Cut – Brus diamantu

Brus diamantu je další z hodnot 4C, které u diamantů posuzujeme. Diamanty se brousí do mnoha tvarů, mezi různými brusy však zaujímá dominantní pozici klasický kulatý briliant s osmičetnou symetrií. Tento brus diamantu je historicky nejznámější, jeho vývoj začal již v prvním století před Kristem a teprve ve dvacátém století dosáhl svého vrcholu v podobě kulatého briliantového brusu.   

Briliantový brus diamantu

Kulatý briliantový brus diamantu je dnes již tak známý, že se diamantům často říká také brilianty, bez ohledu na to do jakého tvaru jsou vybroušené. Ačkoliv termín briliant lze používat pouze pro diamanty s kulatým brusem.

Surové, nebroušené diamanty jsou pokryty žluto hnědým nebo šedým povlakem, který nedovolí diamantu odhalit všechny své unikátní optické přednosti. Jen vybroušením lze změnit neatraktivní kámen v na křišťálově čistý diamant. Díky jeho čistotě, třpytu a vlastnosti duhového rozptylu barev, diamant předčí všechny ostatní drahé kameny a proto fascinuje lidstvo již po staletí.

Diamanty se pyšní vysokým indexem lomu a barevnou disperzí, tyto vlastnosti vynikají právě v dokonalé vybroušeném stavu.  Své nejvyšší možné krásy dosáhne diamant jen pokud jsou v jeho brusu použité přesně vypočítané úhly a plochy.  Jen tak může diamant využít kombinace třpytu, reflexe světla, totálního odrazu a jiskření.

Klasický briliantový brus se skládá z korunky, která je rozložena do 32 faset, navrchu korunky je umístěna tabulka diamantu. Spodní část kamene se nazývá pavilion, který má nejméně 24 faset. Přechod mezi ním a korunkou tvoří rundista. Culet neboli kuleta je drobná faseta na spodním konci diamantu. Rozdělení brusu kamene znázorňuje následující tabulka.

TiskDruhy brusu diamantu

Diamanty se nebrousí jen do kulatého tvaru, můžeme se setkat s různými tvary diamantů. Modifikovaný briliantový brus zahrnuje tvary: markýza, slza neboli kapka, ovál a srdce. Uspořádání faset je velice podobné struktuře kulatého diamantu.

Mezi stupňovité brusy patří: smaragdový brus obdélník a čtverec. Od konce 20. století je velice populární brus diamantu princess, který je stejně jako kulatý diamant, často zasazován do zásnubních prstenů.

Tisk

Hodnocení brusu diamantu

Hodnocení brusu diamantu se dělí do pěti skupin. Pro toto hodnocení je rozhodující řada faktorů, především úhel brusu dále pak brilance, která umožňuje dokonalý průchod světelných paprsků. Oheň, jež vyjadřuje spektrum barev, do kterých se rozkládá světlo z vybroušeného kamene a jiskra, neboli stupeň hry barev při pohybu vybroušeným kamenem.

Stupnice hodnocení brusu diamantu:

Excellent E/I

Diamant vybroušený v nejvyšší kvalitě, představuje zhruba 3 % z celkové produkce, v této kvalitě brusu je diamant schopen odrážet veškeré světlo, kterém jim prostupuje.

Very good VG

Představují zhruba 15 % produkce, odráží téměř stejný podíl světla jako brus Excellent, pro oko laika jsou od nich takřka k nerozeznání.

Good G

Do této kategorie spadá zhruba čtvrtina produkce. Brus diamantu odráží většinu světla jeho kvalita je tedy dobrá.

Fair F

Stále jde o kvalitně vybroušené diamanty, ale třpytí se o poznání méně než diamanty vyšších kategorií. Brus diamantu je střední kvality.

Poor P

Tento brus nesplňuje nároky na kvalitní brus diamantu. Většina světla, která prochází kamenem se ztrácí, čímž kámen přichází o svůj třpyt.

Nebyl nalezen žádný komentář