Jak vybrat svatební dar pro novomanžele

Svatební dar
Svatební dar patří mezi klasické tradice

Svatební dar patří mezi klasické tradice, které patří ke svatbě. Zatímco někdo volí peníze, jiní novomanželé preferují hmotné dary do života.

Svatební dary, se kterými zazáříte

Čeká vás účast na svatbě? Pak kromě vhodného oblečení nezapomeňte také na svatební dar. V moderní době jsou nejčastější finanční příspěvky (na svatbu, společné bydlení či líbánky). Ani tak ale nemusíte hotovost novomanželům předávat pouze v obálce. Peníze jako svatební dar můžete zabalit originálně a hravě. Zvolit ale můžete i třeba dárek v podobě praktického vybavení do domácnosti. Nezapomeňte ale vyzjistit, co by se nevěstě i ženichovi hodilo. 

Svatební dary v minulosti a teď

Tradice svatebních darů patří k uzavření manželského svazku podobně jako výměna snubních prstenů či první novomanželský polibek. Zatímco tyto dvě věci se týkají výhradně nevěsty a ženicha, pořízení svatebního daru je jedním z úkolů svatebčanů – tedy hostů. Dříve ale svatba doslova začínala společný život, a tak bylo běžné, že svatební dary tvořila hlavně výbava do společné domácnosti. Například spotřebiče, peřiny, nádobí či jiné nezbytnosti, které se novomanželům hodily. V dnešní době spolu snoubenci často žijí již před svatbou a mají společnou domácnost dostatečně vybavenou. Stále častěji jsou tak populárním svatebním darem peníze. Finanční příspěvek pak novomanžele využijí na to, co zrovna potřebuji. Například cestování či pokrytí nákladů na svatbu. Pokud vás darování peněz či hmotného daru zrovna neláká, alternativou může být např. dárkový poukaz. Sami novomanželé totiž nejlépe ví, co by je potěšilo. Třeba zlaté náušničky pro jejich budoucí děti.

Co je lepší svatební dar – peníze či hmotný dárek?

Jednoduchá odpověď neexistuje. Tedy vlastně ano – zeptejte se budoucích manželů, co by se jim hodilo více. Někdo totiž preferuje spíš hmotné dary, které zůstanou jako symbolický připomínka svatebního dne, někteří hmotné dárky ke svatbě nepotřebují, ale finanční příspěvek jim pomůže naplnit sny či dostavět domeček. Sáhnout ale můžete například po dárkovém poukazu. Dárkový poukaz jako svatební dar zajistí, že si nevěsta či ženich budou moci vybrat třeba zlatý šperk dle vlastního vkusu. Pojďme se podívat na výhody i nevýhody obou způsobů obdarování novomanželů.

Peníze jako svatební dar

Peníze jako svatební dar

Kolik peněz dát jako svatební dar?

Přesná částka neexistuje. Záleží samozřejmě na vašich možnostech. Svatební dar je sice tradice, určitě to ale není povinnost svatebních hostů. Určitě se nic nestane, když zvolíte spíš symbolický finanční obnos. Dobrým vodítkem je také hrubý odhad nákladů vaší účasti – pokud nevěsta s ženichem platí například i ubytování, je obvyklé, že svatebčané dávají obnos, který pokryje jídlo, pití a zmíněné ubytování. V případě peněz jako svatebního daru také platí nepsané pravidlo, že čím jste nevěstě či ženichovi blíže, tím větší finanční obnos byste měli zvolit. Pokud jdete na svatbu vzdálené známé, můžete zvolit třeba svatební dar do 500 Kč, nejlepšímu kamarádovi ale logicky přispějete více. Možností je i hromadný svatební dar – peníze tak darujete spolu s partou přátel atd. Skvělým společným dárkem jsou například investiční diamanty. S tímto typem daru máte jistotu, že dáváte novomanželům něco, co mohou v budoucnu zhodnotit. 

Jak originálně předat peníze jako svatební dar

 Obálka, truhlička, či něco úplně jiného? To je oč tu běží. Určitě není vhodné novomanželům cpát bankovky už během gratulací. Minimum je alespoň vložit peníze do obálky – klidně k přání, ale můžete svatební dar nechat v samostatné obálce a anonymně. U svatební tabule obvykle bývá speciální krabice na svatební dary. Můžete ale zvolit i originální předání. A zde je plno možností, jak takový originální svatební dar pojmout. Někdo finance rozmění do drobných a složí z nich třeba obraz, jiní svatební hosté zase pověsí bankovky na větve stromku, který si novomanželé zasadí na zahradě. Ideální je, pokud způsob předání spojíte s něčím, co mají ženich a nevěsta rádi. Na popularitě získávají i nejrůznější svatební hry, kdy musí novomanželé pátrat po pokladu, plnit úkoly či odpovídat záludné otázky. Ty je pak postupně dovedou až k samotnému daru. 

