Granát svádí svou barvou

Šperky s granátem

6 minuty čtení.

Jako plátek rudé růže na bělostném sněhu. To je granát, kámen měsíce ledna. Kámen, který v řečtině znamená „podobný růži“ se zapsal neodmyslitelně do české historie a také do srdce hrdých majitelek tohoto oslňujícího kamene. Podle astrologie je kamenem, který je vhodný pro znamení blížence a kozoroha. Jeho nádherné barvě však nedokáže odolat snad žádné ze znamení zvěrokruhu, navíc je svou barvou považován za drahokam vášně a lásky, a je tak skvělým darem k výročí nebo k vyjádření náklonnosti.

Nechte se svést drahým kamenem

Granát svou barvou svádí, dokáže dodat sebevědomí, rozvíjí intelekt a schopnost učení se cizím jazykům. Povzbuzuje lásku a udržuje v rovnováze sexuální touhu. Tento magický kámen podporuje fantazii i stavy meditace a zvyšuje zálibu v hudbě. Granát však oceníte také při léčbě nemoci krve, srdce, zánětů a křečových žilách. Jednoduše kámen vašeho srdce.

Červená? Granát nezná hranic

Granát. Při vyslovení názvu tohoto drahého kamene si asi většina z nás představí výrazný červený kámen, barva granátu však není omezena pouze červenou barvou. Setkat se můžete také s růžovým, oranžovým, žlutým, hnědým, zeleným nebo dokonce černým granátem. Granát se hrdě pyšní 20 odrůdami, které nabízí široké spektrum odstínů a barev. Mezi nejznámější druhy granátu patří almandin a pyrop, který se v malém množství vyskytuje také v České republice, andradit, či dementoid, jenž se vyznačuje sytě zelenou barvou.

Prsteny s almandinem

Kámen faraonů

Pokud půjdeme po stopách tohoto drahého kamene, vrátíme se až do starověkého Egypta. Granát si oblíbili faraoni, používali jej k náboženským a dekorativním účelům. U nás bylo naleziště granátu objeveno v 16. století na území středních a severních Čech, tento objev dal základ rozvoji šperkařství, zejména v Turnově, který je granátem proslavený.

Kvalita rubínu

Český granát

Jistě nám dáte za pravdu, že granát je jedním z nejznámějších drahých kamenů v České republice a přímo proplouvá naší bohatou historií. Možná jste ale nevěděli, že českým granátem je označován pyrop, který pojmenování “český granát“ získal díky Bohuslavu Balbínovi v roce 1679, v 18. století byl granát na našem území velice oblíben a roku 1762 vydala Marie Terezie zákaz vývozu granátů ze země, díky čemuž ochránila domácí monopol těžby a zpracování granátu. Zpracování tohoto drahého kamene slaví úspěch v České republice dodnes, největší sbírku českých granátů můžete obdivovat přímo v Národním muzeu v Praze.

Granát s přívlastkem nej

Za nejznámější granát je považovaný drahý kámen z pozůstalosti Jacqueline Kennedy Onassis, jednalo se o granátovou květinovou brož z 19. století, která byla v roce 1996 vydražena za 145 000 dolarů. Národní muzeum v Los Angeles se může pochlubit nádherným granátovým motýlem, na kterého byly použity bílé diamanty a dvě odrůdy granátu v oranžové a zelené barvě. Česká republika ale rozhodně nezůstává pozadu, z pyropu, který byl vytěžen právě u nás, byla vytvořená jedinečná antická granátová vlásenka, kterou v roce 1937 darovali Smithsonianskému institutu manželé Hrdličkovi.

Šperky s almadniem a rhodolitem

Almandin a rhodolit jsou drahé kameny patřící do skupiny granátů. Almandin je jeden z nejběžnějších granátů. Rhodolit je odrůdou pyropu s obsahem asi 70% pyropové a 30% almandinové složky.

Zlatý prsten s granátem
14 999 Kč
Prsten sebelásky s almandinem
17 600 Kč
Zlatý zásnubní prsten s granátem bílé zlato
18 500 Kč
Nebyl nalezen žádný komentář