Topaz, štěstí a hojnost v jediném kameni

Topaz

7 minut čtení.

Topaz, drahý kámen, v jehož názvu se skrývá oheň i řecká mytologie je kamenem měsíce, který stejně jako kámen samotný hýří barvami, listopadu. Vyjímkou je modrý topaz, který je kamenem měsíce prosince.

Tento krásný drahý kámen se nejlépe hodí ke Štírům a Vahám, zlatý topaz je kamenem Býků a Lvů a nebesky modrý topaz se přiřazuje ke znamení Střelce a Vodnáře.

Topaz a jeho vlastnosti

Topaz nabízí širokou škálu barev od průhledné, po modré a nádherné fialové odstíny, které mohou snadno konkurovat safírům. Topaz chrání před negativismem, mírní strach a deprese. Přináší radost, lásku, štěstí a hojnost, upevňuje zdraví a napomáhá dosáhnout vytyčených cílů. Tolik síly a krásy se opravdu skrývá v jediném kameni.

Pomáhá proti nespavosti a má meditativní účinky. Hodí se při léčení nemoci jater a vysokého krevního tlaku.

Drahý kámen s dlouhou historií

Většina odborníků se shoduje, že topaz dostal své jméno podle malého řeckého ostrovu Topazios, který se dnes jmenuje Zabargad. Někteří odborníci se přiklánějí k faktu, že původ slova „tapas“ pochází ze sanskrtu, tedy starověkého jazyka Indie, a znamená oheň, či žár. Starověcí Řekové věřili, že jim tento drahý kámen přináší sílu. V Evropě v období Renesance lidé topazu přisuzovali magické vlastnosti a sílu, která dokáže urovnat hněv a hádky. Po staletí také lidé v Indii věřili, že je topaz uchrání od zlomeného srdce, přinese jim dlouhý život, krásu a inteligenci.

Topaz a jeho barvy

Tisíc a jedna barva topazu

Topaz nabízí celou škálu barevných variací, bezbarvou, hnědou, setkat se můžete i s odstíny sytě modré, zelené, žluté, zlaté, oranžové, červené, či fialové barvy. Bezbarvý topaz se často pomocí chemických úprav zabarvuje do sytě modré barvy. Císařský topaz, který patří k nejdražším, je oranžovo červený kámen s růžovými odlesky, sherry topaz se vyznačuje žlutohnědou barvou, šampaňský topaz je jeden z mála přírodně hnědých drahých kamenů a modrý topaz je v přírodě velice vzácný a většinou je jeho barva uměle upravena.

Zajímavosti ze světa topazů

Nejznámější topas Braganza je zasazen do portugalské královské koruny a vzhledem k čiré barvě byl dlouho pokládaný za diamant. Největší broušený topaz s názvem El Dorado pochází z brazilských dolů a váží neuvěřitelných 6,2 kg. Také anglickou královskou korunu zdobí topaz a ne jeden, rovnou 500 těchto drahých kamenů. Topaz má opravdu bohatou historii, je znám přes 2000 let, objevil se v Bibli a pro křesťany je symbolem upřímnosti a ctnosti. Modrý topaz je státním kamenem Texasu a je ideálním kamenem k 23. výročí sňatku.

Kámen, o kterém by se dala sepsat celá kniha

Každého by jistě potěšilo najít nějaký drahý kámen a v Brazílii se opravdu poštěstilo, největší objevený topaz totiž vážil neuvěřitelných 271 kilo, byl objeven v Minas Gerais. Možná vás také zajímá, jak je možné u topazu docílit neuvěřitelné modré barvy. Doma toho asi nedocílíte, bezbarvý topaz je nutné ozařovat energií 10 milionů elektronvoltů, ozařováním docílíte nebesky modré barvy. Nezapomněli jsme ani na milovníky chemie, chemický vzorec tohoto drahého kamenu je Al2 (F, OH) 2SiO4.

Zlatý prsten s modrým topazem
16 820 Kč
Zatý přívěsek s modrým topazem s diamanty
16 900 Kč
Luxusní prsten s modrým topazem
20 000 Kč

Prohlédněte si šperky s modrým topazem z kolekce Colored Gemstones od Danfil.

Nebyl nalezen žádný komentář