Syntetické vs. přírodní drahokamy

⌚ 5 minut čtení.

Pojem syntetický nemusí vyvolávat právě pozitivní dojem. V případě drahých kamenů však nejsou ty syntetické pouze méně kvalitní napodobeninou nebo náhradou. Syntetické i přírodní drahokamy pocházejí ze stejného nerostu, mají stejné chemické složení a také stejné fyzikální vlastnosti. Na první pohled vypadají stejně. V chemickém či fyzikálním pojetí jsou tak i syntetické drahokamy pravé. V čem se tedy liší?

Jak se liší?

Přírodní drahokam se v nitru mateční horniny postupnou krystalizací utváří po tisíce až miliony let, musí mít příhodné podmínky pro vznik a nakonec je nezbytné ho i najít a vydolovat. Syntetický drahokam zdaleka nemá tak dlouhý a dramatický vývoj. Není dílem přírody. Vzniká v laboratoři, kde se napodobují přírodní podmínky vzniku kamene a doslova se zrychluje čas. Rozdíl mezi syntetickým a přírodním drahokamem je v původu.

Moderní alchymie

Drahokamy přitahují lidskou pozornost od pradávna. Lidé se také od pradávna snažili ke drahokamům dostat všemi možnými způsoby. Dříve se užívaly nepravé imitace kamenů, například v podobě barevných sklíček. Oblibě se těšily i tzv. dublety, kdy se dva kusy přírodních drahokamů stmelovaly v jeden větší. Dnes jsou dostupné mnohem kvalitnější alternativy.

Přestože se o to pokoušeli mnozí středověcí alchymisté, vyrobit drahokam nedokázali. Povedlo se to až relativně nedávno, díky rozvoji chemie, mineralogie, materiálových věd a moderních technologií.

Otcem syntetických kamenů Auguste Verneuil

Otcem syntetických drahokamů byl francouzský chemik, moderní alchymista Auguste Verneuil. Verneuilova metoda se dodnes uplatňuje pro výrobu syntetických rubínů, safírů, spinelů či dalších drahokamů. Ty vznikají z jemně práškové suroviny ve speciálním písku. Tato prášková hmota se doslova přetavuje v drahý kámen pomocí kyslíkovodíkového plamene.

V laboratorních podmínkách však nevznikají jen syntetické formy přírodních kamenů. Zrodila se zde dokonce celá paleta materiálů, které v přírodě vůbec nenajdeme. Pokud jde o ryze syntetické kameny, mají zejména technické využití. Mezi syntetické drahokamy, které nemají svůj přírodní protějšek, však patří i syntetický zirkon – kubická zirkonie, oxid zirkoničitý nebo jen krystal CZ. Ten v současnosti patří ve šperkařství, pro svoji tvrdost, jiskřivost a dostupnost, dokonce k těm nejužívanějším kamenům vůbec. Rozhodně jde o nejoblíbenější syntetický kámen šperkařů.

Dokonalá krása

Syntetické drahokamy jsou oproti těm přírodním dostupnější a pochopitelně také levnější. Při precizním zvládnutí technologie se také pyšní svojí dokonalostí. Syntetické drahokamy nabízejí dokonalou krásu, dokonalou čirost a dokonalé barvy takřka na přání. Nemají žádné nežádoucí příměsi, nejsou zakalené, nenajdeme na nich praskliny. Vady jsou typické pouze pro přírodní kameny. V tom však spočívá také výlučnost a vzácnost přírodních kamenů. Každý kus je nenapodobitelný originál.

Příroda je krásná v nedokonalosti

Příroda je jednoduše krásná ve své nedokonalosti a dokonalost je dílem syntetickým. I přesto má každý drahokam své osobité kouzlo, ať již jde o přírodní nebo syntetický. Třpytivý skvost zkrášlí šperk, kde je usazen, a jistě svému majiteli přináší potěšení. Záleží na tom, co od něho očekává a také na tom, jaké má možnosti.

 

Nebyl nalezen žádný komentář