Kde nosit zásnubní a snubní prsten?

Tradice praví, že zásnubní prsten i snubní prsten by správně měla žena nosit na prsteníčku levé ruky. Na otázku, proč zrovna na levé ruce, by vám dokázala odpovědět většina z nás. Protože levá ruka je blíže k srdci. Proč ale právě na prsteníčku? Podle čínské legendy znázorňuje každý prst důležité osoby v našem životě.

Tato čínská legenda je spojena s krátkým testem rukou. Spojte vaše dlaně a pokrčte prsteníčky tak, aby směřovaly dovnitř dlaní a jejich klouby se dotýkaly. Z rukou jste vytvořili malé srdce. Nyní se budeme snažit prsty oddělovat.

Palce vašich rukou oddělíte snadno, ty symbolizují naše rodiče. Stejně jako my dříve či později opustíme naše rodiče, tyto prsty jdou lehce rozdělit.

Ukazováčky představují naše sourozence, i tyto prsty snadno oddělíme. Ačkoliv může být pouto mezi vámi a vašimi sourozenci silné, každý si jednou založíte vlastní rodinu a budete žít vlastní život.

Prostřední prst vyjadřuje středobod vašeho světa – tedy vás samotné. Nesnažte se je od sebe oddělit, musí zůstat jako pevný základ.

Prsteníčky představují životní partnerství. Zkusíte-li je oddělit, nepůjde vám to. Životní partner by tu s vámi měl být v dobrém i zlém a nikdy vás neopustit.

Malíčky stejně jako u palců by neměl být problém je oddělit, představují naše děti. Jde o přirozený koloběh života, kdy až přijde ten správný čas, vaše děti se od vás také jednou oddělí.

Kam zásnubní a snubní prsten navléknout?

Spousta zasnoubených žen, které se již honosí zásnubním prstenem řeší, na které ruce nosit snubní prsten. U mužů je to jednoduché, volí levý prsteníček. Ale pro ženy může být toto rozhodnutí opravdovým oříškem.

1. Oba prstýnky na jednom prstě. A v jakém pořadí? 

Pokud chcete dodržet tradici levého prsteníčku, můžete po svatbě nosit oba prsteny na jednom prstě. Snubní prsten by měl být pod zásnubním. Snubní prstýnky vybírejte tak, aby spolu se zásnubním ladily a na prstě vypadaly oba dobře.

1

2. Oba prstýnky na jedné ruce

Jestli nechcete dávat oba prstýnky na jeden prst, ale chcete, aby byly u sebe, přestěhujte zásnubní prstýnek na prostředníček levé ruky a snubní podle tradice zůstane na prsteníčku.

2

3. Každý na jednom prsteníčku

V případě, že jsou oba prsteny hodně výrazné a vy chcete každý nechat vyniknout zvlášť, noste po svatbě zásnubní prsten na prsteníčku pravé ruky a snubní nechte na prsteníčku ruky levé. Dodržíte tím tradici prsteníčků.

3

Varianty můžete samozřejmě měnit, třeba podle vaší nálady nebo aktivity, které se zrovna věnujete. Podělte se s námi o váš názor a napište nám, která možnost se vám zdá nejlepší nebo na kterém prstě už vaše prstýnky nosíte.

2 komentářů