Svatba a tradice

Nejrůznějších svatebních zvyků a tradic je nespočet. V každé oblasti se dodržují různé zvyklosti, záleží mimo jiné také na tom, zda jsou partneři věřící nebo k jakým tradicím mají osobní vztah. My jsme pro vás připravili seznam tradic, které považujeme za nejznámější a nejoblíbenější.

Svatební koláčky

Před svatbou se tradičně pečou malé svatební koláčky, které se rozdávají spolu se svatebním oznámením svatebním hostů.

Této činnosti se většinou ujme maminka nebo babička nevěsty.

Rozlučka se svobodou

Loučení se svobodou dříve probíhalo tak, že se sešly všechny svobodné dívky v domě nevěsty a všichni svobodní muži v domě ženicha. Během loučení se připravovala svatební výzdoba a samozřejmě se také zpívalo, tančilo a popíjelo.

Rozlučka se svobodou zůstala velmi oblíbená dodnes. Zásadním rozdílem oproti dřívější tradici je, že se nepřipravuje výzdoba, ale většinou se rovnou vyrazí za zábavou do hospody či na diskotéku.

Nové, modré, staré a půjčené

V den obřadu by si nevěsta měla vzít několik věcí pro štěstí.

Něco starého
Nejčastěji nevěsty volí starý šperk po příbuzných. Stará věc má znamenat, že za sebou nevěsta nechává svůj starý život.

Něco nového
Nová věc symbolizuje nový život, který má žena před sebou.

Něco půjčeného
Nevěsta by měla poprosit veselého a šťastného člověka, aby jí na obřad půjčil něco svého. Tím si zajistí štěstí v budoucím životě.

Něco modrého
Pokud na sobě bude mít nevěsta něco modrého, bude mít zaručenou věrnost a lásku na celý život.

Házení rýže

Při vycházení z obřadu hosté házejí na novomanžele rýži, která je symbolem plodnosti. Tím novomanželům zajistí hodně dětí. Občas se rýže také nahrazuje konfetami nebo speciálními svatebními bublifuky.

Rozbíjení talíře

Dalším velmi častým zvykem je, že někdo při příchodu novomanželů na hostinu „omylem“ rozbije talíř. Podle toho, jak spolu budou manželé spolupracovat při úklidu, se pozná, jak budou spolupracovat i ve společném životě.

Společná polévka

Během svatební hostiny dostanou novomanželé pouze jeden talíř s polévkou, většinou vývar s jedním knedlíčkem, a jednu lžíci. To, jak si společné jídlo rozdělí, má ukázat, jak budou manželé schopni se rozdělit i ve svém společném životě.

Házení kytice

Je zvykem, že se po svatební hostině sejdou všechny svobodné dívky a utvoří hlouček. Nevěsta si stoupne zády před ně a hodí mezi ně svou svatební kytici. Dívka, která kytici chytí, se bude do roka vdávat.

Přenesení nevěsty přes práh

Dnes už méně využívaným, ale velmi známým zvykem je přenesení nevěsty přes práh jejího domu. Jedním z možných vysvětlení této tradice je, že tak ženich pomůže své manželce, aby při vstupu
do nového domu nezakopla přes své dlouhé šaty. Kdyby nevěsta při vstoupení do nového domu zakopla, přineslo by to do manželství smůlu.

Tanec novomanželů

První tanec na svatební hostině by měl patřit novomanželům. Svatebčané kolem nich utvoří kruh a po chvíli se postupně k tanci přidávají.

Únos nevěsty

Únos nevěsty je zkouškou pro ženicha, jestli dokáže svoji nevěstu ochránit. Běžně to probíhá tak, že několik kamarádů novomanželů v průběhu svatebního veselí nevěstu odvede (unese) z místa oslavy. Ženich by si měl co nejdříve všimnout, že jeho manželka zmizela a nejdéle do jedné hodiny ji najít. Nevěsta je většinou „unesena“ do nejbližší hospody, kde s ostatními zapíjí štěstí novomanželů. Ženich potom musí celou útratu zaplatit.

Svatební cesta

Jednou z nejoblíbenějších tradic je zajisté tradice poslední – svatební cesta. Dříve bylo zvykem, že novomanželé odjeli na svatební cestu hned druhý den po svatbě, dnes je čistě na manželském páru, kdy se rozhodnou na cestu odjet. Tento zvyk má značit cestu za novým životem.

Které svatební tradice určitě nevynecháte a které ihned zavrhujete? Podělte se s námi o svůj názor.

Nebyl nalezen žádný komentář