Prsten se zirkonem nebo diamantem?

Diamanty jsou jistě nepřekonatelné a nedílně patří k zásnubním či snubním prstenům. Jsou oslnivě krásné. Jejich třpyt je nepopsatelný. Hodnota diamantů je však dána také jejich vzácností. Diamanty tak kvůli své ceně nejsou dostupné všem. Existuje však i dostupnější alternativa, kterou si může dovolit téměř každý. Jde o zirkony. V současnosti se jedná přesněji o syntetické zirkony, resp. zirkonii kubickou, krystaly CZ.

Kubická zirkonie se často třpytí na zásnubních či snubních prstenech namísto diamantů. Nabízí srovnatelnou hru světla, relativně vysokou tvrdost a navíc i nejrůznější barevné variace. Přitom stojí jen zlomek ceny diamantů.

Také vybíráte zásnubní či snubní prsteny a zvažujete, zda sáhnout po levnější alternativě se zirkony nebo investovat více a zvolit přímo diamant? Pro lepší rozhodování o tom, zda si nechat prsteny osadit syntetickým zirkonem či diamantem, jsme pro vás připravili tři šperkařské tipy.

Jiskřivost kamene

Zirkonie se pyšní vysokým indexem lomu 2,13 – 2,2. Diamant má 2,4.

Index lomu určuje hru světla při průchodu kamenem. Vyšší index znamená vyšší jiskřivost, oheň a hru barev. Diamant je tak jiskřivější než zirkon, avšak v praxi je pro běžného pozorovatele rozdíl mezi nimi patrný až u větších kamenů. Třpytivost roste také s počtem kamenů.

Pokud prsten zdobí jediný malý kámen, v případě precizního výbrusu jiskří zirkon téměř stejně jako diamant.

shutterstock_221713267

Třpyt a odolnost

Zirkonie dosahuje relativně vysoké tvrdosti, tu lze připodobnit k tvrdosti pravých rubínů či safírů. Na Mohsově stupnici tvrdosti zirkonie stoupá až k hodnotě 8,5. Diamant jako nejtvrdší minerál na Zemi má však tvrdost celých 10.

Tvrdost kamene souvisí s jeho odolností. Zatímco diamant se na šperku bude třpytit bez ohledu na čas, zirkon časem svůj třpyt ztrácí kvůli nižší odolnosti. Neexistuje totiž předmět, který by byl tvrdší než diamant a dokázal tak poškodit povrch diamantu. Nošením prstenu ze zirkonem oproti tomu dochází k mikroskopickému odírání kamene. Jeho hrany se zaoblují, nižší ostrost výbrusu znamená i nižší třpyt.

Časem ztrácí lesk i kov, ten se však dá u šperku obnovit. Zirkonie ztracený třpyt už nikdy nezíská zpět.

shutterstock_94318615 (2)

Cena a stálost v čase

Diamant nabízí mimořádný třpyt, navíc bez ohledu na čas. Pokud však chcete svůj zásnubní či snubní prsten osadit jen menším kamenem a nositelem hodnoty má být drahý kov, zirkonie je dostatečnou náhradou diamantu.

Záleží také na tom, jak dlouho a jak často budete prsten nosit na ruce, má-li být jen skvostnou vzpomínkou nebo třpytivým šperkem pro každodenní nošení.

Samozřejmě, rozdíl v ceně je nezanedbatelný a patří tak k nejvýznamnějším faktorům při rozhodování o koupi. Každý má jiné možnosti, jisté však je, že šperkařský klenot v podobě prstenu s třpytivým drahokamy rozzáří oči i srdce.

Nebyl nalezen žádný komentář