Tyrkys, kámen bohů

Tyrkys

4 minuty čtení.

Tyrkys, přezdívaný kámen bohů, je zřejmě drahokamem, který nejdéle provází člověka a je nejrozšířenějším kamenem ve šperkařství. Byl talismanem králů, šamanů, válečníků a indiánských národů. Nejen kvůli nádherné barvě, ale i kvůli snadnému zpracování. Je také kamenem prosincových zrozenců a vhodným dárkem k 11. výročí svatby.

Kámen vyřezaný z nebe

Neprůhledný, často tmavě žilkovaný kámen vypadá, jako by ho vyřezali z azurového nebe. Balancuje od odstínů matných zelení, přes zelenomodrou až po nebeskou modř, obvykle s odlesky vosku či porcelánu. Jeho hlavním atributem a důvodem obliby napříč tisíciletími a kontinenty je právě překrásná barva, která plně vynahrazuje jiskru transparentních barevných drahokamů, jako jsou rubín, smaragd a safír.

Tyrkys - kámen bohů

Jméno dostal po Turcích

Tyrkys je vzácný, naleziště jsou jen na několika málo místech na Zemi, a to v suchých a pustých oblastech, kde prosakují kyselé a na měď bohaté podzemní vody a reagují s minerály, které obsahují fosfor a hliník. Z jeho pojmenování se nejvíc uchytilo francouzské označení pro Turky (turques), kteří jako první tento kámen dováželi do Evropy z perských nalezišť v dnešním Íránu. V Evropě je nejznámější naleziště u belgických Arden, v USA v kalifornských Tyrkysových horách.

Vyhledávaný amulet

Tyrkys je prý nejúčinnějším léčivým kamenem těla i duše. Právě to z něj po staletí činilo vyhledávaný amulet, materiál pro šperky i obětiny. Usnadňuje meditaci, očišťuje před negativní energií. Má blahodárný vliv na nervovou soustavu, předchází mnoha problémům spojených s jejím narušením a dodává sílu. A podněcuje k romantické lásce.

Není divu, že jeho kráse magii podlehly tak vyspělé kultury jako byli Egypťané, Peršané, Aztékové, Mayové, Číňané či Indové.

Nebyl nalezen žádný komentář