Modrý safír: kámen moudrosti, pravdy a intuice

Modrý safír

⌚ 8 minut čtení.

Modrý safír je symbolem nebe. Staří Peršané věřili, že Země spočívá na obrovském safíru a nebe je jeho odrazem. Samotný název kamene pochází z řeckého slova „sappheiros“, jež je odvozeno od hebrejského „Sappire“ neboli modrý. Z hlediska astrologie patří safír planetě Saturn. Je kamenem měsíce září a pojí se se znamením Panny a Býka.

Modrý safír a jeho vlastnosti

Věří se, že svému nositeli přináší sílu, čest a věčný život. Od středověku se safíru připisovaly nejvyšší duchovní hodnoty, jako moudrost, upřímnost či věrnost. Od 6. století zkrášloval prsteny kardinálů, aby jim pomohl očistit srdce a posílit víru v Boha. Na cestách doprovázel poutníky pro ochranu před zlými duchy.

Pomáhá lidem s výsokým tlakem, jelikož snižuje krevní tlak a také při problémech s nespavostí.

Symbolika modrého safíru

Jako symbol moudrosti, pravdy a duchovní čistoty býval také mnohdy součástí královských klenot. Nechybí ani na českých svatováclavských korunovačních klenotech, konkrétně je umístěn na koruně a jablku.

Třetí oko – 6. čakra

Dle hinduistických systémů je modrý safír také symbolem šesté čakry, která souvisí s intelektuálními schopnostmi a s tzv. třetím okem, tedy šestým smyslem či intuicí. Světlé modré safíry jsou pak spojené s 5. čakrou – hrdla a dodávají emoční stabilitu a pomáhají při komunikaci s ostatními a vlastním sebevyjadřováním.

Modrý safír náušnice a přívěsek

Modrý safír je druhý nejtvrdší drahokam na světě

Safír je mimořádně tvrdý kámen, po diamantu je druhým nejtvrdším drahokamem na světě. Společně s diamanty a rubíny se řadí mezi nejcennější a nejvzácnější drahé kameny. Stejně jako rubín patří safír mezi korundy, monokrystaly oxidu hlinitého.

Různé barevné odstíny safíru má pak na svědomí obsah dalších kovů, u modré je to železo a titan. Pro zdůraznění modré barvy se někdy kameny upravují tepelným ohřevem až na 1800°C. Nejvíce se cení intenzivní modrá s krémovým nádechem, ne však příliš tmavá.

Nejkrásnějšími barvami se vyznačují safíry kašmírské, cejlonské či srílanské. Kromě modrých safírů jsou nejcennější safíry padparádža, jejichž barva je lososově červená. Velmi oblíbené jsou také růžové safíry, u nichž je barva způsobena příměsí chromu.

Šperky s modrým safírem

Modrý prsten a přívěsek

Díky spojení s moudrostí a intelektem se šperky s modrým safírem často darují k promoci či maturitě. Vzhledem k dalším připisovaným vlastnostem, jako je upřímnost či věrnost jsou modré safíry považovány také za ochránce lásky. Hodí se tedy rovněž k příležitostem s láskou spojených, jako jsou zásnuby či svatební výročí.

Zásnubní prsten s modrým safírem

Nejznámějším zásnubním prstenem s modrým safírem je bezesporu ten, který věnoval princ Charles princezně Dianě. Dnes tento prsten nosí vévodkyně Kate, jež ho dostala rovněž u příležitosti zásnub. Zajímavé je, že si tento prsten nejprve vzal na památku princ Harry, ale později jej předal princi Williamovi s tím, že by ho měla nosit budoucí královna Anglie. Prsten prý dokonce putoval 3 týdny v batohu při dobrodružné cestě Afrikou, kde princ požádal Kate o ruku. Díky tomuto výjimečnému prstenu patří zásnubní prsteny s modrým safírem mezi nejvyhledávanější.

Přívěsek s modrým safírem
5 450 Kč
Zlaté safírové náušnice
12 800 Kč
Prsten s modrým safírem a diamanty
14 700 Kč

Prohlédněte si celou kolekci šperků s modrým safírem od Danfil.

Nebyl nalezen žádný komentář