Třpyt šperků a barvy drahokamů

⌚ 10 minut čtení.

Třpytivé skvosty z drahých kovů nechávají v úžasu celé generace i kultury. Nádherným šperkařským dílům vzdávali hold staří Egypťané, Řekové i Římané, Aztékové či Inkové, stejně jako středověcí králové a šlechta. Svoji krásou oslňují od pradávna až do současnosti. Kdo by odolal?

Úchvatné šperky kombinují luxusní vzhled vzácných kovů se zářivými drahokamy. Žluté, bílé nebo růžové zlato, stříbro i další variace kovů dávají vyniknout zářivým barvám drahých kamenů. Diamanty, rubíny, smaragdy, safíry i další krystaly přírody ohromují zejména v podobě šperků. Barvy drahých kamenů v podobě šperků skutečně ožívají. Šperky s barevnými drahými kameny posunují význam barev do další roviny, dávají barvám hloubku a nechávají je promlouvat až do nitra srdce. A co jednotlivé barvy říkají?

Rubínová

červené kameny

Červená barva? Kdepak, červená není zdaleka tak poutavá jako rubínová. Červený kámen? Kdepak, nejde jen tak o obyčejný kámen, jde o rubín, který pulsuje barvou přirovnávanou k barvě holubí krve.

Šperky s rubíny nabízejí mimořádný vzhled, který se hodí pro mimořádné příležitosti. Nesou v sobě oheň a vášeň, kterou předávají i své nositelce. Žena se šperky s rubíny vynikne nad ostatními, nejenom svoji krásou, ale také vitalitou a odvahou. V Číně se červená barva spojuje s prosperitou, ostatně jako symbol prosperity a bohatství se obecně označuje i samotný rubín.

Smaragdová

smaragd

Smaragdová je víc než jenom zelená barva. Je to ohromující zelená barva plná svěžesti, energie a života. Smaragd je tak víc než jenom kámen nebo drahý kámen. Je to jeden z nejvzácnějších drahokamů vůbec, který pro svůj vznik vyžaduje souhru několika zdánlivě nesourodých geologických souvislostí. Je tak darem matky Země, kterému se můžou rovnat jen ty nejhodnotnější přírodní skvosty.

zásnubní prsten se smaragdem

Smaragd je výjimečný také svoji křehkostí. Mezi ostatními drahokamy je nejméně odolný. Tak úchvatný a tak křehký! Obdobně jako žena, kterou zdobí šperky se smaragdy. Smaragd je symbolem věčného života a své nositelce propůjčuje všechny parametry spokojeného života – štěstí, lásku, věrnost či úspěch.

Nebesky modrá

safír

Jestli je zářivě modrá barva spojována s nějakým kamenem, zajisté je to safír. Kámen, který v tvrdosti téměř dosahuje hodnot diamantu, je oblíbený také pro svůj pozoruhodný jas, zářivost a třpyt.

zásnubní prsten se safírem

Šperky s modrým safírem ohromují svojí čistotou, která se dotýká až největších hlubin lidského srdce. Safír je kamenem čistoty srdce, také upřímné lásky a věrnosti. I proto se skvěle vyjímá na zásnubních prstenech. Jeden z nich nosila i britská princezna Diana a nyní i vévodkyně Kate, která ho po ní zdědila.

Něžně růžová

růžový safír

Safír nemusí připodobňovat pouze nebeskou modř, nabývá celé palety dalších barevných odstínů. Tím nejněžnějším jistě bude sytě růžový, který již svým označením odkazuje na královnu květin. Tradičně se pojí s láskou a mezilidskými vztahy. Růžový safír je kamenem lásky, ale i věrnosti nebo usmíření.

náušnice s růžovým safírem

Šperky s růžovými safíry nesou jemnou láskyplnou energii, mají léčivou i ochrannou sílu. Svým nositelkám pomáhají naplnit sny a odhalit vlastní já.

Diamantová

diamanty

Jak vypadá diamantová barva? Přestože diamanty bývají běžně považovány za průzračné a bezbarvé, v přírodě se zcela bezbarvé diamanty vyskytují jen ojediněle. Většina vzácných drahokamů má více či méně patrný odstín nějaké barvy. Právě ten pak dělá diamant unikátní.

2

Diamanty, stejně jako další vzácné drahokamy jsou skutečně jedinečné. Každý je nezaměnitelným dílem přírody. Když se k tomu přidá osobité umění mistrů šperkařů, vznikne skvost, který právem poutá pozornost. Je předurčen k tomu, aby se stal součástí osobnosti, esencí krásy své nositelky. Přečtěte si také o tom, jak se hodnotí kvalita diamantů.

Nebyl nalezen žádný komentář