Výběr snubních prstenů, část 1.

Výběr snubních prstenů

Výběr snubních prstenů je nedílnou součástí příprav na svatební obřad. Snubní prsteny jsou symbolem nekonečné lásky a věří se, že se tradice snubního prstenu datuje až 6000 let zpátky do starověkého Egypta. A takto dlouhá a krásná tradice by se rozhodně neměla podcenit. 

Dokonalé prsteny pro dokonalý pár

Pokud jste se zrovna nerozhodli nechat si prstýnky navždy na prsteníček vytetovat, stojí před vámi zodpovězení několika důležitých otázek. Jaký profil prstenu vybrat? Jaký vybrat kov? S ozdobami nebo bez? Jakou šířku prstenu?… Že se vám ze všech těch otázek zrychluje tep? Nebojte, společně si všechny otázky zodpovíme tak, abyste vybrali snubní prsteny, které už nikdy nedáte z ruky.

Jaký profil je ten pravý?

Při výběru snubního prstenu, byste se měli zamyslet, jaký profil zvolit, na výběr totiž máte celou řadu profilů snubních prstenů. Vybírat můžete z tradičního půlkulatého profilu, zajímavého konkávního profilu, moderního lichoběžného profilu, jednoduchého plochého profilu, či netradičního trojvlnného profilu. Každý profil přináší prstenu jiný náboj, pojďme se na ně tedy blíže podívat. Tradiční půlkulatý profil je osvědčenou klasikou, která je také ideální na osázení kameny. Konkávní profil na první pohled zaujme vnější lehce zakřivenou částí a lichoběžný profil nabízí plochou vnější a vnitřní stranu se zahnutými hranami. Plochý profil je jednoduchý a mladistvý, oblibu má především u mužů. V neposlední řadě můžete zvolit trojvlnný profil, jehož vnější strana vytváří tři vlnky, které prstenu dodávají zajímavý vzhled.

Profily zlato

Není všechno zlato, co se třpytí…

Zlatá barva snubního prstene je tradiční, zlato jako materiál k výrobě snubních prstenů je také nejoblíbenější a nejžádanější. Zatímco dříve nedaly páry dopustit na tradiční prsteny ze žlutého zlata, dnes se těší čím dál tím větší oblibě zlato bílé. Zásnubní prsteny mohou být ale také vyrobeny z jiných materiálů, například ze stříbra. Jaký materiál zvolit?

Zlato, nebo stříbro?

Výhodu snubních prstenů ze stříbra je bezesporu nižší cena, ale také skvělý vzhled kovu i snadná zpracovatelnost, nevýhodou stříbra je však nižší tvrdost, která může vést k poškození prstenu. Bílé zlato je slitinou zlata s jiným kovem, nejčastěji se jedná o palladium, výhodou bílého zlata je jeho moderní vzhled i možnost opravy, například zmenšení, nevýhodou je nutnost jednou za čas krásu šperku nechat u odborníka obnovit porhodiováním. Proč zvolit žluté zlato? Tento cenný kov je velice hodnotný, vzhledově nepřehlédnutelný a snadno se udržuje, nevýhodu je vyšší cena žlutého zlata.

Barvy zlata

Vyberte správnou šířku

Je nepochybně pravda, že šířka prstenu výrazně ovlivňuje jeho vzhled. Tenký prsten je něžný a decentní, zatímco širší prsten je výraznější a nepřehlédnutelný. Prsteny pro dvojice jsou většinou vyráběny tak, že je šířka pánského prstenu větší než šířka dámského. U obou prstenů však můžete vybírat ze široké nabídky šířek.

Šířky snubních prstenů

Hladký nebo se vzorem?

Už jste si vybrali materiál, profil a šířku prstenů? Výborně, cesta za vysněnými dokonalými prsteny zde ale nekončí. Ale nebojte, máte nakročeno správnou nohou. Další zcela zásadní věc, která určí, jak bude prsten vypadat, je výběr povrchu. Tradiční povrch je hladký, na výběr jsou však i prsteny se vzory, nebo například velice zajímavé prsteny vyráběné metodou lití do ztraceného vosku. Povrch prstenu může být kromě lesklého také pískovaný, broušený, či drásaný.

Povrchy prstenů

Věčné diamanty

Zatímco pánské prsteny většinou nejsou dozdobovány, některé ženy se bez oslňujících třpytivých kamínků na snubním prstenu neobejdou. A musíme jim dát za pravdu, diamanty na snubním prstenu mají něco do sebe. Vzhled výrazně ovlivní počet diamantů, jeden diamant uprostřed je klasický a něžný, moderní a elegantní jsou řady diamantů po jedné nebo obou stranách prstenu.

Snubní prsten dámský

Diamant versus Zirkon

Pokud toužíte prsten dozdobit, můžete kromě diamantů sáhnout také po zirkonech. Jaký je mezi nimi rozdíl? Diamanty se mohou pyšnit neuvěřitelným leskem i tvrdostí, diamant se stává briliantem vybroušením do kulatého nebo oválného tvaru briliantovým výbruse, čímž získává nenapodobitelný lesk. Zirkon oproti diamantu není přírodního původu. Tato chemická sloučenina je však po vybroušení na první pohled nerozeznatelná od diamantů. Cena zirkonů je násobně nižší než cena briliantů, nevýhodou však zůstává nižší odolnost a po čase ztráta schopnosti odrážet světlo. Více o výběru prstenu s diamantem a zirkonem si přečtěte v našem článku prsten se zirkonem nebo diamantem?

Doporučujeme přečíst i výběr snubních prstenů, část 2.

Nebyl nalezen žádný komentář