Tři věci o snubních prstenech, které asi nevíte…

Zajímá vás symbolika snubních prstenů? Chcete vědět, přoč je na rukou nosíme nebo naopak, kteří slavní muži nošení svého snubního prstenu neholdují? A jaké jsou současné trendy? Přečtěte si zajímavosti o snubních prstenech, které vás určitě mile překvapí i pobaví.

Symbol věčnosti, lásky, věrnosti a také domova

Snubní prsten je symbolem věčnosti a věčné lásky. Je totiž kruhem, a tak nikde nezačíná a nikde nekončí. Každý bod spojuje s každým, zobrazuje tak i spojení dvou lidí, partnerů, manželů.

Snubní prsten však symbolizuje také manželskou věrnost (zvláště v případě ženy). Méně už je známé to, že snubní prsten v sobě nese význam „domov“ a „rodina“. Kruh, který tvoří prsten, má evokovat bezpečí domova. Je to místo, ve kterém je žena dokonale chráněna, ale také uzavřena. Tento kruh (domov) může být vnímán také jako místo, kde žena, resp. manželka tráví veškerý svůj čas a nepatří tak do veřejného života. S tímto pohledem se setkáváme zejména v minulosti.

Snubní prsteny Danfil

Snubní prsteny na rukou žen a mužů

Snubní prsteny náleží zejména k ženám. V průběhu historie je nosily výhradně ženy. Až v 16. století se postupně objevují i snubní prsteny pro muže. Teprve ve 20. století se začal rituál vyměňování snubních prstenů mezi ženou a mužem uplatňovat naplno. V současnosti tak snubní prsteny nosí i muži.

Samozřejmě však existují i výjimky. Jedním z těch nejslavnějších ženatých mužů bez snubního prstenu je britský následník trůnu – princ William. Již před svatbou s Kate Middleton se vyjádřil, že o snubní prsten nemá zájem. William tak žádný snubní prsten nenosí a ani nemá, na rozdíl od krásné vévodkyně Kate, která se honosí krásným prstenem s modrým safírem a brilianty.

Snubní prsteny s drahými kameny

Přestože se v Česku v současnosti upřednostňují jednodušší, méně zdobené snubní prsteny, není to povinným pravidlem. Snubní prsteny mohou být i velmi honosné. Materiál snubních prstenů, jejich zdobení, počet a barva drahých kamenů se odvíjí od zavedených zvyklostí, a ty se mění v průběhu historie.

Snubní prsteny ve středověku

Středověké královské rody například vyznávaly bohatě zdobené snubní prsteny, které demonstrovaly postavení, moc a majetek ženicha. Ve středověku se setkáváme i s prsteny se třemi drahými kameny. Stejně jako tvar prstenu – kruh i tři kameny měly symbolizovat věčnost. Jeden kámen znamenal minulost, druhý představoval přítomnost a třetí budoucnost.

Snubní prsteny s drahými kameny

V případě podoby snubního prstenu má samozřejmě svůj vliv také aktuální móda. Právě drahé kameny zdobící snubní prsteny se stávají módním trendem současnosti. Kameny dnes zkrášlují zejména dámské snubní prsteny, aby je odlišily od těch pánských. Kameny mohou mít bílou barvu, ale mohou zářit i v dalších barvách – díky barevným drahým kamenům.

Nebyl nalezen žádný komentář