Ametyst, kámen vnitřní síly

ametyst kámen měsíce února

⌚ 7 minut čtení.

Ametyst – kámen králů je odrůdou křemene, která je typická svojí poutavou fialovou barvou. Atraktivní polodrahokam pronikavé barvy si vysloužil pozornost samotných králů, kteří nosili prsteny s ametystem jako symbol své zbožnosti a vnitřní síly. I v současnosti však ametyst zdobí celou řadu šperků, zdaleka nejde jen o prsteny. Slouží také jako talisman nebo amulet, je nástrojem věštců a léčitelů. Pro svoje silné vibrace i zajímavou fialovou barvu se ametyst těší velké oblibě dnes, stejně jako v dobách středověku či antiky.

„Neopojný“ ametyst a jeho vlastnosti

Ametyst náleží k elementu vody a znamení Vodnáře, Střelce, Panny, Kozoroha a Ryby. Je přiřazený planetám Jupiter a Neptun. Název kamene je odvozen z řeckého slova „amethustos“. Dá se přeložit jako neopojný nebo střízlivý. Staří Řekové totiž věřili, že ametyst pomáhá tlumit nadměrné působení vína. I proto z ametystu vyráběli číše na víno nebo jím číše osazovali.

Ametyst v sobě nese nejenom čistotu, ale i skromnost a zdrženlivost. Údajně potlačuje působení alkoholu i jiných omamných látek. Pomáhá také s léčením závislostí, nejenom na alkoholu, ale třeba i na jídle. Je prospěšný lidem, kteří se chtějí zbavit špatných návyků. To však zdaleka nejsou všechny účinky, které jsou ametystu přisuzovány.

Krystaly ametystu nesou silné spirituální vibrace. Nad ostatními kameny vynikají ochranným působením i léčivou silou. Ametyst se hodí pro všechny druhy léčení, je zdrojem léčivé síly pro lidi, zvířata, rostliny, ale i pro jiné krystaly.

šperky s ametystem

Léčivé působení

Ametyst podporuje přirozenou intuici. Otevírá cestu k duchovní moudrosti. Pozitivně ovlivňuje soustředění, schopnost rozhodování a racionální uvažování.

Jako kámen čistoty dokáže vyčistit auru. Zahání negativní emoce, zbavuje strachu a stresu. Tlumí také bolesti hlavy. Pomáhá proti nočním můrám, je prospěšný při nespavosti. Pronikavě fialový kámen umí dokonce povzbudit imunitní systém, proto se doporučuje nošení šperků s ametystem, které tak přispívají ke zlepšení celkového zdravotního stavu.

Duchovní moc a vnitřní mír

Ametyst je symbolem mravní čistoty a zbožnosti. Manifestuje duševní sílu. I proto ho najdeme na královských špercích a insigniích. Zdobil také církevní relikvie a šperky církevních hodnostářů. Ametyst nosili v podobě honosných prstenů biskupové, fialově září dokonce i slavný papežský ametystový prsten, který je součástí vatikánského pokladu.

Ametyst měl být dle Bible zasazován do zdí v Jeruzalémě, byl také jedním z dvanácti kamenů jeruzalemského chrámu. Možná zde našel inspiraci Karel IV., který se postaral o majestátnou ametystovou výzdobu kaple svatého Kříže na Karlštejně. Ametystové desky s bílými vrostlicemi achátu dodnes ohromují také návštěvníky svatováclavské kaple na Pražském hradě. Kámen čistoty zde napomáhá dosažení vnitřního míru a klidu duše. Ne náhodou jsou ametystu připisovány i meditativní účinky.

Prsten s ametystem měl údajně nosit i svatý Valentýn. Kámen je dodnes spojován s čistotou ve vztahu, láskou a věrností milenců.

fialový ametyst

Kvalita ametystů

Ametyst, odrůda křemene, je minerálem ze skupiny silikátů, se stupněm tvrdosti 7. Typická fialová barva může být sytě tmavá i světlá, může hrát odstíny nachové či purpurově červené. Barva krystalů ametystu také může vypadat různě pod různým osvětlením.

Ametyst může být průhledný nebo jen průsvitný, zatímco další je opaktní, tedy neprůsvitný. Krystaly ametystu mohou nabývat až neuvěřitelné hmotnosti desítek kilogramů. Často je najdeme uvnitř dutých útvarů, tzv. geod.

Fialové variace z celého světa

Nejbohatší naleziště ametystů leží v Jižní Americe, k největším exportérům na světě patří Brazílie a Uruguay. Jihoamerické krystaly ametystu mohou být i méně kvalitní. Potom se vypalují, aby získaly lákavější barvu citrínu. Uplatňují se také barvené do plné černé barvy nebo kobaltové modře.

Významná naleziště ametystů najdeme i v Africe (Zambie, Madagaskar) nebo na Srí Lance, zdejší ametysty mívají pozoruhodný purpurový odstín. Ametysty však mohou mít původ také v Rusku, USA, Mexiku, Indii a mnoha dalších zemích.

V Česku se ametysty nacházejí například v Krušných horách, v Jeseníkách, v Moravském krasu, na Třebíčsku nebo na Žďársku.

5 080 Kč
5 080 Kč
10 160 Kč
10 160 Kč
11 106 Kč
12 340 Kč

Prohlédněte si celou kolekci šperků s ametystem od Danfilu.

Nebyl nalezen žádný komentář