Jak si říct o peníze jako svatební dar

Hmotné svatební dary

Zatímco dříve bylo běžné dávat novomanželům spíše hmotné dary, dnes je to spíš naopak. Určitě ale při plánování svatby neuděláte chybu, pokud na pozvánku uvedete i zmínku o tom, jaké si přejete dary. Stačí věta o tom, že výbavu domácnosti už máte, ale spíš vás potěší příspěvek na perfektní líbánky (výbavu pro miminko, dostavění domu atd.). Můžete ale sáhnout i po humorné básničce – na internetu jich jistě najdete plno.

Svatební dary – peníze nebo symbolický svatební dar?

Peníze jako svatební dar – výhody

  • Můžete vybrat částku dle svého uvážení.
  • Nemusíte nic zařizovat – stačí mít hotovost.
  • Novomanželé si vyberou přesně podle svého gusta.
  • Dohromady můžete pomoci novomanželům vybrat na větší investici.

Peníze jako svatební dar – nevýhody

  • Peníze jsou trochu neosobní.
  • Může být složité odhadnout adekvátní částku.
  • Nevěstě a ženichovi nezůstane nic na památku
  • Peníze mohou lákat ke krádeži

Hmotné svatební dary

Historicky běžnější formou svatebních darů je výbava do společného života. Obvykle to je třeba výbava domácnosti, či v případě, že novomanželé očekávají (či již mají) společného potomka, neuděláte chybu ani s výbavou pro miminko. Dary tak budou každý den novomanželům připomínat jejich velký den, ale často si vzpomenou i na vás. Chcete darovat svatební dar, který se nerozbije a naopak bude časem získávat na hodnotě? Pak sáhněte po investičních diamantech.

Diamanty – svatební dar pro starší i mladý pár

Skleničky se rozbijí, vaflovač zůstane nevyužitý, peníze se rychle rozkutálí. A památka na svatbu je fuč. Investiční diamanty jsou originální svatební dar, se kterým nesáhnete vedle. Neztrácejí na hodnotě, naopak. Novomanželé si je mohou nechat na památku, případně je v případě potřeby prodat a získat finance. 

Že jste o investičních diamantech ještě neslyšeli? Zjistěte, v čem je jejich výhoda a proč jsou skvělým originálním svatebním darem, se kterým rozhodně nesáhnete vedle. Navíc potěší snad každého.

Výhody hmotného svatebního daru

  • Novomanželům na vás zůstane památka.
  • Praktické vybavení domácnosti
  • Usnadnění společné cesty životem
  • Široké spektrum v mnoha cenových variacích.

Nevýhody hmotného svatebního daru

  • Může se sejít více stejných darů
  • Nemusíte se trefit do vkusu či potřeb novomanželů
  • Obtížnější koupě


Co dát jako svatební dar?


Dostali jste pozvánku na svatbu, ale nevíte, čím novomanžele potěšit? Budoucí manželé často na pozvánku připojí i zmínku o tom, co si přejí. A to je zásadní vodítko. Zatímco někteří preferují peníze, jiné potěší třeba investiční diamanty či výbava domácnosti, pro potomka nebo něco, co jim prostě jen udělá radost. Pokud si tedy nejste jisti, nebojte se nevěsty či ženicha zeptat – budete mít jistotu, že váš svatební dar nebude jen symbolický, ale trefíte se do černého


Jak si říct o peníze jako svatební dar?


V současnosti jsou peníze běžnou formou svatebního daru. Dost často si tak o ně nemusíte nijak speciálně říkat. Pokud chcete mít jistotu, nebojte se na pozvánce zmínit, co by vám udělalo největší radost. Originální variantou jsou i krátké básničky, které vtipnou a odlehčenou formou hostům sdělí, že vás spíš než skleničky potěší peníze do kasičky.


Jak zabalit svatební dar?


Pokud jste se rozhodli jít cestou hmotného svatebního daru, je vhodné jej zabalit. Stačí běžné dárkové balení. Budete tedy potřebovat balící papír, lepící pásku a stuhu na ozdobení. Body navíc získáte, pokud balení sladíte do tónů barvy, nebo jej ozdobíte třeba papírovými květinami či jinou zdobící technikou. Kreativitě se meze nekladou ani u balení svatebních darů!


Jak darovat peníze jako svatební dar?


Darovat peníze jen tak do ruky moc vhodné není. Na svatbu si proto připravte alespoň klasickou obálku. Na svatbě pak obvykle bývá určené místo – truhla či krabice, do které obálku jednoduše vložíte. Můžete ale popustit uzdu fantazii a peníze předat originálně – například navázané na deštníku, složené do květin či je spojit se svatební hrou. Inspirace najdete na internetu mnoho!

Nebyl nalezen žádný komentář