Zásnubní mise I.

1. Část – něco na úvod

Už delší dobu si říkáte, že jste konečně našel tu pravou ženu? Konečně se cítíte na to, udělat další důležitý životní krok, ale nemáte zdání, jak vypadá takový dokonalý prstýnek, který by zrovna ta vaše jedinečná uvítala? Pojďme se na problematiku zásnubních prstýnků podívat podrobněji.

Krátce o vzniku tradice zásnubních prstenů

Vznik tradice zásnubního prstenu datujeme už do starověkého Egypta. Kovový prsten měl symbolizovat svým kruhovým tvarem nekonečnost. Zásnubní prsteny se používaly také v dobách starého Říma. Římané dávali prsten spolu s malým klíčkem, který měl obdarovaného ochránit. Římské nevěsty dostávaly dva snubní prsteny, jeden zlatý, který nosily na veřejnosti, druhý vyrobený z kamene, ten používaly během vykonávání domácích prací (během let pravděpodobně budoucí nevěsty došly k tomu, že mohou při domácích pracích prsten sundat). Prsten ale nesymbolizoval vždy příslib manželství, někdy takový prsten znamenal nedotčenost nositele, nebo znázorňoval čisté přátelství.

Dnes dává prstýnek na prstě budoucí nevěsty okolí najevo, že je zadaná a brzy vstoupí do manželství. Pro ženu symbolizuje oddanou lásku jejího vyvoleného, příslib věrnosti a stálosti. Už žádné hledání toho dokonalého. Nosit prsten na čtvrtém prstu má také svůj původ v Egyptě. Věřilo se tehdy, že tento prst je tenkým nervem spojen přímo se srdcem, a pokud jej stlačíme prstenem, láska snoubenky je zaručena. Od těch dob symbolizuje prsten i spojení srdcí, a čtvrtému prstu se proto říká prsteníček.

V dnešní době se většinou zasnubují páry, které spolu žijí delší dobu. Pokud bychom odhlédli od romantiky nekončící lásky, důvodem může být i spojení majetku, výhodná hypotéka a podobně.

Jakou částku si dát stranou?

Předem si ujasněte, kolik peněz chcete do prstenu investovat. Cenu ovlivňuje váha použitého materiálu, pracnost zvoleného designu a také volba kamene.

Nejlevněji vyjdou ocelové prsteny, jejich cena se pohybuje ve stovkách. Tento kov však prakticky nemá žádnou velkou hodnotu a u prstýnku není možné měnit velikost. Stříbrné prsteny se pohybují přibližně ve stejné cenové kategorii jako ocelové, jen jejich životnost není tak dlouhá. Hodnota zlatých prstenů se pohybuje v tisících. Jejich cena vychází z jejich hmotnosti, protože se odvádí od množství použitého zlata.

Traduje se, že by zásnubní prsten měl stát zhruba jeden až tři měsíční platy muže. Je jen na vás, zda se tohoto doporučení budete držet. Nicméně pozor! Není vždy pravdou, že čím dražší, tím lepší. Honba za dokonalým prstýnkem není vůbec jednoduchá.

Materiály pod drobnohledem

Určitě víte, jaké šperky vaše vyvolená nosí raději. Pokud si nejste jisti, prohlédněte její šperky a snažte se jejím trendům přizpůsobit i zásnubní prstýnek. Jak již bylo řečeno, zásnubní prsteny jsou vyráběny z klasických materiálů – zlata, stříbra a chirurgické oceli.

Rozhodli jste se pro zlato, ale váháte, zda koupit prsten ze žlutého nebo bílého zlata? Bílé zlato se považuje za modernější, a pokud slečna nosí šperky z bílého kovu (stříbro, ocel, bílé zlato), nebo žádné, je jistější zvolit prsten z bílého zlata.

Zásnubní prsteny bílé zlato DF1958

Pokud je slečna konzervativnější, má ráda žluté zlato, pak zvolte žluté zlato. Zásnubní prsteny ze žlutého zlata představují klasiku.

Zásnubní prsteny žluté zlato DF1958

Tolikrát probírané kameny

Bývá pravidlem, že je zásnubní prsten osazen kamenem. Do ocelových šperků lze z broušených kamenů přímo osadit pouze přírodní diamanty. Pokud jste zvolili jiný kámen, tak se osazuje do lůžka ze zlata či stříbra.

Kámen je v podstatě na zásnubním prstenu to nejdůležitější. Prsten určený k zasnoubení by měl mít alespoň jeden bílý kámen. Samozřejmě může být kamenů i více, ale jeden z kamenů by měl být nejvýraznější. Zpravidla rozhodujeme mezi zirkonem a diamantem.
brilianty

Zirkon

Zirkon je synteticky vyráběný materiál, ze kterého se brousí kameny do šperků. Svými vlastnostmi se blíží diamantu. Dobře vypadá a poměrně dlouho vydrží. Při kvalitním zpracování jej na první pohled nemáte šanci rozpoznat od vybroušeného briliantu. Zirkony se používají do všech materiálů, a pokud není uvedeno jinak, jedná se většinou právě o zirkon.

Diamant

Diamant získal svůj jedinečný status jako dárek lásky v patnáctém století. V roce 1477 dal k zásnubám diamantový prsten arcivévoda Maxmilián Rakouský své nastávající Marii Burgundské. V té době byly diamanty považovány spíše za talismany s ochranným kouzlem, které mohou posílit lásku mezi manželem a jeho ženou. Dokonce podle pověsti byly Kupidovy šípy zakončeny diamantovými hroty. Od doby Maxmiliána se královská tradice dávat diamantový zásnubní prsten začala pozvolna šířit mezi lidmi po celém světě. Avšak na svou největší slávu si musela ještě několik století počkat.

Největší část hodnoty zásnubního prstenu tvoří pravý diamantový kámen. Jeho velikost respektive váha určuje, kolik nakonec bude celý šperk stát. Jestliže chcete prsten s briliantem, pak opět záleží na jeho velikosti a čistotě diamantu. Briliant, tedy diamant vybroušený tak, aby maximálně vynikl jeho lesk, je vzácným drahokamem nejvyšší hodnoty. A mějte na paměti, že „Diamonds are the girl´s best friends“.

V druhé části se podíváme na design zásnubních prstýnků a na správné měření velikosti.

Nebyl nalezen žádný komentář