Opál nosí štěstí i inspiraci

Opál

Opál je kámen měsíce října. Svým výjimečným vzhledem a kaleidoskopickou hrou barev připomíná, dle odrůdy opálu, například ohňostroj, galaxii, světélkující medúzu či blesk. Ať už vám jeho barvy evokují cokoli, jisté je, že je to zcela jedinečný kámen, jemuž se žádný jiný nepodobá.

Historie

Vzhledem k tomu, že se opál pyšní barvami jiných drahokamů, považovali ho Římané za nejcennější a nejmocnější drahokam ze všech. Beduíni zas věřili, že opály obsahují blesky a padají z nebe během bouřky. Ve 2. polovině 19. století byla objevena bohatá naleziště opálu v Austrálii. Ta je dodnes hlavním zdrojem tohoto neobyčejného drahokamu. Cenné opály se nacházely také na území dnešního východního Slovenska a v Mexiku.

Kvalita opálů

Opál je minerál, je sloučeninou křemene s vodou, jejíž obsah kolísá mezi 3 až 12 procenty, ale někdy může tvořit až 20 hmotnostních procent. Vzhledem k obsahu vody jsou opály citlivé na zahřátí, při němž by mohlo dojít k její ztrátě. Jsou také méně tvrdý než jiné drahokamy, snadněji se mechanicky poškodí, avšak díky své jedinečnosti si našly cestu mezi ostatní drahé kameny již od pradávna.

Barvy opálu

Opály bývají různě zbarvené – mohou být šedobílé, zelené, šedomodré, žluté, okrové, hnědé, černé, bezbarvé nebo průhledné. Nejvzácnější je drahý opál, jehož naleziště je především v Austrálii. Tento opál se vyznačuje onou překrásnou barvoměnou, pro niž je tak ceněn a využíván ve šperkařství. Tato schopnost opalizovat je způsobena rozkladem světla na jemných vrstvách nerostu, který obsahuje velmi malé kuličky gelovité křemičité hmoty, rozlišitelné jen pod mikroskopem.

Svou krásou však pozadu nezůstávají ani ostatní odrůdy opálu, ohnivý opál zaujme oranžově červenou až tmavě červenohnědou barvou a někdy také barvoměnou. Žádané jsou také černé, mléčné či voskové opály, průhledné opály neboli hyality a dřevité opály, což jsou zkamenělé (opalizované) fosilní zbytky dřev. Do šperků se často vsazuje také modrý opál.

Opál a jeho barvy

Opál a jeho vlastnosti

A co opál symbolizuje? Již od středověku se věřilo, že má tento drahokam magickou moc. Je kamenem štěstí, ale jelikož údajně také zesiluje charakterové vlastnosti svého nositele, býval v minulosti někdy vnímán i negativně. Nenechte se však mýlit, jedná se o pověru, zakládající se především na románu od Waltera Scotta, ne na skutečných zkušenostech.

Opál naopak přináší nejen štěstí, ale podporuje také plnění přání, inspiraci, soustředění, a dokonce chrání před melancholií, což na podzim určitě přijde vhod.

Nebyl nalezen žádný komentář