Turmalín, fascinující paleta barev

Turmalín

Turmalín patří mezi nejvyhledávanější polodrahokamy. Díky široké škále barevných odstínů ho lze snadno zaměnit s jinými drahými kameny. Spolu s opálem je kamenem měsíce října. Zároveň je považován za kámen lásky, přátelství a podporuje nejen pevné vztahy, ale i zdraví. Příznivě působí také na kreativitu a nezávislost.

Kámen přitahující popel

Název tohoto nerostu pochází ze sinhálského „turmali“. Význam tohoto slova původních obyvatel ostrova Srí Lanka je interpretován různě, ale jeho výklad často souvisí s pozoruhodnou vlastností turmalínu při zahřátí či tření přitahovat jemné částečky prachu. Zajímavé také je, že se oba konce krystalu nabíjejí opačným nábojem.

Fascinující paleta barev

Turmalíny se vyskytují v mnoha fascinujících barevných odstínech, ve srovnání s ostatními vzácnými kameny mají jednu z nejrozsáhlejších barevných škál. Jejich barevné odstíny jsou zapříčiněny různě. Zelený či modrý odstín je způsoben stopami železa či titanu. Červené, růžové a v některých případech žluté barvy jsou vyvolány příměsí manganu. U některých žlutých a růžových turmalínů může být jejich zbarvení způsobeno radiací, k níž může dojít v přírodě nebo i v laboratoři.

Turmalín

Jednotlivé odstíny turmalínů mají své tradiční názvy. Barevné odstíny se však často střídají i v rámci jednoho krystalu s tím, že nejintenzivnější barva bývá v jeho středu.

Rubelit, do jehož barevné škály patří odstíny červené a růžové, připomíná rubín a patří mezi nejžádanější a nejvzácnější turmalíny. Můžeme se s ním setkat v růžové, červené, purpurově červené, oranžově červené a červenohnědé barvě.

Indigolit se vyskytuje v tmavě modré s fialovým nádechem, modré, zelenomodré a v zelených odstínech, od světlých až po tmavé.

Paraíba je jeden z nejunikátnějších a nejdražších turmalínů. Byl objeven koncem 80. let 20. století v Brazílii. Velmi rychle se však zařadil mezi nejžádanější drahé kameny světa. Jeho barevné odstíny jsou sytě fialovomodrá, modrozelená či modrá. Kromě Brazílie jsou naleziště těchto turmalínů také v Nigérii a Mozambiku.

Chromdravit/Chromturmalín má intenzivně zelenou barvu. Se smaragdem ho pojí nejen barva, ale také obsah vanadu, který tento překrásný odstín způsobuje. Zajímavé je, že vůbec první nalezený brazilský smaragd v polovině 16. století, byl ve skutečnosti zelený turmalín. Na to se však přišlo až o tři století později.

Pozoruhodný je melounový turmalín. Jádro krystalu je červené a vnějšek zelený. Kameny se obvykle brousí tak, aby vynikly obě barvy.

Turmalín

Nebyl nalezen žádný komentář