Patron zlatníků Svatý Eligius

Většině z Vás možná není jméno tohoto světce zcela známé, pokud vás ale zajímá svět kolem šperků a šperkařství jako takové, měli byste znát patrona všech zlatníků, kovářů a sběratelů mincí svatého Eligia. Jeho svátek se slaví 1.prosince. V tento den zlatnické dílny zejména v západní Evropě, odkud Svatý Eligius pochází, vzdávají hold tomuto znalci zlatnického řemesla.

Svatý Eligius se narodil okolo roku 590 ve francouzském  Limoges, kde se také vyučil zlatníkem. Jeho výjimečný talent odhalil král Chothar II., jež mu zadal zhotovit zlatý trůn. Z dodaného materiálu se tomuto zručnému zlatníkovi podařilo vytvořit trůny dva a král byl natolik ohromen jeho zručností a poctivostí, že Eligia jmenoval správcem mincovny v Marseille. Svoji důvěru si Eligius získal také u krále Dagoberta I., nástupce Chothara II., jež ho jmenoval svým ministrem financi.

eligius 1

Eligius působil také jako kněz. Proslul svou dobročinností, bojoval proti simonii, založil několik klášterů, získával almužny pro chudé a vykupoval ze zajetí otroky. Roku 642 byl zvolen biskupem v Noyonu a Tournai. V Noyonu byl světec dne 1. prosince 659 pochován. Právě v tento den se oslavuje jeho svátek nejen mezi zlatníky, kováři, ale také sběrateli mincí, numismatiky a i v dalších oborech. Německá numismatická společnost (DNG) uděluje každoročně „Eligiovu cenu“ (Eligiuspreis) za zásluhy o tuto vědu.

Jste-li zlatníkem nebo je-li vám zlatnické řemeslo blízké a zajímá vás svět šperků, zapalte dnes svíčku jako vzpomínku na patrona Eligia. Tento den je jako stvořený pro řemeslnou a kreativní práci a firma Danfil Jewellery ho oslaví představením šperků z nové kolekce. Prohlédněte si ji i vy!

 

 

Nebyl nalezen žádný komentář