní prsten své drahé předávejte v luxusní krabičce, která dodá tu správnou vážnost.

shutterstock_196870157

Pokud preferujete originalitu, zkuste třeba prsten navléknout na růži, nebo nápaditě schovejte někam, kam vaše vyvolená často nahlíží. Případně co třeba zkusit filmovou klasiku a ponořit prstýnek na dno skleničky se šampaňským?

A co předání? Mám pokleknout?

Asi každá žena si přeje, aby její vyvolený vymyslel nějaký originální způsob, jak ji požádá o ruku. Samozřejmostí je pokleknutí a ta známá věta: „Vezmeš si mě?“ Mějte na paměti, že většina žen upřednostňuje soukromé prostředí před veřejnými akcemi a samozřejmě touží po romantice.  Co tedy zvolit? Eiffelovu věž? Místo, kde jste se potkali? Chvíli, kdy je vám s ní prostě krásně? Někdy není nutné čekat na vhodnou chvíli a lepší je nechat se unést okamžikem. Ona to jistě ocení.

Je obtížné zjistit, jakým šperkům dává vaše žena přednost? Existuje možnost vybrat nejprve briliant a volbu designu či jiných detailů přenechat samotné partnerce. Ochudíte ji tím sice o překvapení, vyhnete se však možným nepříjemnostem, které by vyvstaly v případě, že by ji prsten, který vám učaroval, zrovna nenadchnul.

Doufejme, že vám tento článek pomůže vyvarovat se nechtěného faux pas s nevhodným výběrem.

A na závěr už jen přání – ať je vaše manželství stejné jako kruh prstýnku – nikdy nekončící.

Nebyl nalezen žádný komentář