Symbolika šperků aneb co nám napoví jejich tvar

Zlatý přívěsek

Nejen barvy drahých kamenů, ale také tvary šperků v sobě ukrývají určitou symboliku. Jedním z nejznámějších tvarů, jehož význam zná asi každý, je srdce. V okamžiku, kdy někomu darujete šperk ve tvaru srdce, obdarovaný snadno odhadne, co máte na srdci. Pojďme se podívat však i na další významy tvarů, které vám mohou pomoci s výběrem šperku.

Symbol nekonečna

Nekonečno, zobrazováno jako ležatá osmička, je jedním z velmi zajímavých tvarů šperků, se kterými se můžete setkat. Nekonečno je někdy také nazýváno jako uroboros. Tento netradiční název v sobě ukrývá starodávné zobrazení hada, který požírá svůj vlastní ocas, a nemá tak začátek ani konec. Tento symbol se objevil například v pohřebních knihách ve starověkém Egyptě. Od pohřbů se však symbol přesunul k mnohem šťastnější události, kterou jsou zásnuby, nebo svatba. Symbol nekonečna, umístěný na špercích, totiž značí lásku a pevný vztah, který nikdy neskončí.

Symbolika šperků

Trojúhelník

Trojúhelník, další z řady tvarů, které v sobě skrývají možná více informací, než dosud tušíte. Trojúhelník je nedílně spojován s číslem tři, trojka je považována za symbol moudrosti a je to číslo mystické. Jaká je nositelka šperků ve tvaru trojúhelníku? Především kreativní, originalitu totiž v sobě ukrývá i tento tvar, jehož význam se mění s tím, jak ho nosíte. Ukrývá v sobě totiž mužskou i ženskou sílu. Pokud ho nosíte špičkou dolů, zdůrazníte svoji něžnost a ženskost, špička, která směřuje nahoru, však symbolizuje především mužskou energii a sílu.

Symbolika kruhu

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč muž žádá o ruku ženu právě pomocí prstýnku? S touto událostí, která je mnohdy tou nejkrásnější v životě, velmi úzce souvisí symbolika kruhu. Kruh, stejně jako symbol nekonečna, nemá konec ani začátek a je symbolem věčnosti. A s věčností se kruh spojoval nejen v Egyptě, odkud zřejmě tradice zásnubních prstenů pochází, ale také v jiných kulturách. Další ze zajímavostí tvaru prstenu je i prostor uvnitř prstene, který je ve tvaru kruhu. Tento prázdný prostor znázorňuje pomyslnou bránu, která vede za poznáváním neznámého. A v případě společného života se neznámé rovná těm nejkrásnějším okamžikům.

Přívěšek s bílého zlata s brilianty

Nebyl nalezen žádný komentář