Karát (Carat) = Hmotnost diamantu

Hmotnost diamantů se udává v karátech, označovaných zkratnou „ct“. Tato zkratka se odlišuje od značky karátu „kt“, která definuje ryzost, a to ryzost zlata. Hmotnost diamantů se udává na dvě desetinná místa. Pokud kupujete šperk s více kameny, udává se z pravidla celková hmotnost diamantů v daném zboží.

Jednotka hmotnosti je následující: 1ct (metrický karát) = 200 mg = 1/5 g

Karát se rovněž dělí na „grains“, grány neboli zrna, ačkoli se tato jednotka používá pro perly. Jeden karát je roven čtyřem zrnům.

1 karát = 4 grains

1/2 karát = 2 grains

Vážení diamantů

Hmotnost diamantů se určuje na speciálních diamantových váhách. V současné době se nejvíce využívají váhy elektronické, jež dokáži hmotnost diamantu určit na tisíciny karátů. Zaokrouhlení druhého desetinného místa nahoru je možné jen pokud je na třetím desetinném místě devítka.

0,998 = 0,99 ct

0,999 = 1 ct

Díky parametrům diamantového brusu, je možné určit váhu kamene i podle jeho velikosti udané v milimetrech. V následující tabulce uvádíme přepočet hmotnosti diamantů na milimetry.

velikost

 

Cena diamantů podle váhy

Cena diamantu se zvyšuje s jeho hmotností. Komerčně jsou však diamanty stejné kvality ceněny různě, dle jejich zařazení do hmotnostních skupin: briliant 0,99 ct má nižší cenu, než diamant 1, 01 stejné kvality a to až o 70%. Hmotnost kamene se násobí cenou za jeden karát pro danou hmotnostní skupinu. Diamant o váze 2 ct je tedy mnohem dražší než dva jednokarátové diamanty s jinak stejnými vlastnostmi.

 

Nebyl nalezen žádný komentář