Piercing a vše o něm

Pod heslem piercing si dnes již téměř každý představí drobný doplněk, kterým si mnozí z nás zdobí svá těla. Někdy nám výrazný šperk může na první pohled odhalit něco z osobnosti svého nositele, nebo vyzdvihnout nějaký rys jeho tváře. V mnohých případech ale majitelé své ozdůbky schovávají, protože jsou určené jen pro jejich vlastní potěchu. Pojďme se na tento fenomén podívat podrobněji.

Propichování napříč historií

A kdy tedy piercing nabral dnešní podobu? Po 2. světové válce přicházela vlna zdobení těla hlavně ze Západu. V té době vyzývavé náušnice přijímaly za své hlavně undergroundové skupinky, později od 80. let vyznavači punku. Velké množství šperků mělo hlavně šokovat, být projevem jakési vzpoury a odcizení od společnosti. Dnes jde většinou o módní záležitost. První náušnice, které byly kdy archeology nalezeny, nosili lidé v uších již 3300 let před naším letopočtem. Propichování částí těl má také bohatou historii v různých kmenových kulturách. Jedná se například o Maye, Aztéky nebo Inky. Když se přesuneme o pár let blíže dnešnímu letopočtu, různé druhy náušnic můžeme zaznamenat i v 16. století. Dokonce William Shakespeare byl na několika portrétech zobrazován s malou náušnicí v uchu!

1024shake

Piercingy, které každý známe

V současné době je již nepřeberné množství druhů piercingů. K těm nejčastějším patří bezesporu piercing ucha, jazyka (a kompletně úst), pupíku, bradavek a nosu. Dnes už ale i tyto “klasiky” mohou mít mnoho variací. Nos si můžeme nechat propíchnout z boku, ale také celou nosní přepážku, neboli septum. Nicméně alergikům bychom doporučili piercing nosu raději vynechat. Piercing bradavek byl velmi populární předtím, než si lidé začali zdobit pupíky. Pravdou je, že zákrok propichování je u tohoto typu velmi bolestivý.

U pupíku si například můžeme zvolit, zda chceme nechat propíchnout samotnou tkáň pupíku, nebo kůži břicha. Co se týče úst, máme zde mnoho druhů ozdůbek od retních destiček, známých od afrických kmenů, po klasický piercing jazyka. Časté jsou také piercingy samotných rtů. U ústních piercingů bychom rádi upozornili na to, že se různí názory zubařů na škodlivost těchto ozdůbek vůči zubům a dásním. Samotné náušnice v ušních lalůčcích představovat jistě nemusíme. Uši však skýtají velké množství míst, která mohou byt propíchnuta. U těchto piercingů je ale extrémně nebezpečná aplikace nezkušenou osobou.

1024pierc

Druhy laikům zapovězené: mikrodermálními piercingy

Typy šperků, které jsou spíše pro pravé piercingové nadšence, se neustále vyvíjejí. Dnes je časté nechat si zdobit části obličeje mikrodermálními piercingy. Při aplikaci těchto ozdob je pod kůži obličeje zavedena malá destička. Zdobí se kořeny nosu, ale i oční víčka, klíční kosti a samozřejmě genitálie. Pro zajímavost – na ženském genitálu je možné mít 10 druhů piercingů, na mužském dokonce 11. Typ, který je ale už pro opravdové “fajnšmekry” je piercing trupu. Korzety byly vždy symbolem ženské krásy, tak proč si nevykouzlit na svém těle permanentní prototyp ženskosti?

Zajímavé extrémy: roztahováky, skarifikace..

Jistě už jste slyšeli o novodobém fenoménu roztahováků. Majitelé těchto ozdob jsou naprosto nepřehlédnutelní. Nejčastěji jsou roztahované ušní lalůčky, ale i nos, rty a tváře. Nutno podotknout, že tento proces je zdlouhavý a víceméně nevratný. Vyšším stupněm jsou implantáty. Rozlišujeme mikrodermály, transdermály a subdermály. U mikrodermálu se pod kůži vloží plochá základna, ze které vykukuje šperk. U transdermálu se implantáty vkládají chirurgicky pod kůži, která je rozříznuta skalpelem. Kůže se po zákroku opět zašije. Část piercingu stále vystupuje ven. Subdermál je nejvíce invazivní. Implantát zůstává zcela uzavřen v těle.

1024
Je zajímavé, jak v dnešní době stále více a více lidí zvyšuje práh bolestivosti na úkor touhy po něčem jedinečném. Další specialitou je skarifikace, neboli  zjizvení. Jedná se o proces, kdy se na těle vytvářejí vzory záměrným řezáním i pálením kůže. Zábavným paradoxem u této techniky je to, že se jizvy hojí,  ale kýženým výsledkem je to, aby se jizvy plně nezahojily a “vystoupily” z reliéfu těla.

Poslední libůstkou, která je v moderním světě oblíbená, je rozdvojování jazyka. Rozeklaný jazyk dodává jedinečný vzhled, a navíc můžete špičkami jazyka pohybovat odděleně.

Máte zkušenosti s piercingem? Je vám toto moderní „vylepšování“ sympatické, nebo se stavíte na stranu zarytých odpůrců? Napište nám svůj názor!

Nebyl nalezen žádný komentář