Akvamarín, síla moře

Akvamarín

5 minut čtení.

Akvamarín je drahokam, který lidstvo okouzlil již ve starověku a od té doby ho průzračně modrý kámen provází na cestě staletími. Je kamenem měsíce března a znamení Blíženců, Vodnáře a Ryby. Stejně jako rubíny nebo smaragdy se nachází na královských špercích.

Inspirace vodou

Akvamarín je odrůdou berylia podobně jako smaragd. Slovní základ jasně signalizuje, že jeho název se inspiroval v mořské vodě (latinsky aqua znamená voda, marine zase mořský), zejména její barvě. Světlemodré, modrozelené a nažloutlé odlesky akvamarínu dodává železo.

Akvamarín a šperky

Síla moře

Barva a síla moře a mořských bohyň ho předurčují coby amulet pro námořníky a všechny, kteří mají co do činění s rozbouřenými vodami. Moře zklidňuje, námořníky před ním ochraňuje a jistí jejich bezpečný návrat na pevninu.

Akvamarín a jeho vlastnosti

Akvamarín je symbolem odvahy a je nabitý energií, která zklidňuje mysl, potlačuje stres, harmonizuje a detoxikuje organizmus. Co víc si v dnešní době přát? Tento drahokam však prý také pomáhá překonat předsudky a podporuje osobnost při převzetí zodpovědnosti. Toužíte vzít osud do svých rukou? Pořiďte si akvamarínový šperk!

Skvělý při meditaci

Jako bonus vám tento drahý kámen zbystří intelekt a těm, kdo touží poodhalit roušky tajemství, podpoří vnímavost, jasnozřivost a intuici. Je výbornou volbou pro vyznavače jógy, meditace. Podporuje duchovní uvědomění, paměť, toleranci, uvádí v soulad duši a tělo a navozuje klidný spánek.

Akvamarín

Ideální na cesty

Podle léčitelů je akvamarín ideální pro všechny, kdo se potýkají s bolestmi v krku, oteklými žlázami a problémy se štítnou žlázou. Posiluje orgány pročišťující organizmus. Má pozitivní vliv na svaly, zuby, žaludek a oči. Toho se snažili lidé využít už ve 14. století a právě z akvamarínu brousili čočky do brýlí.

Akvamarín je logicky statečným bojovníkem proti mořské nemoci a všem formám cestovních nevolností. A pozor, posiluje manželství. Vlastně tiší všechny bouře bez ohledu na to, zda se odehrávají vně či uvnitř organizmu.

Čistota a kvalita akvamírnu

Platí, že čím je drahokam čistější a barva sytější, tím je vzácnější a cennější. Sytě modré akvamaríny jsou tak vzácné, že se kameny cíleně vypalují, aby se zredukovaly žlutavé odstíny a přeměnily se do modrozeleného odstínu nebo do blankytné modři.

Pozor na záměnu

Naleziště akvamarínu voní dálkami a exotikou. Najdete je rozesety po celém světě: v Brazílii, Keni, Nigérii, Madagaskaru, Srí Lance, Tanzanii, USA, Zambii…

Některé modré formy berylu neodpovídají klasickému akvamarínu. Zbarvení sytě modrého berylu z Kanady způsobil velmi vysoký obsah železa. Říká se mu modrý beryl a spíše než akvamarín připomíná modrý safír. Akvamarínovou barvu může mít výjimečně turmalín.

V Brazílii zase našli sytě modré krystaly, které na slunečním světle vybledly do světležluté barvy. Kámen nazvali maxix podle dolu, kde se našel.

Nebyl nalezen žádný komentář