Rubín, kámen lásky a vášně

zlaté moderní rubínové šperky danfil

⌚ 5 minut čtení.

Rubíny jsou královské drahokamy, které vynikají svou sytě červenou barvou. Rudá barva v nás probouzí nejintenzivnější emoce, jako je vášeň nebo láska a posiluje naší životní vitalitu. Rubíny byly vždy velice oblíbené mezi královskými rodinami, a proto zdobí i české korunovační klenoty. Ve starověké řeči sanskrt je rubín nazýván “ratnaraj”, což znamená král všech drahokamů.

Rubín a jeho léčivé vlastnosti

Rubín je skvělý ochranný kámen, který dodává životní energii a rovnováhu. Zvyšuje motivaci, probouzí v nás silné emoce, jako je láska a vášeň. Rubín dokáže odstranit z cesty zlost a vše negativní. Má léčivé účinky především na srdce a oběhový systém. Z těla pomáhá vylučovat jedovaté látky a pomáhá zlepšovat zrak. Nejlépe působí na zrozence ve znamení Berana, Raka, Lva, Štíra a Ryby. Jako měsíčnímu kameni mu byl přiřazen červenec.

přírodní rubín a jeho vlastnosti

Odkud rubíny pochází?

Historicky nejstarší rubíny pocházejí z Cejlonu, tyto srílanské rubíny mají malinovou barvu. Později se na trhu objevily rubíny z Barmy, Thajska a Kambodži. Sytě červené rubíny “holubí krev” pocházení z Barmy, proto jsou barmské rubíny obvykle nejkvalitnější.

Čistý rubín může být cennější než diamant

U rubínů posuzujeme, stejně jako u diamantů, jejich čistotu. Jen velmi vzácně lze nalézt rubíny bez různých prasklinek a trhlinek. Čisté kameny s vyšším počtem karátů jsou velmi vzácné, proto jejich cena může být vyšší než cena stejně velkého diamantu. Malé inkluze (kazy) v rubínech se nazývají jehličky, ty snižují kvalitu a tedy i cenu kamene. Je však známo, že některé inkluze vytváří zajímavé obrazce, jež mohou hodnotu kamene naopak několikanásobně zvýšit.

Nejdražší rubín na světě

Nejdražší rubín na světě je Sunrise Ruby, jenž má váhu 25,6 ct tedy téměř 5,1g. Tento kámen byl zasazen do prstenu Cartier spolu se dvěma diamanty a roku 2015 byl na aukci v Sotheby vydražen za 30 milionů amerických dolarů.

kvalita rubínů

Kvalitu rubínů odhalí zejména barva

Jejich cenu určuje převážně sytost jejich zbarvení, barvy rubínů přechází od oranžovo-červené až po růžovou s nádechem do fialova. Nejjasnější rudě červené rubíny nazývané “holubí krev” jsou nejcennější. Rubín nesmí být příliš tmavý, jelikož by tak ztrácel svůj lesk.

Světle růžový rubín je považován za jiný druh korundu a to za růžový safír. Ačkoliv v některých zemích, jako je Srí Lanka, byl růžový safír vždy klasifikován jako rubín.

Na červeném zbarvení rubínu se podílí převážně chrom, který spolu s korundem tvoří tento drahokam. Rubíny jsou spolu se safíry, smaragdy a samozřejmě diamanty nejvzácnějšími drahými kameny.

Srdce z rubínu

Menší rubíny bývají nejčastěji vybroušené do oválného a cushion tvaru (polštářek). Častý je také briliantový neboli kulatý brus. Ostatní brusy jako triangl, srdce nebo emerald jsou častější u větších kamenů.

rubínové náušnice

Rubínové šperky

Šperky s rubíny jsou nepřehlédnutelné a působí velmi luxusně. Jsou spojovany s bohatstvím a prosperitou jako samotný rubín. Hodí se tak pro mimořádné události. Ženy s rubínovými šperky vynikají svou krásou a odvahou.

Pro využití léčebných účinků rubínu se doporučuje nosit na srdci nebo prstě. Proto může být ideální volbou decentní zlatý přívěsek s rubínem nebo okouzlující rubínový prsten.

3700 Kč
3700 Kč
11 760 Kč
11 760 Kč
22 620 Kč
18 000 Kč

Prohlédněte si celou kolekci rubínových šperků od Danfil.

Nebyl nalezen žádný komentář