Je tu svátek zamilovaných! Nezapomeňte na své milované!

14. únor patří lásce. Je to totiž den lásky, svátek zamilovaných. Tradice tohoto svátku pochází již z dob starověkého Říma. Postupně se přes anglosaské země zase dostala zpět na evropskou pevninu i k nám do Česka. V současnosti tak svátek svatého Valentýna slavíme obdobně jako například ve Velké Británii, Austrálii nebo USA.

Jak svátek zamilovaných oslavit?

Den svatého Valentýna patří vyznáním lásky – třeba osobním. Posílají se však také milostné dopisy, přáníčka, SMS nebo emaily. Jde o skvělou příležitost pro dárek od srdce.

Srdce je také symbolem svátku, může mít celou řadu podob. Rudé srdce může občas působit až kýčovitě, naopak například srdce v podobě přívěsku může udělat velkou radost a skutečně zhmotnit pocity, které chceme vyjádřit.

Jako dárky k Valentýnu se uplatňují také čokoládové pralinky či další cukrovinky (nejlépe ve tvaru srdce), květiny nebo třeba plyšové hračky. Svátek lásky dává prostor i k různým milostným hrátkám a s nimi spojeným dárkům, například v podobě smyslného spodního prádla. Potěší jistě i romantická večeře, wellness procedura pro dva nebo třeba romantický víkendový pobyt. 

Mezi všemi valentýnskými dárky zazáří nejvíce šperky

Nemusí jít jen o zmíněné přívěsky ve tvaru srdce, hodí se i zlaté prsteny, náramky, řetízky, náušnice aj. šperky, na rozdíl od mnoha jiných dárků, nabízejí trvalou hodnotu a lesk, který potrvá téměř věčně, a s ním i vaše láska. Šperky navíc mohou zpestřit i zážitky. Jen si představte, jak například prsten, darovaný partnerce na valentýnské večeři při svíčkách, dokáže rozzářit její oči.

Valentýnská večeře

Kdo je to vlastně svatý Valentýn?

Ke svátku zamilovaných nedílně patří také psaníčka a láskyplná vyznání s podpisem „Tvůj Valentýn, Tvá Valentýnka“. Kdo to ale ve skutečnosti Valentýn byl?

Historicky může jít o několik různých osob. Jedna z nich, svatý Valentýn údajně žil v době kolem 3. století našeho letopočtu. Císař Claudius tehdy zakázal sňatky, protože chtěl, aby muži toužili po boji, nikoli po ženách a rodinách. Claudius sám toužil vybudovat nezlomnou armádu oddaných mužů a bál se, že by kvůli svým rodinám o boj nestáli. Valentýn i přes císařský zákaz páry potají oddával. Byl přistižen při jednom ze svatebních obřadů, uvržen do žaláře a právě 14. února měl být popraven.

Valentýnské legendy a tradice

Legendy kolem svatého Valentýna jsou různé, jedna hovoří o tom, že v žaláři se Valentýn zamiloval do dcery žalářníka. Před svoji popravou ji pak měl napsat milostný dopis s podpisem „Tvůj Valentýn“. Další legenda spojuje svatého Valentýna s dopisy, které mu z vděčnosti nechávali u vrat žaláře jeho novomanželé. Jak to bylo ve skutečnosti, se již dnes nedozvíme. O životě a skutcích svatého Valentýna se nedochovaly téměř žádné písemné dokumenty.

Ať již to v minulosti bylo jakkoli, nic nám nebrání svátek svatého Valentýna slavit i v roce 2016. Ptáte se proč? Třeba proto, že lásky není nikdy dost. A pokud je příležitost vyznat svoji lásku, stojí za to ji využít!

Nebyl nalezen žádný komentář