Jak pečovat o zlaté šperky

Šperky jsou osobním pokladem i rodinným odkazem. Jako takové si zaslouží náležitou péči. Péče o šperky není náročná, základní zásady se však vyplatí dodržovat. Zajistí dlouhodobý třpyt a krásu šperku. Preventivní opatření předejdou možným poškozením šperku. Jak se tedy o šperky starat?

K jemným šperkům patří i jemné zacházení

Přestože jsou šperky vyrobeny z velmi odolných kovů a těch nejtvrdších kamenů, jsou také křehké. I ten nejpevnější klenot se nešetrným zacházením může nenávratně poničit. Starejte se proto o svůj šperk a chovejte se k němu šetrně. Chraňte ho před mechanickým namáháním i agresivními látkami. Odměnou vám bude dlouhotrvající lesk a neutuchající krása.

Krása šperků vynikne, když jim dáte prostor

Ani šperky určené pro každodenní nošení nejsou vhodné pro všechny denní aktivity. Šperky by vás například neměly provázet při sportovních aktivitách, cvičení či lázeňských procedurách. Nejenže vás mohou poranit, k újmě mohou dojít i samotné šperky. Agresivní pot navíc šperky poškozuje, stejně tak i chlórovaná voda v bazénech. Chlór nesvědčí žádným šperkům, zejména perlám a korálům, přitom bývá běžně součástí domácích čističů. Šperky proto před úklidem domácnosti sundávejte, abyste je ochránili před chemikáliemi. Nechte je stranou při všech hrubých a špinavých pracích, třeba při zahradničení, prach totiž kráse šperků rozhodně nepřispěje.

Šperky se nesnášejí s běžnou kosmetikou, jejich povrch může narušit i obyčejný lak na vlasy nebo parfém. Nasazujte je proto až po aplikaci kosmetických přípravků. Pokud si svých šperků vážíte, rozlučte se s nimi na noc. Odkládání šperků by mělo být součástí každodenního rituálu před spaním.

A kam šperky odkládat?

Šperkovnice pro ty největší poklady

Šperkovnice je skutečně tím nejlepším místem, kam své šperky můžete umístit. Šperkům svědčí textilní podklad, tma a ve většině případů i sucho. Výjimkou jsou snad jen perly, na které částečná vlhkost působí příznivě, jinak se vlhké prostředí pro uchování šperků nehodí. Své cennosti proto nikdy nenechávejte dlouhodobě v koupelně. Ať již šperky ukládáte kamkoli, neměly by se vzájemně dotýkat. Dejte šperkům prostor, mějte je od sebe oddělené, jinak hrozí vzájemným poškrábáním.

šperkovnice

Jak čistit zlaté šperky?

Již byla řeč o tom, že šperky vyžadují šetrné zacházení. To platí i pro čištění. Čas od času se vyplatí šperky zbavit nánosů potu, kosmetiky a prachových částeček. Stačí je opláchnout ve vlažné vodě. Po omytí je nechte samovolně oschnout.

Čištění provádějte bezpečně, nezapomínejte, že drobné šperky mohou snadno sklouznout do odpadu. Šperky rozhodně nevyvařujte, už vůbec ne v agresivních čističích. Pokud chcete šperky zbavit mechanické špíny, použijte bavlněný hadřík nebo malý měkký kartáček. Vždy čistěte šperk s citem.

Využít můžete i speciální utěrky nebo chemické lázně určené pro šperky, které se dají pořídit v mnoha klenotnictvích. Náročnější čištění raději přenechte odborníkům. Na klenotníky se obraťte i v případě, že potřebujete šperk opravit.

Domácí pokusy o opravu šperku většinou končí jejich poškozením. Pokud šperky nakupujete přímo u výrobce, často k nim nabízí i odborný servis. My v Danfil Jewellery kompletní odborný servis nabízíme.

Už víte, jak se o své šperky starat? 

Na závěr si zásady péče o šperky zopakujeme:

1. Zacházejte se šperky jemně, vyhněte se hrubému zacházení, chraňte je před možným  poškozením.

2. Šperky odkládejte při sportu, lázeňských procedurách, úklidu, zahradničení, ale i před  spaním, nejlépe do šperkovnice.

3. Šperky občas s citem omyjte. Náročnější čištění, stejně jako opravy šperků svěřte do  rukou odborníků.

Nebyl nalezen žádný komentář